مقاوم
ذرت
۱۲
۷/۱
نیمه مقاوم
سویا
۲۰
۵
حساس
گندم
۵/۲
۱/۶
مقاوم
یونجه
۳/۷
۲
نیمه مقاوم
*منبع : Mass, 1986; Shannon, 1997
معمولاً گیاهان در اوایل رشد نسبت به شوری حساستر از مراحل بعدی هستند. اما مشاهده شده است که گیاهان طی مرحله ظهور و مرحله اولیه رشد خیلی حساس و در مرحله سبزینهای مقاومتر هستند. عمده مشکل شوری برای گیاهان عالی به دلیل مقادیر بیش از NaCl میباشد که به طور گسترده در مناطق ساحلی، خاکهای مناطق خشک و زمینهای فاریاب پخش شده است. شوری زیاد در اثر NaCl سه مشکل عمده برای گیاهان عالی ایجاد می کند (کافی و همکاران، ۱۳۸۸) :
۱- فشار اسمزی محلول خارجی می تواند از فشار اسمزی گیاه منفیتر شود و نیاز به تنظیم اسمزی توسط سلولها جهت جلوگیری از آبکشیدگی باشد.
۲- جذب و انتقال یونهای غذایی مانند پتاسیم و کلسیم در شرایط سدیم بالا مختل شود.
۳- سدیم و کلر در سطوح بالا میتوانند اثرات سمیت مستقیم روی غشاها و سیستمهای آنزیمی بگذراند.
۱-۷-۴-۱- تنش شوری و تولید آنزیم های آنتی اکسیدانت
تنش شوری موجب تنش اسمزی می شود. این کمبود آب موجب ایجاد گونه های اکسیژن فعال (ROS) مثل سوپر اکسید، پراُکسید هیدروژن، رادیکال هیدرواکسید و اکسیژن نوزاد می شود. این اکسیژنهای فعال شده سیتوسولی موجب اختلال در متابولیسم از طریق خسارت اکسیداتیو بر لیپیدها، پروتئینها و نوکلئوتیک اسیدها می شود. فعالیت آنزیم های آنتیاکسیدانت مثل کاتالاز، اسکوربات و گلوتامین ریداکتاز تحت تنش افزایش مییابد (کافی و همکاران، ۱۳۸۸).
۱-۷-۴-۲- تنش شوری و هورمونهای گیاهی
غلظت بالای نمک موجب افزایش میزان هورمونهای گیاهی مثل آبسزیکاسید و سیتوکنین می شود. آبسزیکاسید مسئول فعالشدن ژنهای مقاوم به شوری و موجب کاهش اثر ممانعتکنندگی سدیم بر فتوسنتز، رشد و انتقال آسیمیلاتها می شود. آبسزیکاسید موجب بستهشدن روزنهها نیز می شود. نتایج پژوهشها نشان میدهد که افزایش آبسزیکاسید موجب افزایش جذب کلسیم تحت تنش شوری می شود. کلسیم موجب حفظ غشاها می شود و جذب و انتقال مواد را تحت تنش شوری در طولانی مدت حفظ می کند (کافی و همکاران، ۱۳۸۸).
۱-۷-۴-۳- تنش شوری و فتوسنتز
گیاهان زمانی که در معرض شوری قرار میگیرند، ابتدا تنش آب را تجربه می کنند که به کاهش توسعه برگها میانجامد. در صورتی که گیاه مدت طولانی در معرض شوری قرار گیرد تنش یونی را نیز تجربه می کند که باعث پیری زودرس برگهای بالغ می شود. بنابراین، کاهش در سطح فتوسنتزی ایجاد می شود و کاهش فتوسنتزی را ایجاد می کند. کاهش فتوسنتز با افزایش شوری با بستهشدن روزنهها موجب کاهش فشار جزیی CO2 بین سلولی یا عوامل غیرروزنهای می شود (Kafi et al., ۲۰۰۹).
تجمع مقادیر سمی نمکها در آپوپلاست برگها موجب پسابیدگی و کاهش آماس و مرگ سلولهای برگ و بافت می شود. آبکشیدگی سلولها و نسبت بالای سدیم به پتاسیم به دلیل تجمع مقادیر بالای یونهای سدیم با غیرفعال کردن آنزیمها، روی فرآیندهای متابولیکی در گیاهان تأثیر می گذارد (Sudhir & Murthy, 2004). تنش شوری تأثیرات متفاوتی بر فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاهان مانند افزایش میزان تنفس، سمیت یونی، تغییر در رشد گیاه، توزیع عناصر، بیثباتی غشاء، نفوذپذیری غشاء و کاهش فتوسنتز دارد که در نتیجه اشغالشدن مکانهای کلسیمی توسط سدیم در سلول گیاهی است (Kafi et al., ۲۰۰۷).
شواهد مبنی بر تغییر عوامل فتوسنتزی در اثر شوری مانند پتانسیل اسمزی و آب برگ، سرعت تعرق، دمای برگ و محتوای نسبی آب برگ در حال افزایش است. همچنین شوری روی اجزای فتوسنتزی مانند آنزیمها، کلروفیلها و کارتنوئیدها مؤثر است. تغییر در این عوامل به شدت و طول دوره تنش و همچنین گونه گیاهی وابسته است. رشد دانه وابسته به اسیمیلاسیون موجود، انتقال مجدد منابع اسیمیلاتی قبل از گردهافشانی و انتقال مجدد آسیمیلاتها به دانه بعد از گردهافشانی است. در طی دوره پرشدن دانه پتانسیل آب برگ نقش مهمی در تولید آسیمیلاتها و تخصیص آنها به دانه دارد (Sultana et al., ۱۹۹۹).
نتایج آزمایشات نشان داده است که گندم و لوبیا چشم بلبلی در طی دوره رشد رویشی و ابتدای مرحله زایشی بسیار حساس به شوری هستند و در طی دوره گلدهی حساسیت کمتر و حداقل حساسیت را در طی دوره پرشدن دانه داشتند. برنج در مرحله زایشی حساسیت بالایی به شوری نشان میدهد ولی دلیل آن به خوبی شناخته شده نیست (Kafi et al., ۲۰۰۳).
۱-۷-۴-۴- تنش شوری و جوانهزنی
به عقیده Shannon (1984) در بسیاری از گیاهان، حساسترین مرحله از سیکل زندگی گیاه نسبت به تنش شوری، مراحل جوانهزنی و گلدهی میباشد. در حالیکه Grim and Campbell (1991) بیشترین حساسیت گیاهان به تنش شوری را هنگام جوانهزنی بذور میدانند. علاوه بر این مشخص گردیده است که از بین شاخص های جوانهزنی بذر، درصد و سرعت جوانهزنی از مهمترین عوامل تأثیرپذیر در شرایط تنش شوری است (Rajabi & Postini, 2005; Maibody & Gharehreyazi, 2002). شوری با ایجاد سه عامل اصلی شامل کاهش پتانسیل اسمزی محلول، تولید یونهای سمی و تغییر در تعادل عناصر غذایی، جوانهزنی گیاه را کاهش میدهد (مقتولی و چائیچی، ۱۳۷۸). همچنین کلریدسدیم می تواند موجب اختلال در فعالیت برخی از آنزیم های مؤثر بر رشد گیاه شده و از این طریق موجب کاهش طول گیاهچه گردد. فرخواه و همکاران (۱۳۸۲) و Hardegree and Emmeric (1990) نیز در مطالعات خود به این مسئله اشاره کردهاند.
۱-۷-۵- راهکارهای بیولوژیک مؤثر برای بهبود مقاومت به شوری در گیاهان
۱-۷-۵-۱- تیمارهای بذری قبل از کاشت
جوانهزنی بذور به میزان آب در دسترس بذر بستگی دارد. بذری که در معرض تنش شوری است با کمبود آب مواجه می شود. در نتیجه سرعت و درصد جوانهزنی تحت تأثیر شوری کاهش مییابد. در صورتی که تأثیر منفی شوری در مراحل ابتدایی رشد کاهش یابد موجب بهبود رشد خواهد شد. مطالعات زیادی نشان داده است که مقاومت به شوری گیاهان با تیمار بذور با آب و یا ترکیبات آلی قبل از کشت بهبود مییابد. در طول مرحله پیشاندازی، بذور در داخل آب خیس خورده و تا مرحله ای پیش میرود اما جوانهزنی اتفاق نمیافتد. پیشاندازی به دستههای مختلفی از جمله :
تیمار حرارتی (Thermoprming)، آبی (Hydropriming)، نمکی (Halopriming)، اسمزی (Osmopriming) و هورمونی (Hormone-priming) تقسیم می شود (کافی و همکاران، ۱۳۸۸).