کارگاه آهنگری ، کارگاه ذوب و ریخته گری ، کارگاه مدلسازی ، آزمایشگاههای کنترل کیفی و امکانات آموزشی، ماشین آلات و تجهیزات
کارگاه ذوب و ریخته گری
تولیــــد فولادهای ویژه آلیاژی نیازمند فرآیندهایی است که بتواند آلیاژی همگن ، تمیز از لحاظ حضور آخال های غیرفلزی ، دارای کمترین مقدار از عناصر ناخواسته مانند گوگرد ، فسفر و همچنین کمترین مقدار گاز تولید نماید. به همین منظور کارگاه ذوب و ریخته گری مجتمع ، جهت تهیه شمش های فولاد آلیاژی با کیفیت بالا طراحی و اجرا شده است که شامل فرآیندهای ذوب ، متالورژی ثانویه و شمش ریزی می باشد.
قابلیت ها و توانمندی های تولیدی
مجتمع صنعتی اسفراین ، بعنوان بزرگترین تولید کننده مقاطع فولاد آلیاژی آهنگری شده در ایران، قابلیت تامین بسیاری از نیازهای کشور به قطعات استراتژیک و بنیادی را در صنایع مختلف دارا می باشد. توانمندیهای تولیدی این مجتمع را می توان بصورت زیر خلاصه کرد:
- انواع قطعات محوری با اشکال و مقاطع مختلف چهارگوش ، شش گوش ، هشت گوش ، گرد ، تخت و - - اشکال ترکیبی و محورهای پله ای
- انواع قطعات نیمه تمام کاربردی چرخدنده، قالبهای آهنگری ، رینگ ، لوله های حفاری ، عدسی های ضخیم ، غلتکهای سبک و سنگین ، دیسک ، فلنج ، قالبهای دستگاه های لوله ریزی ، لوله های بدون درز فشار بالا ، قطعات نیروگاهی نظیر محورهای توربین و ژنراتور
این مجتمع دارای ظرفیت تولید سالانه ۸۱٫۰۰۰ تن از انواع محصولات فوق می باشد.
چشم اندازه های آینده
این مجتمع و سایر تولیدکنندگان فولاد آلیاژی کشور جهت نیل به اهداف از پیش تعیین شده و ورود به عرصه بازارهای جهانی و ایجاد امکان رقابت با رقبای قدرتمند خارجی باید توانائی تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا و در حد استاندارد های کیفی جهانی را داشته باشند. این مجتمع نیز در راه رسیدن به چنین هدفی طرح های تکمیلی مختلفی را در دستورکار خود دارد که از جمله این طرح ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تکمیل پروژه ها و کارگاه های موجود
شامل نصب دستگاه هائی نظیر تابگیری، پوسته کنی و شات بلاست، تجهیزات آزمایشگاهی و کنترل کیفی
ایجاد واحد ریخته گری پیوسته به منظور تولید شمش هائی با قطر ۲۵۰ تا ۵۶۰ میلی متر، بروش ریخته گری مداوم[۴۶] جهت تامین نیاز مجتمع صنعتی اسفراین و کارخانه لوله گستر اسفراین
- ایجاد واحد ذوب مجدد قطره ای[۴۷]
برای ذوب مجدد و تصفیه نهائی شمش هائی با قطر ۴۵۰ تا ۱۱۰۰ میلی متر
- ایجاد کارگاه عملیات حرارتی سبک و سنگین
شامل انواع کوره، به منظور انجام عملیات حرارتی آنیل، نرمال، تنش گیری و تجهیزات لازم جهت کوئنچ و تمپر و سختی سطحی
- ایجادکارگاه ماشینکاری سبک و سنگین
شامل انواع ماشین های تراش[۴۸]، سنگ زنی، سوراخکاری، کاروسل، برشکاری، فرزکاری با اجرای این طرح ها، مجتمع صنعتی اسفراین قادر خواهد بود که علاوه بر رفع نیازهای کشور به قطعات و محصولات استراتژیک و قطع وابستگی صنایع کشور به تولیدکنندگان خارجی، به بازارهای آسیائی و جهانی نیز وارد شده و گام مهمی در جهت خودکفائی اقتصادی و صنعتی کشور بردارد.
۳-۵-۲- چارت سازمانی مجتمع فولاد
شکل ۳-۱ چارت پستهای سازمانی شرکت فولاد اسفراین
۳-۶- تخمین نمونه و روش نمونه گیری
در شرکت فولاد اسفراین تعداد ۸۰۳ نفر پرسنل در بخشهای مختلف مشغول کار هستند که از این تعداد نمونهگیری شد. با بهره گرفتن از فرمول کوکران تعداد افراد مورد نیاز برای تحقیق و ارائه پرسشنامه تخمین زده شد. گروه نمونه، یک مجموعه فرعی از جامعه آماری است که با مطالعه آن محقق قادر است نتیجه را به کل جامعه آماری تعمیم دهد. (سکاران، ۱۳۸۱، ۲۹۵ ) یا به عبارت دیگر، تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیان کننده ویژگیهای اصلی جامعه باشد را نمونه گویند(آذر، مؤمنی، ۱۳۸۳، ۶).
برای محاسبه تعداد افراد نمونه از فرمول کوکران به شرح زیر استفاده شده است:
که در آن N جمعیت جامعه آماری که برابر است با ۸۰۳ پرسنل شرکت فولاد اسفراین
۹۶/۱t= ضریب اطمینان در حد ۹۵% (۵% = α)
۵%P= نسبت حائزین صفت خاص در جمعیت نمونه
۵% q =نسبت فاقدین صفت خاص در جمعیت نمونه
pq=s2 واریانس متغیر مورد نظر در جمعیت نمونه
۰۵/۰ d= دقت احتمالی مطلوب یا فاصله اطمینان
بنابراین حجم نمونه بررسی شده در این پژوهش ۲۶۰ نفر از پرسنل شرکت فولاد اسفراین هستند.
۳-۶-۱- روش نمونه گیری
برای انتخاب افراد نمونه در شرکت از روش نمونه گیری تصادفی طبقهای استفاده شد بدین ترتیب که تعداد افراد نمونه ۲۶۰ نفر بر اساس سهم هر یک از بخشها از تعداد کل پرسنل شرکت، مشخص و نهایتاً از بین آنها بصورت تصادفی افراد مورد نیاز انتخاب و به آنها پرسشنامه ارائه گردید. در جدول ۳-۱ تعداد افراد نمونه گیری شده از هر یک از مراکز مشخص شده است.
جدول ۳-۱ توزیع افراد نمونه در شرکت فولاد اسفراین
ردیف | بخش تولیدی و اداری شرکت | تعداد کارکنان | درصد | تعداد افراد نمونه |
۱ | مدیریت و معاونت | ۱۶ | ۲ | ۵ |