افرادی که با کامپیوتر کار می کنند به طور مداوم در یک وضعیت ایستا قرار دارند به طوری که سر خم شده ، دست ها بر روی صفحه کلید قرار گرفته و تنها انگشتان حرکت می کنند ، این حالت با فشار بر ناحیه شانه ای و انقباض ممتد عضلات گردن و کتف همراه است و اغلب این افراد از درد در ناحیه شانه های خود شکایت دارند.
در صورتی که صفحه کلید در سمت چپ وصفحه کامپیوتر در سمت راست کاربر قرار گیرد به طوری که وی مجبور باشد در طی روز مدام سرش را حرکت دهد و یا اینکه صفحه کلید بالاتر و یا پائین تر از ارتفاع استاندارد خود قرار گیرد ، فشار مکانیکی وارد بر ستون فقرات بیشتر شده و سبب آسیب بیشتری خواهد شد.
وضعیت نامناسب نشستن
خم بودن کمر به مدت طولانی
چمپاتمه زدن به مدت طولانی
خم و راست شدن مکرر
۲ – کم بودن تحرک
کاهش تحرک می توند نتیجه عدم استفاده و یا بهبود ناکافی عضو بعد از آسیب دیدن باشد.
عدم استفاده : کاهش دامنه طبیعی خرکات ستون فقرات و عدم استفاده فعالانه از این عضو منحر به سفتی کاهش خاصیت ارتحای آن شده و از طرفی باعث آتروفی یا لاغری شده ، عضلات نگه دارنده ستون فقرات می گردد .
عضلات ضعیف و لاغر ، قدرت حمایت از ستون فقرات کمری در شرایط مورد نیاز مثل (بلند کردن جسم سنگین از روی زمین ) را ندارند در نتیجه سبب بروز کمردرد می شوند .
پژوهش ها نشان می دهند که عدم فعالیت سبب عقب افتادن ترمیم غضروف و بافت های نرم می شود در حالی که حرکات غیر فعال در دامنه متوسط باعث تسریع ترمیم و تحریک فعالیت مایع مفصلی می شود .
-
- بهبود ناقص : به طور مثال عدم بهبودی کامل بعد از یک حمله کمردرد ناشی از اسپاسم عضلانی که منجر به کاهش گودی کمر شده است، می تواند باعث کاهش تحریک ستون فقرات شود . در این مورد بهترین درمان انجام تمرینات ورزشی به طور فعالانه و تحت نظر یک فیزیووتراپیست جهت اصلاح گودی کمر و بازگشت به وضعیت طبیعی است .
۳ – شرایط فشار ناشی از کار
شامل موارد زیر است :
نیروی و ارتعاش : نیرو و ارتعاش تولید شده توسط ابزار مختلف ، از طریق دست ها و یا اندام دیگر به بدن منتقل می شود و باعث فشارهای غیر معمول به خصوص در اطراف گردن وشانه ها می گردد. برای مثال ” کار با دریل های بادی ، چکش زدن مداوم ، پوشیدن دستکش های سنگین و یا رانندگی طولانی مخصوصا با وسایل نقلیه سنگین از قبیل تراکتورها ، یک نیروی ارتعاشی قوی را به بدن منتقل می کند که با افزایش فشار عمودی به دیسک های بین مهره ای سبب آسیب به آن ها و بروز کمر درد می گردد .
-
- تکرار و مدت انجام کار : کار سنگین و مداوم در یک وضیت ثابت برای ستون فقرات بسیار مضر است . به خصوص در مشاغل صنعتی که نیروی زیادی برای انجام کار صرف می گردد و شخص زمان کمی برای استراحت در اختیار دارد .
۴ – چاقی
افزایش وزن یک مشکل عمومی و غلبه بر آن برای شخص دشوار است . صرف نظر از شکل ظاهری که یک مقوله شخصی است ، عوارض ناشی از چاقی مانند فشار حاصله بر روی قلب ، تمایل به افزایش فشار خون آسیب به ستون فقرات (ه خصوص ناحیه کمر ) و …. قابل توجه است .
مهم است که بدنید آسیب حاصل از چاقی بر ستون فقرات کمری بلافاصله قابل تشخیص نیست به خصوص اینکه درد ناشی از آن بیشتر در ناحیه لگن و زانو ها احساس می شود .
شایع ترین شکل آسیب به صورت افزایش گودی کمر در اثر حجم زیاد شکم و آویزان بودن آن است . این حالت به مرور سبب پیدایش کمر دردهای شدید و مزمن می گردد ، که البته در حاملگی نیز شایع است ولی باید توجه داشت که مدتی پس از ختم حاملگی ، ستون فقرات به شکل طبیعی خود باز می گردد ولی در مورد چاقی مزمن این طور نخواهد بود .
کاهش تحریکات نتیجه قطعی چاقی است به طوری که افزایش حجم بافت نرم موجب قطع حرکات مفصلی در انتهای دامنه طبیعی حرکتشان می گردد . به خصوص مفاصل ران و زانو ها درگیر شده و توانایی تحرک در کل دامنه حرکت آنها را از دست می دهند .
افراد چاق بیشتر از بقیه به آرتروز مهره های کمری مبتلا می شوند . در نتیجه در افراد چاق ، کاهش وزن ، اولین و مهم ترین اقدام در درمان کمر درد می باشد .
ب – عوامل آشکار ساز
در واقع عوامل مستقیم و ناگهانی کمر درد هستند . این عوامل می توانند سبب ایجاد درد کمر برای بار اول و یاعود کمر دردهای قبلی گردند . این ها را می توان برا اساس طبقه بندی میتلند(۱۹۸۶) به صورت زیر طبق بندی کرد .
-
- استفاده جدید : به هر گونه فعالیت تمر ین نشده و یا اجرانشده از قبل گفته می شود که می تواند تحریک آمیز بوده و سبب بروز درد گردد .بنابر این یک حرکت که برای زمانی انجام نشده است ، اگر به طور ناگهانی انجام شود و فراتر از توانی عضوی باشد که در حالت کنونی سالم است ، می تواند سبب آسیب به عضو ( مثلا ستون فقرات کمری ) و درد ناگهانی آن گردد . مانند : بیل زدن باغچه بعد از سال ها زندگی در آپارتمان ، انجام شدید ورزش اسکواش برای اولین بار در میانسالی .
-
- استفاده نادرست : به هر گونه حرکت نادرست یا قرار گرفتن در وضعیت نامناسب جهت انجام کار گفته می شود . مثلا خم شدن برای برداشتن فرش به شیوه غلط و یاقرار گرفتن در وضعیت نامناسب برای خاموش کرده لامپ یا بالا کشیدن تنه برای رسیدن به کمد ُ، این ها همگی حرکات نرمالی هستند که اگر به درستی اجرا شوند هیچ گونه بیماری ایجاد نمی شود ، اما انجام این کارها با عضلات نامتعادل و یا حرکت ناگهانی ، سبب فشار به ستون فثرات کمر ی و بروز درد می شود. یک کمر سالم ممکن است ازعهده این شرایط بر آید ولی کمری که اغلب از درد رنج می برد تسلیم می شود.
-
- استفاده بیش از حد۱ :
۱- Over use |
عبارتست از استفاده درست ومعمولی از عضوی که بیش از حد خسته است و به مدت طولانی تحت فشار و استرس قرار داشته است . این مسئله سبب فشار بر ساختمان ها و اجزأ کمر می شود که فراتر از حد توانایی آن ها در تطابق با شرایط است و در نتیجه صدمه به بافت ها و همراه آن درد شدید بروز می کند.
-
- ضربه:
در هر تصادف و یا حادثه ای مانند ؛ سقوط از بلندی یاضربه مستقیم ، ستون فقرات کمری ممکن است آسیب ببیند . این آسیب می تواند از یک کوفتگی مختصر عضلات یا رگ به رگ شدن مهره ها تا پارگی لیگامان ها ، شکستگی مهره ها و یا آسیب به نخاع کمری باشد . البته شکستگی مهره و آسیب به نخاع بیشتر در اثر پرت شدن از بلند ( مثلا از روی داربست ) و یا تصادف با اتومبیل اتفاق می افتد .
باییستی توجه داشت که در افراد مسن ، مهره های کمری به علت پوکی استخوان ضعیف شده اند و ممکنن است یک ضربه آرام هم باعث شکستگی آن ها به صورت جزئی یا زیاد شود .
علل غیر مکانیکی
علل غیر مکانیکی شامل آن دسته از علل طبی و یا بیماری های سیستمی هستند که در سیر بیماری به طق مختلف ممکم است باعث کمر درد شوند وتشخیص و درمان این بیمار ی ها تماما به عهده پزشک متخصص می باشد .
شایع ترین علل طبی عبارتند از :