نقلی
سیستماتیک
کمی
کیفی
فراخلاصه
Meta-summary
فراترکیب
Meta-synthesis
شکل ۳-۲- نوع شناسی مرور متون(Salminen 2011, p. 6-9; Torraco 2005, p. 103)
مرور سیستماتیک
ترکیب مطالعات
مرور نقلی
شکل ۳-۳- نوع شناسی رایج بررسی متون در پژوهش های اخیر
۳-۵- استفاده از بررسی سیستماتیک در پژوهش حاضر
امروزه سیاست گذاران بطور روزافزون درگیر تصمیمات مهمی به منظور پیشرفت و توسعه سطح فناوری در صنعت خود هستند. بدین منظور مسائل و موضوعات فراوانی پیرامون تجاری سازی، پیاده سازی و سازماندهی فناوری افزایش می یابد.
شناسایی عوامل موثر بر استراتژی تجاری سازی فناوری، سهم مهمی در فرایند تصمیم گیری انتخاب استراتژی مناسب تجاری سازی خواهد داشت. بدین ترتیب، استفاده از روشی منحصر بفرد در پژوهش- به صورت گزارش و یا مطالعات فردی- نهایتاً منجر به تسهیل فرایند تصمیم گیری خواهد شد. بررسی شواهد موجود با روش سیستماتیک و شفاف می تواند فواید فراوانی برای سیاست گذاران این حوزه هنگام رویارویی با مسائلی در این خصوص داشته باشد. این نوع بررسی ها که در مرور ادبیات به منظور متمایز شدن نسبت به مرور ادبیات سنتی “مرور سیستماتیک” نامیده می شوند، به عنوان ابزاری مهم در عملکرد مبتنی بر شواهد پدید آمده که هدف آن شناسایی، ارزیابی و ترکیب(سنتز) مطالعات مرتبط به منظور پاسخ به یک سوال خاص (و یا مجموعه ای از سوالات) است(Pettigrew & Roberts, 2006) .
از جمله مزایای مرور سیستماتیک عبارتست از:
-
- کاهش خطا در برآورد اثربخشی یک مداخله گر بوسیله شناسایی تمام مطالعات حول یک موضوع خاص
-
- کاهش احتمال گمراهی سیاست گذاران با مرور سیستماتیک در مقایسه با مطالعات فردی
-
- کاهش نقش شانس در برآورد اثربخشی گزینه های مختلف با افزایش تعداد مطالعات و برآورد دقیق تر اثرات
-
- بهره مندی کارآمد تر از زمان به طوریکه ادبیات تحقیق تا زمان حاضر شناخته شده، انتخاب و ارزیابی شده و در نهایت بوسیله یکی از روش های سیستماتیک و شفاف ترکیب می شوند.
-
- رقابت سازنده تر نسبت به مطالعه فردی زیرا مباحث حول ارزیابی ها و بر مبنای ترکیبی از مطالعات شکل می گیرد (نه بحث تنها بر اساس دلایلی که در یک مطالعه فردی شناسایی و انتخاب شده اند).
-
- آنچه مرور سیستماتیک را ارزشمند میسازد آن است که ما به یک توان بالا از برآورد مورد نظر میرسیم. زیرا بسیاری از مطالعات به علل گوناگون (مثلا حجم نمونه ناکافی) از قدرت تفسیر مناسبی برخوردار نیستند اما مرور سیستماتیک و متاآنالیزی که اغلب متعاقب آن انجام میشود با ترکیب کردن مطالعات به حجم نمونه بالاتری میرسد و لذا میتواند با توان بالاتری آنها را بررسی کرده و در نهایت نتیجهگیری بهتری ارائه دهد.
۳-۶- فرایند مرور سیستماتیک
یک مرور سیستماتیک تلاش می کند تا تمام شواهد تجربی پیش رو را با معیارهای واجد شرایط از پیش تعیین شده به منظور پاسخ به یک سوال پژوهشی خاص متناسب سازی کند.
بررسی سیستماتیک به طراحی دقیق علمی بر پایه روش های صریح و روشن، از پیش تعیین شده و قابل تکرار پایبند است. این روش ها علاوه بر آنکه آنچه ما در مورد یک سوال خاص می دانیم را سازماندهی می کنند، همچنین می توانند حوزه هایی که در آن دانشی وجود ندارد را شرح دهند و در این راه تحقیقات آینده را هدایت و راهبری کنند.
اجرای یک روش سیستماتیک شامل چند مرحله است که خلاصه آن به شرح زیر است:
-
- فرموله کردن سوال بررسی[۳۱]: مشکلی که درصدد رسیدگی به آن هستیم باید به شکل یک سوال ساختارمند مشخص شود. تمام جنبه های دیگر بررسی بطور مستقیم از این سوال دنباله روی می کنند.
-
- شناسایی متون مرتبط: جستجوی جامع ادبیات باید به منظور شناسایی مطالعات بالقوه مرتبطی که میتوانند سوال تحقیق را پر رنگ تر کنند انجام شود. این موضوع از جنبه های ضروری برای ساختن یک مرور سیستماتیک می باشد. گر چه منابع مورد استفاده به سوال بررسی بستگی دارد،اما راهنمایی فعلی استفاده از –لااقل- پایگاه های الکترونیکی، لیست مرجع و فهرستی از مطالعات مشمول و تماس با نویسنده یا کارشناسان حوزه خاص را پیشنهاد می کند.
-
- ورود و خروج مطالعات: این مرحله مستلزم تعیین کردن معیارهایی است که مشخص می کنند چه مطالعاتی دارای شرایط ورود برای بررسی هستند.این معیارها-در بیشتر مواقع- باید حداقل توسط دو مرورگر[۳۲] بکار گرفته شوند. گر چه برخی بررسی ها می توانند بر روی شواهد محلی در دسترس تمرکز کنند و یا به زبان آشنا برای مرورگرها محدود شوند اما در اصل آنها باید جهانشمول باشند.
-
- ارزیابی کیفیت مطالعات: توانایی نویسنده در به حداقل رساندن تعصب[۳۳] در طراحی، هدایت و تجزیه و تحلیل مطالعات مشمول باید مورد داوری قرار گیرد. مرور کننده می تواند از چندین ابزار موجود برای این منظور استفاده کند.
-
- خلاصه سازی شواهد: در این گام یافته های مطالعات مورد بررسی باید با بهره گرفتن از رویکردهای مختلف ترکیب و خلاصه شوند ( بخش بعدی تحقیق به این روش ها پرداخته است).
-
- تفسیر یافته ها: در این گام استنتاج برای سیاست و عمل با تفسیر وبررسی ارتباط یافته ها انجام می گیرد.
راهنمایی بیشتر در مورد فرایند مرور سیستماتیک را می توانید در ادبیات تخصصی آن مطالعه کنید. در بخش بعدی تحقیق تمرکز خود را بر روش های مختلف موجود جهت خلاصه سازی یافته ها معطوف می داریم.
۳-۷- روش های مختلف برای ترکیب مطالعات
روش های مختلف برا ی ترکیب کمی داده های عددی حدود ۳۵ سال است که شناسایی شده و پایه های ریاضی آن از یک قرن پیش توصیف شده اما ترکیب انواع مختلف شواهد سابقه نسبتاً کم تری دارد. با اینکه این حوزه یک حوزه نوظهور در تحقیقات است اما در حال حاضر تعدادی از روش های مختلف برای ترکیب وجود دارد. در سال ۲۰۰۵ دیکسون-وودز و همکارانش یازده روش ممکن برای ترکیب شواهد کمی و کیفی استخراج کردند.
امروزه روش های بیشتری در ادبیات تخصصی این حوزه توصیف شده است.
در این پژوهش روش های موجود در سه حوزه گسترده با توجه به هدف، نوع مطالعات و داده های مورد استفاده در ترکیب سازماندهی شده اند که در جدول ۳-۴ نشان داده است.
در بخش “رویکرد کمی"، روش هایی که از داده های عددی یا تبدیل شواهد به اعداد با هدف انجام انواع مختلف تجزیه و تحلیل آماری و منطقی استفاده می کنند، توصیف شده اند. در بخش “رویکرد کیفی"، روش هایی که از پایگاه داده متنی و یا تبدیل شواهد دیگر به شواهد موجود به منظور ایجاد تفاسیر مفهومی و نظری تفسیر و توضیح شواهد استفده میکنند توصیف شده اند. نهایتاً در بخش “رویکرد ترکیبی"، روش هایی توصیف می شوند که به ترکیب یافته های مطالعات متعددی می پردازند که دارای برچسب استفاده از روش های” کمی” یا “کیفی” هستند.
جدول ۳-۴- روش های مختلف ترکیب مطالعات