محاسبهی انرژی سیستم (E) در N و V ثابت
محاسبهی حجم سیستم (V) در E و N ثابت
محاسبهی تعداد مولکولها (N) در V و E ثابت
باید توجه داشت که مانند آزمایشهای تجربی، هر یک از این مسیرها تغییر در انتروپی و نه مقدار مطلق آن را محاسبه می کند. به کمک انتگرالگیری ترمودینامیکی و روش ذرهی آزمایشی[۴۲] میتوان انتروپی را با بهره گرفتن از شبیهسازی دینامیک مولکولی محاسبه کرد.
۳-۱-۳-۱- انتگرالگیری ترمودینامیکی
سادهترین روش برای محاسبهی خواص وابسته به انتروپی، روشهای انتگرالگیری ترمودینامیکی هستند. در این روشها با تعیین وابستگی دمایی، فشاری و یا چگالی یک کمیت ترمودینامیکی ساده مثل E ، توابعی نظیر S، G و یا A با انتگرالگیری روابط ترمودینامیکی محاسبه می شود. در این روش، از میانگینهای زمانی در برنامهی شبیهسازی استفاده نمی شود، ولی در عوض به چندین شبیهسازی برای بهدست آوردن یک خاصیت وابسته به انتروپی نیاز است. بهعنوان مثال با بهره گرفتن از شبیهسازی سیستم منزوی، اختلاف انتروپی بین دو حالت با چگالی یکسان (N و V ثابت) را میتوان محاسبه کرد. میانگین دمایی ذخیره میگردد و سپس S∆ با بهره گرفتن از معادله (۳-۱۵) محاسبه می شود:
(۳-۱۵)
به طور مشابه، اختلاف انتروپی بین دو حالت با E و N ثابت (چگالی متفاوت) را میتوان از معادله (۳-۱۶) محاسبه کرد:
(۳-۱۶)
چون تابع زیر انتگرال معمولاً به ترکیبی از کمیتهای ترمودینامیکی ساده تبدیل می شود و انتگرالگیری، عدم قطعیتهای کمی در سهمهای مجزا مربوط به تابع زیر انتگرال ایجاد می کند، انتگرالگیری ترمودینامیکی قابل اطمینانترین روش برای محاسبهی خواص وابسته به انتروپی است:
به هر حال، علیرغم دقت این روش، اغلب از این روش استفاده نمی شود، زیرا برای بهدست آوردن یک مقدار باید چندین شبیهسازی انجام شود.
۳-۱-۳-۲- روش ذرهی آزمایشی
تغییرات در انتروپی که نتیجهای از تغییرات در انرژی و یا حجم است، توسط انتگرالگیری ترمودینامیکی حاصل می شود. در مقابل، روش ذرهی آزمایشی اساساً تغییرات انتروپی را در پاسخ به تغییر تعداد ذرات N تخمین میزند. برای سیستم با حجم و انرژی ثابت، چنین تغییری در انتروپی متناسب است با:
(۳-۱۷)
۳-۱-۴- انرژی آزاد
یکی از کمیتهای مهم در ترمودینامیک، انرژی آزاد است که می تواند اطلاعات مفیدی در اختیار قرار دهد. معمولاً انرژی آزاد به صورت تابع هلمهولتز یا گیبس بیان می شود. انرژی آزاد هلمهولتز برای سامانه NVT مناسب است. در حالی که انرژی آزاد گیبس برای سامانه NPT مناسب است. بیشتر آزمایشهای تجربی در شرایط دما، فشار ثابت انجام می شود؛ بنابراین، تابع گیبس برای انرژی آزاد تابع مناسبی است.
برخی خواص ترمودینامیکی مانند انرژی درونی، فشار و ظرفیت گرمایی را که خواص مکانیکی نامیده می شود، میتوان به راحتی از یک شبیهسازی مونتکارلو یا دینامیک مولکولی به دست آورد. اما محاسبهی دقیق برخی دیگر از خواص ترمودینامیکی بدون استفاده از روشهای خاص بسیار مشکل است. چنین خواصی، خواص گرمایی نامیده می شود. انرژی آزاد، پتانسیل شیمیایی و انتروپی نمونههایی از خواص گرمایی هستند.
تفاوت خواص مکانیکی و گرمایی در این است که خواص مکانیکی به مشتق تابع تقسیم مرتبط هستند، در حالی که خواص گرمایی به طور مستقیم به خود تابع تقسیم مرتبط میشوند.
برای توضیح تفاوت میان این دو دسته خواص، انرژی درونی E و انرژی آزاد هلمهولتز A را در نظر بگیرید. رابطه این دو خاصیت با تابع تقسیم به صورت زیر است:
(۳-۱۸)
(۳-۱۹)
که در معادلات (۳-۱۸)، (۳-۱۹) Qتابع تقسیم سامانهای از ذره های یکسان است.
(۳-۲۰)
در بحثی که در ادامه خواهیم داشت، از ثابتهای نرمالکنندگی صرفنظر میکنیم. بنابراین یکسان بودن یا تغییرپذیر بودن ذرهها برای ما اهمیتی ندارد. از این رو انرژی درونی به صورت زیر است.
(۳-۲۱)
عبارت در معادله (۳-۲۱) را با ρ(pN,rN) نشان میدهیم که نشاندهنده احتمال میباشد. بنابراین انرژی درونی برابر است با:
(۳-۲۲)
نکتهی اساسی معادله این است که مقادیر بزرگ H(pN,rN) احتمال بسیار کوچکی دارند و سهم آنها در انتگرال ناچیز است. روشهای مونتکارلو و دینامیک مولکولی ترجیحاً حالتهایی با انرژی پایین را تولید می کند که سهم آنها در معادله (۳-۲۱) قابل توجه است. اکنون مسئله محاسبهی انرژی آزاد هلمهولتز برای یک مایع مولکولی را در نظر میگیریم. هدف ما این است که انرژی آزاد را به شکل تابعی مشابه انرژی درونی در آوریم. یعنی انتگرالی که شامل احتمال یک حالت خاص باشد.
در ابتدا، معادله تابع تقسیم را در معادله (۳-۱۹) قرار میدهیم:
(۳-۲۳)
(۳-۲۴)
با قرار دادن معادله (۳-۲۴) در معادله بهدست آمده برای انرژی آزاد و صرفنظر کردن از ثابتها (که اثر آنها، تغییر دادن صفر انرژی است)، بهدست خواهیم آورد:
(۳-۲۵)
ویژگی مهم این نتیجه آن است که به خاطر وجود جمله نمایی پیکربندیهای با انرژی بالا نیز سهم قابل توجهی در مقدار انرژی آزاد دارند. یک شبیهسازی مونتکارلو یا دینامیک مولکولی استاندارد ترجیحاً از مسیرهای کم انرژی فضای فاز نمونهبرداری می کند. البته یک مسیر ارگودیک[۴۳] تمام این نواحی پرانرژی را هم بازدید می کند، اما در عمل و در یک شبیهسازی واقعی، نمونهبرداری هرگز کامل نخواهد بود. بنابراین، نتایجی که برای انرژی آزاد و سایر خاصیتهای گرمایی بدست می آید، به خوبی همگرا نمیشوند و دارای دقت کافی نیست.
روشهایی مانند شبیهسازی در مجموعه گرند کانونیکال با وارد کردن ذره، روشی برای محاسبهی انرژی آزاد فراهم می کنند. اما این روشها برای بسیاری از سامانههای مورد نظر که شامل مولکولهای پیچیده با چگالی بالا هستند، قابل کاربرد نیستند.
این مشکلات در محاسبهی دقیق انرژی آزاد و انتروپی در مورد مولکولهای کوچک و منفردی که دارای تعداد کمی حداقل کاملاً مشخص و قابل شمارش هستند، وجود ندارد. تابع تقسیم چنین سامانههایی را میتوان با بهره گرفتن از روشهای مکانیک آماری استاندارد و جمعزنی روی چند حالت با حداقل انرژی محاسبه کرد، البته باید سهمهای مربوط به حرکت ارتعاشی داخلی مولکول را نیز در نظر گرفت.
۳-۲- انواع روشها برای محاسبهی اختلاف انرژی آزاد
۳-۲-۱- اختلال ترمودینامیکی
دو حالت کاملاً معین X و Y را در نظر بگیریم. بهعنوان مثال، فرض کنید که X سامانهای متشکل از یک مولکول اتانول در یک جعبهی مکعبی آب و Y سامانهای مشابه، متشکل از اتان تیول در آب باشد. X شامل N ذره است که مطابق هامیلتونی HX برهمکنش می کنند. Y نیز شامل N ذره است که مطابق HY برهمکنش می کنند. اختلاف انرژی آزاد ΔA بین دو حالت به صورت زیر است:
(۳-۲۶)
)۳-۲۷) درادامه به ذکر چند مثال در مورد روش اختلال ترمودینامیکی پرداخته می شود.
۳-۲-۱-۱- محاسبهی اختلاف انرژی آزاد حلالپوشی بازهای نیتروژندار با روش اختلال ترمودینامیکی
میلر[۴۴] و کلمن[۴۵] اختلاف انرژی آزاد حلالپوشی بازهای نیتروژنداری که در ساختار اسیدهای نوکلئیک RNA و DNA شرکت می کنند یعنی آدنین، گوانین، سیتوزین، تیمین، و اوراسیل را با بهره گرفتن از روش اختلال روش ترمودینامیکی تعیین کردند[۲۵].
بازهای اسیدهای نوکلئیک نقش مهمی در ساختار اسیدهای نوکلئیک و DNA ایفا می کنند و محاسبهی انرژی آزاد حلالپوشی آنها برای درک نیروهای مؤثر در برهمکنشهایپروتئین- اسید نوکلئیک و پایداری ساختارهای سهبعدی اسیدهای نوکلئیک اهمیت دارد. با این حال، انرژی آزاد حلالپوشی آنها به روش تجربی قابل محاسبه نیست. بنابراین میتوان با بهره گرفتن از روشهای محاسباتی اطلاعات مفیدی درباره آنها بهدست آورد. این بازها به دو دستهی پورینها و پیریمیدینها تقسیم میشوند. بازهای پورینی، از دو حلقهی پنج و ششعضوی بههمجوشخورده تشکیل شده اند، اما بازهای پیریمیدینی تنها یک حلقهی ششعضوی دارند. پیوندهای هیدروژنی میان این بازها در تشکیل ساختار مارپیچی DNA نقش مهمی دارد.
با آن که روشهای محاسباتی از قبیل شبیهسازیها برای محاسبهی خواصی از قبیل انرژی آزاد حلالپوشی مناسب بهنظر میرسند، در استفاده از این روشها، برای مولکولهایی که اطلاعات تجربی برای آنها قابل دسترس نیست، باید با احتیاط بیشتری عمل کرد.
در این نمونه، انرژی آزاد حلالپوشی بازهای آلی در شکل N- متیله محاسبه شده است. پنج انرژی آزاد نسبت به متان و شش انرژی آزاد نسبی باز- باز بهدست آمده است.
شکل پتانسیل در میدان نیروی AMBER که برای این مطالعه انتخاب شده است، به صورت زیر است:
(۳-۲۸)
که معادله پارامترهای A و B با پارامترهای متداول لنارد- جونز به صورت زیر است:
(۳-۲۹)
برای محاسبهی اختلاف انرژی آزاد به روش اختلال ترمودینامیکی از معادله (۳-۳۰) استفاده شده است:
(۳-۳۰)
نتایج اختلاف انرژی آزاد محاسبه شده برای بازهای آلی نیتروژندار در جدول (۳-۱) نشان داده شده است که اختلاف انرژی آزاد محاسبه شده است[۲۵].
جدول (۳- ۱) تفاوتهای انرژی آزاد محاسبه شده[۲۵]
تحقیقات انجام شده با موضوع محاسبات انرژی آزاد گیبس برای تعویض مهمان در هیدرات گازی ...