۱
۲۸
۱۴/۰
سلامت روان
پس آزمون
۵۳/۱۰
۱
۲۸
۰۰/۰
پیگیری
۹۹/۱۸
۱
۲۸
۰۰/۰
همانطور که در جدول ۴-۷ مشاهده میشود، براساس نتایج آزمون باکس، شرط همسانی کواریانس ها برای مراحل پس آزمون و پیگیری، تحقق نیافته است. جدول ۴-۸ نیز نشان میدهد که شرط همسانی واریانس ها برای متغیر سلامت روان، در مراحل پس آزمون و پیگیری، تحقق نیافته است، اما در مورد متغیرهای شادی و لذت، در هر دو مرحله ی پس آزمون و پیگیری، همسانی واریانس ها تحقق یافته است. با در نظر گرفتن این نتایج و نیز با توجه به برقراری پیشفرض نرمال بودن و با توجه به برابری تعداد دو گروه آزمایش و کنترل، در این شرایط، استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره به همراه تحلیل های تک متغیری مربوط به آن، مجاز میباشد (گلاس و استانلی؛ ترجمه ی اسفندیاری و عابدی، ۱۳۶۸). منتها برای اطمینان از صحت و اعتبار تحلیل ها از آزمون مان ویتنی- یو نیز استفاده میشود.
۴-۳-۴ بررسی فرضیه های پژوهش
در این بخش، فرضیه های پژوهش با بهره گرفتن از روش های آماری تحلیل کواریانس چندمتغیره، تحلیل مسیر و تحلیل میانجی، مورد بررسی قرار میگیرد.
۴-۳-۴-۱ فرضیه۱
- مداخلهی روان نمایشگری با محتوای معنوی، مجموع شادی، لذت و سلامت روان گروه آزمایش را در مرحلهی پس آزمون و پیگیری، نسبت به گروه کنترل افزایش میدهد.
برای بررسی این فرضیه و نیز فرضیه های ۲،۳ و ۴ از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. مزیت استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره به جای تحلیل کواریانس تک متغیره، این است که کواریانس چندمتغیره تمام متغیرهای وابسته را به طور یکجا بررسی میکند و ضرورت استفاده از چند تحلیل کواریانس تک متغیره برای چندمتغیر وابسته را مرتفع میسازد. نتایج این تحلیل در دو بخش اصلی ارائه میشود، بخش اول با بهره گرفتن از آزمون لامبدای ویلکس، به بررسی تحلیل های چندمتغیره بر تمام متغیرهای وابسته میپردازد و در بخش دوم، به تحلیل های تک متغیره پرداخته میشود که نتایج آن با نتایج تحلیل کواریانس تک متغیره، همسان است (مولوی، ۱۳۸۶).
نتایج آزمون لامبدای ویلکس نمرات پس آزمون شادی، لذت و سلامت روان با کنترل نمرات پیش آزمون شادی، لذت و سلامت روان، در دو گروه آزمایش و کنترل، در جداول ۹-۴ ارائه شده است.
جدول۴-۹: نتایج آزمون لامبدای ویلکس نمرات پس آزمون شادی، لذت و سلامت روان با کنترل نمرات پیش آزمون شادی، لذت و سلامت روان
شاخص ها
منبع تأثیرات
مقدار ویژه
F
درجه ی آزادی فرض
درجه ی آزادی خطا
معناداری
مجذور اتا
توان آماری
پیش آزمون شادی