بسیار ضعیف
مستقیم
از ۰.۲۵ تا ۰.۵
نسبتا قوی
مستقیم
از ۰.۵ تا ۰.۷۵
قوی
مستقیم
از ۰.۷۵ تا ۱
بسیار قوی
مستقیم
۰
ندارد
-
از ۰ تا ۰.۲۵-
بسیار ضعیف
معکوس
از ۰.۲۵- تا ۰.۵-
نسبتا قوی
معکوس
از ۰.۵- تا ۰.۷۵-
قوی
معکوس
از ۰.۷۵- تا ۱-
بسیار قوی
معکوس
۳-۸-۵. آزمون برای معنیدار بودن رگرسیون
برای آزمون معنیدار بودن رگرسیون و تایید یا رد فرضیه از آنالیز واریانس (ANOVA) استفاده میشود. نحوه داوری با توجه به مقدارآماره F و سطح معنیداری بدست آمده میباشد، که اگرمقدار P-value کمترار۵ درصد باشد فرض H0 رد می شود، و وجود رابطه بین متغیرها پذیرفته میشود.
آزمونهای مربوط به هر یک از ضرایب رگرسیون برای اندازهگیری مناسبت مدل رگرسیون مورد استفاده قرار میگیرد. در این آزمون ازآماره t برای معنیدار بودن ضرایب متغیرهای مستقل استفاده می کنیم . باید توجه کرد که درحقیقت این یک آزمون جزئی یا حاشیهای است، زیرا ضرایب رگرسیونی به کلیه متغیرهای رگرسیونی دیگر که در مدل حضوردارند ،بستگی دارد. بنابراین این یک آزمون برای، سهم تاثیرگذاری متغیر مستقل به مدل، به شرط موجود بودن دیگر متغیرها در مدل میباشد. نحوه داوری باتوجه به مقدارآماره t و سطح معنیداری بدست آمده میباشد اگرسطح معنیداری کمتر از ۵ درصد باشد ضریب متغیر مستقل معنیدارخواهد بود.
۳-۸-۶. آزمون همخطی[۲۵]
همخطی وضعیتی است که نشان میدهد یک متغیر مستقل تابعی خطی از سایر متغیرهای مستقل است. اگر همخطی در یک معادله رگرسیون بالا باشد بدین معنی است که بین متغیرهای مستقل همبستگی بالایی وجود دارد و ممکن است با وجود بالا بودن ضریب تعیین، مدل دارای اعتبار بالایی نباشد. به عبارت دیگر با وجود آنکه مدل خوب بنظر میرسد ولی دارای متغیرهای مستقل معنیداری نمیباشد.
آزمون هم خطی دارای دو خروجی مهم است. مقدار ویژه[۲۶] و شاخص وضعیت[۲۷]. مقادیر ویژه نزدیک به صفر نشان میدهد همبستگی داخلی پیشبینیها زیاد است و تغییرات کوچک در مقادیر دادهها به تغییرات بزرگ در برآورد ضرایب معادله رگرسیون منجر میشود. نحوه داوری بدین صورت است که شاخصهای وضعیت با مقدار بییشتر از ۱۵ نشاندهنده احتمال هم خطی بین متغیرهای مستقل میباشد و مقدار بیشتر از ۳۰ بیانگر مشکل جدی در استفاده از رگرسیون در وضعیت موجود آن است.
۳-۸-۷. آزمون میانگین یک جامعه