فضای سایبر چه فرصت های را برای رهبران و فعالان جنبش های اجتماعی برای بکارگیری ساختارهای ملموس (انتقال هنجارها و ارزشهای بدیل) به ایجاد کرده است؟
آیا استفاده از ساختارهای ملموس مذکور میتواند منجر به رفع موانع و ساختارهای محدودیت ساز دولتهای برای ایجاد جنبشهای جمعی گردد؟
چگونه این فرصت های ساختاری ملموس برای پیشبرد جنبش های اجتماعی به کار گرفته خواهد شد؟
بر اساس سوالات زیر چارچوب نظری این تحقیق تدوین گردید در این تحقیق از نظریه بسیج منافع و نظریه ساختار فرصت و محدودیت استفاده شده و مطابق نظریه، قضایای و گزارههای نظری تحقیق مشخص و مطابق آنها مدل نظری این تحقیق مشخص و نهایتا فرضیههای این تحقیق معین گردیدند که عبارت بودند از:
فرصتهای سایبری باعث از بین رفتن موانع ساختاری (اتمیزه کردن، قطع ارتباطات، کاهش منابع مالی) موفقیت جنبشهای اجتماعی می شود.
فرصت های سایبری امکان گستردهای را برای استفاده از ساختارهای ملموس(انتقال هنجارها و ارزشهای بدیل)برای رهبران و جنبشهای سیاسی فراهم میآورد و این در موفقیت جنبشها تاثیر میگذارد.
مطابق فرضیههای این تحقیق و به منظور آزمون فرضیههای این تحقیق گویههای تحقیق مشخص شدند که شامل :
افراد در فضای سایبر با افراد زیاد از گروه های اجتماعی می توانند ارتباط برقرار نماید. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)
شعاع ارتباط افراد در فضای سایبر افزایش یافته است. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)(شعاع ارتباط)
در فضای سایبری (مجازی)دولتها میتوانند به راحتی مانع ارتباط فعالان اجتماعی با همدیگر شوند(موانع ساختاری فعالیت جنبشها)
اینترنت باعث گسترش شعاع ارتباط فعالان اجتماعی و سیاسی می گردد. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)(شعاع ارتباط)
در فضای سایبر افراد می توانند به راحتی با عده ی زیادی در مورد مسائل اجتماعی و سیاسی به گفتگو بپردازند. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)(امکانات گفتمانی)
اگر افراد زیادی به وسیله اینترنتی با هم هماهنگ شوند امکان موفقیت جنبش های اجتماعی بالا می رود. (موفقیت جنبشها)
امکان سازماندهی دادن به نیروی های زیادی برای طرفداران و سمپات های اجتماعی در اینترنت فراهم شده است. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)
در شرایط جدید و در نتیجه فرصت های سایبری رهبران جنبش های اجتماعی امکان زیادی برای دریافت کمک های متعدد از داخل و خارج را کسب نمودهاند. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها) (شعاع ارتباط)
از طریق قابلیت های که اینترنت ایجاد نموده است امکان ایجاد کمپین های بین المللی در حمایت از جنبشهای داخلی فراهم شده است. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها) (شعاع )
جنبش های اجتماعی برای انتقال هنجارهای و ارزش های فرهنگی خود وسائل ارتباطی جدید بهره می گیرند. (ساختارهای ملموس)
کنترل دولتها به جریان ارتباطات از طریق اینترنت و فضای سایبر محدود شده است. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)
جنبش های اجتماعی با انتقال هنجارها و ارزش های فرهنگی خود از طریق وسایل ارتباطی عصر(اینترنت)باعث اصطکاک بین مردم و دولتها و کاهش مقبولیت دولتها می شوند. ساختارهای ملموس)(مشروعیت زدایی)
در فضای که دولتها از مقبولیت کافی برخوردار نباشند امکان جذب به جنبش های اجتماعی افزایش می یابد. (مشروعیت زدایی)(موفقیت جنبشها)
به کمک فرصت های سایبری امکان سازماندهی طرفداران جریانات اجتماعی افزایش می یابد. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها) (سازماندهی)
در فضای سایبری امکان طرح ارزش های جدید فرهنگی جایگزین توسط جنبش های اجتماعی و رساندن آن به مخاطبان بیشتر می گردد(ساختارهای ملموس)
امکان انتقال هنجارهای غیر رسمی مرتبط با جنبش های سیاسی در فضای سایبر افزایش یافته است(ساختارهای ملموس)
اگر هنجارهای جدید توسط جنبش های اجتماعی به افراد رسانده شود، قدرت دولت برای انسجام اجتماعی کاهش می یابد. (موفقیت جنبشها)
در فضای سایبر مردم با ارزشهای جدید سیاسی و فرهنگی جدیدی آشنا میشوند. (ساختارهای ملموس)
امکان ارتباطات در همه مکانها با اعضاء و توده مردم ایجاد شده است. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)(اتمیزه شدن)(شعاع ارتباط)
گویههای مذکور به منظور آزمون فرضیههای تحقیق و ساختارهای محدودیت و فرصت ایجاد شده برای جنبشهای اجتماعی در فضای دیجیتالی شده تدوین شده است. در این قسمت ابتدا نتایج تحلیلهای توصیفی این پایان نامه با تمرکز به هر یک از این گویههای میپردازیم. در ادامه گویههای کامپیوت شده مورد توصیف قرار خواهد گرفت.
یافتههای توصیفی
گویه اول: آیا افراد در فضای سایبر با افراد زیاد از گروه های اجتماعی می توانند ارتباط برقرار نماید. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)
یکی از سوالات این تحقیق این بود که، آیا افراد در فضای سایبر با افراد زیاد از گروه های اجتماعی می توانند ارتباط برقرار نماید. (موانع ساختاری فعالیت جنبشها)جدول زیر نشان دهنده دیدگاههای پاسخگویان در ارتباط با افزایش ارتباط با افراد زیاد تر در فضای سایبر است.
ارتباط افراد زیاد در سایبر
فراوانی | درصد | درصد معتبر | درصد تجمعی | |
کاملا مخالفم | ۲ | ۱.۶ | ۱.۶ | ۱.۶ |
مخالفم | ۷ | ۵.۶ | ۵.۶ | ۷.۱ |