a90/2
b18/0
۶۵:۳۵
a58/2
b19/0
۷۵:۲۵
a60/2
b23/0
۸۵:۱۵
a58/2
b25/0
۹۵:۵
a48/2
b29/0
۱۰۰:۰
اختصارها: NIE، قبل از اینتراستریفیکاسیون؛ EIE، بعد از اینتراستریفیکاسیون آنزیمی
a, b اعداد دارای بالانویسهای مختلف در هر مخلوط دارای تفاوت معنی دار در سطح P<0.05 میباشند.
میزان اسید چرب آزاد تولیدی همواره تحت تأثیر شرایط واکنش است. بدین صورت که محتوای بالای آب و همچنین کاتالیست در محیط واکنش، مقادیر بالایی از اسیدهای چرب آزاد تولید می کنند. از دیگر عوامل مؤثر بر مقدار اسید چرب آزاد، نوع لیپاز مورد استفاده در واکنش میباشد. نوع لیپاز با تعیین مقدار آب لازم جهت انجام واکنش در مرحله هیدرولیز می تواند در میزان تولید اسید چرب آزاد نقش داشته باشد. کوالسکی و همکاران (۲۰۰۴) در تحقیقات خود به مقایسه میزان اسید چرب آزاد تولیدی توسط دو نوع آنزیم نووزیم ۴۳۵ و لیپوزیم TLIM پرداختند. میزان اسید چرب آزاد تولیدی در محصول توسط این آنزیمها به ترتیب %۱/۱۱-%۳/۲ و %۷/۸-%۹/۳ بود که تفاوت عملکرد این دو نوع آنزیم را در تولید اسیدهای چرب آزاد به وضوح نشان میداد. بنابراین میتوان گفت لیپوزیم TLIM، در مقایسه با سایر لیپازهای تجاری موجود، کمتر تحت تأثیر مقدار آب لازم در واکنش قرار میگیرد. در حضور این نوع از لیپازها، آب موجود در محیط را میتوان تا حداقل ممکن کاهش داد که این امر منجر به کاهش اسیدهای چرب آزاد تولیدی توسط آنها میگردد (فرمانی، ۱۳۸۴).
۴-۱-۲٫ عدد یدی
عدد یدی نشان دهنده غیر اشباع بودن اسیدهای چرب تشکیل دهنده مخلوط روغنی است (هیوری، ۲۰۱۳). با توجه به اینکه در فرایند اینتراستریفیکاسیون تنها نوآرایی اسیدهای چرب بر روی بدنه گلیسرولی انجام می شود و گروه های آسیل از یک استر به استر دیگر جابجا میشوند، تغییر شیمیایی در ماهیت اسیدهای چرب تشکیل دهنده چربی بوجود نمیآید (نورلیدا، ۲۰۰۲). بنابراین انتظار میرود فرایند اینتراستریفیکاسیون تأثیری بر عدد یدی مخلوطها نداشته باشد. بر این اساس اختلاف معنی دار عدد یدی برای نمونههای قبل و بعد از اینتراستریفیکاسیون در سطح ۰۵/۰ مشاهده نشد. با توجه به جدول (۴-۲)، عدد یدی همگام با افزایش محتوای FHPO که با افزایش مقدار اسیدهای چرب اشباع در مخلوطها همراه است، کاهش مییابد (۳۹/۱۰۴-۹۸/۳). افزایش اسیدهای چرب اشباع از مخلوط ۱۵% به ۱۰۰% FHPO، به طور عمده مربوط به افزایش اسیدهای چرب پالمتیک و استئاریک به ترتیب (۰۲/۳۷-۴۱/۱۵ و ۱/۵۶-۲۴/۱۲ درصد) می شود.
لازم به ذکر است به کمک اینتراستریفیکاسیون میتوان فرآوردهای تولید کرد که نقطه ذوب لغزشی آن حدود نقطه ذوب لغزشی روغن نباتی هیدروژنه متداول (℃۴۰-۳۷) باشد، اما عدد یدی آن بسیار بالاتر باشد. این موضوع از نظر تغذیه ای اهمیت فراوانی دارد. نتایج بدست آمده از اندازه گیری عدد یدی منطبق بر یافتههای دیگر محققین از جمله لُو و هندل (۱۹۸۳)، خاتون[۱۹۴] و ردی[۱۹۵] (۲۰۰۵)، رشما و همکاران (۲۰۰۸)، آکو و همکاران (۲۰۱۰)، آکو و پاند (۲۰۱۳) میباشد.
۴-۱-۳٫ پروفیل اسید چرب
نتایج آنالیز ترکیب اسیدهای چرب تشکیل دهنده مخلوط FHPO:SBO در جدول (۴-۲) ارائه شده است. ساختار اسید چرب FHPO و SBO با نتایج منتشر شده از تحقیقات ریبیرو و همکاران (a2009)، سوآرس و همکاران (۲۰۰۹) و ماسوچی[۱۹۶] و همکاران (۲۰۱۴) مطابقت دارد. همانطور که قبلاً ذکر شد، فرایند اینتراستریفیکاسیون، ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب موجود را تغییر نمیدهد. عدم تأثیرپذیری ترکیب اسیدهای چرب سازنده چربیها از واکنش اینتراستریفیکاسیون، در نتایج مطالعات بهمدی و همکاران (۱۳۷۸)، کلنز[۱۹۷] (۲۰۰۰)، روسو و مارانگنی (۲۰۰۲)، فرمانی و همکاران (۲۰۰۸)، کوچک یزدی و عالم زاده (۱۳۹۱) و بسیاری از محققین دیگر گزارش شده است. مخلوطهای FHPO:SBO دارای بیشترین مقدار اسیدهای چرب اشباع پالمتیک و استئاریک (%۰۲/۳۷ و %۱۰/۵۶) میباشند. این مقادیر با نتایج تحقیق ماسوچی و همکاران (۲۰۱۴) که بر روی مخلوطهای روغن پالم کاملاً هیدروژنه و آفتابگردان محتوی اولئیک بالا انجام دادند، همخوانی دارد. مقدار اسیدهای چرب اشباع پالمتیک و استئاریک در تحقیق مذکور به ترتیب برابر با %۴/۴۲ و %۵/۵۵ بودند. افزایش نسبت FHPO از ۱۵% به ۱۰۰%، موجب افزایش سطح اسیدهای چرب اشباع به میزان %۲۰/۶۶ و کاهش اسیدهای چرب تک غیر اشباعی و چند غیر اشباعی به ترتیب به میزان %۴۴/۱۶و %۲۰/۴۸ شده است. افزایش میزان اسیدهای چرب اشباع مربوط به محتوای FHPO است که دارای بیشترین مقدار اسیدهای چرب اشباع پالمتیک و استئاریک اسید (در مجموع %۵۶/۹۴ اسید چرب اشباع) میباشد. برخلاف مخلوطهایی که دارای اسیدهای چرب اشباع بالاتری هستند، مخلوطهای با درصد بالاتری از اسیدهای چرب چند غیراشباعی و تک غیراشباعی، میتوانند غذای سالمتری برای انسان باشند (کوچک یزدی و عالم زاده، ۱۳۹۱). بنابراین مخلوط های با نسبتهای بالاتری از روغن سویا جهت مصارف غذایی مناسبترند. همانطور که در جدول (۴-۲) مشاهده می شود بدلیل هیدروژناسیون کامل روغن پالم اولئین مقدار اسیدهای چرب ترانس به مقدار ناچیز (۵/۱ درصد) است. وجود ۵۰/۱-۵۶/۰ درصد اسید چرب ترانس در فرآورده های نوآرایی شده، عمدتاً به استفاده از پالم اولئین کاملاً هیدروژنه مربوط می شود. در هر حال به دلیل مقدار کمتر اسیدهای چرب ترانس میتوان آنها را فرآورده های بدون ترانس قلمداد کرد. در جدول (۴-۲)، همچنین نسبت اسیدهای چرب چند غیراشباعی به مجموع اسیدهای چرب اشباع و ترانس ((PUFA)/((SFA)+(TFA)) ارائه شده است. بالا بودن مقدار نسبت ارائه شده، نشان دهنده ارزش تغذیهای آن فرآورده میباشد (فرمانی، ۱۳۸۴). در نمونههای با محتوای بالاتری از روغن سویا به دلیل بیشتر بودن درصد اسید چرب چند غیراشباعی، این نسبت از مقدار بیشتری برخوردار است.
جدول ۴-۲: پروفیل اسید چرب روغنهای اولیه و مخلوطهای FHPO و SBO
عدد یدی
TFA
USFA
PUFA
SFA
C18:3
C18:2
C18:1
C18:0
C16:0
C14:0
نمونهها