میزان کسب گمنامی(ردیف ۲۸-۲۵ از سوال ۶)
در اماکن عمومی یا مجالس، دیگران به من خیره می شوند
لباس پوشیدنم بگونه ای است که توجه دیگران را جلب می کند
بدون آنکه شناخته شوم یا جلب توجه کنم می توانم در سطح شهر خرید کنم یا قدم بزنم
در اماکن عمومی توجه دیگران را جلب می کنم
.
میزان کسب جدایی
صداهای درون منزلم از بیرون شنیده می شود
وضعیت خانه ام بگونه ای است که از بیرون ، داخل منزلم دیده می شود.
دیگران می توانند براحتی دورن منزلم سرک بکشند
حیاط و باغچه منزلم قابل مشاهده برای دیگران است.
ج) سطوح کسب شده حریم خصوصی
عوامل زیادی در کسب حریم خصوصی تاثیر دارند. طبق تئوری آلتمن(۱۹۷۶) همیشه سطح مطلوب حریم خصوصی بدست نمی آید. در واقع سه حالت در اینجا پدید می آید. سطح مطلوب که اشاره به زمانی دارد که میزان تمایل به حریم خصوصی و میزان کسب حریم خصوصی با هم برابر هستند. سطح ازدحام که در این حالت حریم کسب شده کمتر از حد ایده ال فرد است و سطح انزوا، زمانی رخ می دهد که سطح کسب شده حریم خصوصی بالاتر از حد ایده ال باشد. برای عملیاتی کردن سطوح کسب حریم خصوصی کارهای زیر انجام گرفت.
۱- گویه های مربوط به ایده ال حریم خصوصی را نمره گذاری و از ترکیب آنها متغیر میزان ایده ال حریم خصوصی را بدست آمد . دامنه ی مقادیر ایده ال حریم خصوصی (۲۰-۴) بدست آمد
۲- گویه های مربوط به حریم خصوصی کسب شده را نمره گذاری کرده و از ترکیب آنها متغیر میزان حریم خصوصی کسب شده بدست آمدکه دامنه ی مقادیر حاصل (۲۰-۴) بدست آمد.
۳- در هر یک از انواع حریم خصوصی ، از مقادیر ایده آل حریم خصوصی، مقادیر کسب شده،کسر گردید. مقادیر حاصل در دامنه ایی بین (۱۶- تا ۱۶) قرار گرفتند.
۴- باتوجه به اینکه سطح مطلوب زمانی رخ می دهدکه میزان ایده ال حریم خصوصی(تمایل به حریم خصوصی) با میزان کسب شده برابر باشد. در نتیجه در این حالت، حاصل تفاضل این دو، عدد صفر می شود. بنابراین سطح مطلوب معادل با عدد صفر می شود.
۵- . جهت تجزیه و تحلیل توصیفی، عدد صفر، نشانه سطح مطلوب، افزایش از سطح مطلوب نشانه ی احساس ازدحام و کاهش از سطح مطلوب نشانه انزوا می باشد. مقادیر کمتر از سطح مطلوب در دو دسته تحت عنوان (انزوای کم و انزوای زیاد) طبقه بندی شدومقادیر بیشتر از صفر نیز در دو دسته تحت عنوان (ازدحام کم و ازدحام زیاد) طبقه بندی شد.
۶- جهت انجام تجزیه و تحلیل استنباطی در سطح فاصله ایی، عددصفر که نشانگر سطح مطلوب است به عنوان عدد ۱۶ کد گزاری شد وبه همین منوال به ازای هر واحد کاهش یا افزایش از سطح صفر، اعداد به اندازه همان واحد کمتراز عدد ۱۶ کد گزاری شدند. به عنوان مثال مقادیر ۱ و ۱- با عدد ۱۵ کدگزاری شدند.
۷- جهت تجزیه و تحلیل استنباطی در سطح کیفی دامنه(۱۶ تا ۰) به پنج طبقه تقسیم شد.
۸-برای محاسبه ی حریم خصوصی کل، میزان کسب سطوح حریم خصوصی و میزان ایده ال در تمام انواع با یکدیگر ترکیب شده و به طریقه ی بالا در دو سطح ترتیبی و فاصله ایی کد گزاری گردید.
۳-۲-۲-۲- تعاریف عملیاتی متغیر های مستقل
الف) سن
نیوئل (۱۹۹۸ ) و پدرسن (۱۹۹۹) بیان می کنند که سن می تواند در ترجیحات حریم خصوصی تاثیر داشته باشد و گواردو (۱۹۶۰) بیان می کند وقتی کودکان بزرگ می شوند به حریم بیشتری نیاز دارند. این متغیر اسمی در سوال یک سنجیده می شود و منظور از سن تعداد سالهایی است که از عمر فرد می گذرد.دراین پژوهش دامنه ی سنی پاسخگویان ۱۸ سال به بالا می باشد.
ب) جنس
در تحقیقی که توسط هریس و همکاران (۱۹۹۵) انجام گرفت ، دریافت که زنان به دلیل وظایفی که در خانه دارند، حتی در هنگام نیاز به تنهایی ،نمی توانند به آن دست یابند. نیوئل (۱۹۹۵)و دبز(۱۹۷۲)بیان می کنند که مردان در بدست آوردن حریم خصوصی موفق تر از زنان می باشند. نوع جنسیت با سوال ۲ سنجیده می شود.
ج) وضعیت تاهل
این متغیر اسمی که به وجود ازدواج رسمی اشاره دارد. با پرسش شماره۳ مورد سنجش قرار می گیرد.این سوال شامل گزینه های (۱- مجرد ۲- متاهل ۳- مطلقه ۴- سایر) می باشد.
ه) پایگاه اجتماعی
پایگاه اجتماعی در میزان دستیابی به حریم خصوصی تاثیر دارد. به حریم خصوصی کسانی که دارای پایگاه اجتماعی بالاتری هستند،کمتر تجاوز می شود(برگر، ۱۹۸۵، آراگایل۱۹۸۸، هنلی ۱۹۷۷، نولز۱۹۷۳). در این تحقیق برای ساخت متغیر پایگاه اجتماعی از شاخص های درآمد، تحصیلات وشغل استفاده شده است. دامنه ی درامد ماهیانه خانواده، از( کمتر ازسیصد هزارتومان تا بالاتر از سه میلیون تومان) درپنج گزینه سنجیده شد. متغیر تحصیلات در هفت گزینه از (بیسواد،…، فوق لیسانس و دکتری و بالاتر) در سطح ترتیبی سنجیده شد. وضعیت فعالیت نیز در سه طبقه (۱- بیکار، ۲- خانه دار و محصل وبازنشسته ۳- شاغل ) سنجیده شد. متغیر پایگاه اجتماعی از ترکیب این سه شاخص ساخته شد و دامنه ی آن از( ۳ تا۱۵)قرار گرفت. این متغیر در سطح سنجش فاصله ای قرار دارد.
و)درامد
نیوئل(۱۹۹۵) در بررسی پژوهش هابه تاثیر میزان درامد در کسب حریم خصوصی اشاره می کند بطوریکه حریم خصوصی افراد ثروتمند بسیار فراتر و گسترده تر از حریم خصوصی هر فرد دیگر است. میزان درامد در پنج گزینه( ۱- کمتر از ۳۰۰ هزار تومان ۲ - بین ۳۰۰ هزار تومان تا ۶۰۰ هزار تومان ۳- بین ۶۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و پانصد ۴- بین یک میلیون پانصد تا سه میلیون ۵- بالای سه میلیون )، از دامنه (۱ تا ۵) سنجیده شده است.این متغیر در سطح ترتیبی سنجیده شده است.
ز) بومی بودن
تحقیقات نشان می دهد که مهاجرت درون یا بین فرهنگ ها یک واقعه استرس زا است.گرچه پارامتر های زیادی به افراد کمک می کنند تا بتوانند خود را با محیط جدید تطابق دهند اما یکی از عواملی که برای افراد در فرهنگ های دیگرمشکل زا است،توانایی تنظیم حریم خصوصی است(Altman, 1977, Zheng & Berry; 1991 به نقل از هاریس وهمکاران و۳۱۱:۱۹۹۵). متغیر بومی بودن بر اساس محل تولد با گزینه های (۱- شهر کرمان ۲- سایر شهر ها و روستاهای استان کرمان۳- خارج از استان کرمان) در سطح اسمی سنجیده شده است.
ح) تراکم
بوث و ولش (۱۹۷۳) اشاره کردندکه تعامل بیشتر در خانه های پرتراکم یعنی در جایی رخ می دهد که به دشواری می توان خود را از روابط ناخواسته دور کرد.چنین موقعیتی می تواند باعث تنش ویاس روانی شود. شاخص تراکم با دو سوال جداگانه، میزان مساحت منزل مسکونی وتعداد افراد هر منزل سنجیده شده است. شاخص تراکم با میزان فضای در دسترس هر فرد سنجیده می شود که از تقسیم مساحت منزل مسکونی بر تعداد افراد ساکن در منزل بدست آمده است. دامنه بین (۳۲۰-۶ مترمربع) بدست آمد.این متغیر در سطح سنجش فاصله ایی می باشد.
ط) منزلت شغلی
عنوان دقیق شغل با سوال باز پرسیده شده و بر اساس منزلت هرشغل، در سه طبقه است .(مدیر، پزشک و .. در طبقه بالا، کارمند معمولی و.. طبقه متوسط، کارگر ، خدمتگزار ….. در طبقه پایین) دسته بندی شده است. این متغیر در سطح ترتیبی سنجیده شده است.
ی) نوع پوشش
نوع پوشش افراد در اماکن عمومی بصورت سوال باز پاسخ پرسیده شده و پاسخها در سه طبقه رسمی (کت و شلوار، مانتو و شلوار اداری،….)، نیمه رسمی (پیراهن وشلوار، مانتو وشلوار معمولی،….) غیر رسمی (استفاده ازتی شرت ، شلوار جین، شال ،…) دسته بندی گردید. این متغیر در سطح ترتیبی سنجیده شده است.
ک) نوع منزل
نوع منزل با چهار گزینه (آپارتمان، ویلایی، خانه باغ، سایر) در سطح اسمی سنجیده شده است.
ل) مدت سکونت
این متغیر با سوال باز پاسخ در سطح سنجش فاصله ای سنجیده شده است.
م) توانایی استفاده از مکانیزم ها