فرایندهای بوم شناسی رایگان را در نظر میگیرد. قابلیت تقسیم منابع انرژی/موارد جداگانه را دارد. دارای مقیاس گسترده است که مسائل اقتصادی، اجتماعی و محیطی را در بر میگیرد. این روش به بعد زیستی-فیزیکی توجه میکند.
Gasparatos et al (2008)
اکسرژی[۲۶]
این روش به صورت اساسی در دهه ۱۹۵۰ توسط رانت[۲۷] مطرح شد. اکسرژی یا انرژی موجود، خاصیت ترمودینامیک سیستم است که به صورت گسترده بهوسیله مهندسان برای مطالعه و بهبود کارایی فرآیندهای شیمیایی و گرمایی استفاده میشود. اکسرژی را میتوان به عنوان «حداکثر کاری که میتوان از سیستم استخراج کرد وقتی که این سیستم به صورت تعادل ترمودینامیکی با یک وضعیت مرجع حرکت میکند» در نظر گرفت.
بر اساس روشهای مناسبی که به صورت آکادمیک مورد پذیرش است. بر اساس قوانین ترمودینامیکی است که اندازه گیری دقیق را ممکن میسازد. وجود برگشت ناپذیریها را در مراحل مختلف زنجیره تولید تشخیص میدهد تا ضعیفترین لینک پیدا شود. این روش به بعد زیستی-فیزیکی توجه میکند.
Gasparatos et al (2008)
Bastianoni et al (2005)
Hoang and Rao (2010)
ردپای بوم شناختی[۲۸]
این روش توسط ریس[۲۹] و واکرناگل[۳۰] در دهه ۱۹۹۰ مطرح شده است. ابزاری حسابداری است که میزان مصرف منابع و ضایعات را بر حسب زمین حاصلخیز تخمین میزند. در این روش ۶ دسته زمین وجود دارد.
روی مصرف تأکید میکند و مواردی را درباره تقاضای جوامع انسانی از اکوسیستم طبیعی ارائه میدهد.
اندازه جمعیت و مصرف منابع را در نظر میگیرد که این ۲ مورد، جنبههای استفاده از محیط هستند.
ابزارهای ساده، منعطف و دیداری که میتوانند بهراحتی با غیر ماهرها ارتباط برقرار کنند.
این روش به بعد زیستی-فیزیکی توجه میکند.
Gasparatos et al (2008)
Wackernage, Rees (1997)
GRI
در سال ۱۹۹۷ بهوسیله سازمانهای غیرانتفاعی [۳۱]CERES ایجاد شد.
GRI G3 دارای ۷ دسته اصلی است: عملکرد اجتماعی، اقتصادی، محیطی، حقوق انسانی، راه و رسم کارگر و طرز کار شایسته، مسئولیت محصول و جامعه. یکسری شاخصهای اضافه هم در قسمت ضمیمه وجود دارد. این قسمت شامل خدمات مالی، لجستیک، حمل و نقل، انبارداری و مواد، آژانسهای عمومی، ارتباطات راه دور، مسئول تور و وسیله موتوری میشود.
ارزیابی چرخه عمر (LCA)
این روش در سال ۱۹۹۳ توسط کونسولی[۳۲] و دیگران ارائه شده است. میتواند اطلاعاتی را در رابطه با تأثیر محصول یا خدمت ارائه دهد. این مورد ابزار مناسبی برای بررسی تأثیرات اکولوژی است. هزینه چرخه عمر (LCC) میتواند ابزار خوبی برای بررسی بعد اقتصادی باشد.
Tukker (2000)
Bovea, Vidal (2004)
ISO 14000
یکی از روشهای استاندارد برای در نظر گرفتن بعد محیطی، میباشد. که دارای ۴ گام است:
تعریف هدف و حیطه
تحلیل موجودی چرخه عمر
ارزیابی تأثیر چرخه عمر
تفسیر
International Organization for Standardization, (2002)
مدل SAFE
مدلی برای ارزیابی پایداری با رویکرد فازی میباشد. این مدل در سال ۲۰۰۱ توسط فیلیپس و آندریانتیاتساهولیناینا ارائه شده است. ورودیهای بوم شناسی (زمین، آب، هوا و تنوع زیستی) و انسانی (اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و سیاسی) به صورت مجزا ردیابی میشوند و سپس با بهره گرفتن از رویکرد فازی ترکیب میشوند.
Phillis, Andriantiatsaholiniaina (2001)
AMOEBA
در سال ۱۹۹۱ توسط برینک[۳۳] ارائه شده است و دارای ۶ جزء کیفیت محیطی است.
Phillis, Andriantiatsaholiniaina (2001)