۳- حسین زاده، حسین (۱۳۷۵) تحقیقی با عنوان: بررسی نظر مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران در رابطه با تأثیر استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات بر افزایش کارایی مدیران، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان انجام داده است.
در این تحقیق تلاش شده است تا مهمترین موضوعات مؤثر در استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات بر افزایش کارایی مدیران سطوح مختلف (عالی، میانی، عملیاتی) شناسایی و مورد آزمون قرار بگیرند. این موضوعات در قالب چهار متغیر: منابع انسانی، آموزش نیروی انسانی، تدارکات، مواد و تجهیزات و فناوری تولید دسته بندی گردیده اند و ارتباط آنها با اثر استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات بر افزایش کارایی مدیران مورد آزمون قرار گرفته است. به منظور آزمون فرضیات تحقیق از طریق پرسشنامه ای مشتمل بر ۲۴ سوال بسته به صورت پنج گزینه ای استفاده شده است که ۱۲۰ نفر از مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران بصورت تصادفی و طبقه ای انتخاب شدند و اطلاعات لازم جمع آوری و سپس با بهره گرفتن از روش های آمار استنباطی شامل آزمون مربع کای و کروسکال والیس در ارتباط با هر یک از موضوعات با استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در افزایش کارایی مدیران مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد که:
- از دیدگاه مدیران سطوح مختلف عالی، میانی و عملیاتی استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات در بعد منابع انسانی بر افزایش کارایی مدیران مؤثر می باشد.
- از دیدگاه مدیران سطوح مختلف عالی، میانی و عملیاتی استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات در بعد آموزش بر افزایش کارایی مدیران مؤثر می باشد.
- از دیدگاه مدیران سطوح مختلف عالی، میانی و عملیاتی استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات در بعد تدارکات بر افزایش کارایی مدیران مؤثر می باشد.
- از دیدگاه مدیران سطوح مختلف عالی، میانی و عملیاتی استقرار سیستم های مدیریت اطلاعات در بعد فناوری تولید بر افزایش کارایی مدیران مؤثر می باشد.
در پایان پیشنهاداتی بر مبنای نتایج و یافته های تحقیق در جهت استقرار کامل سیستم های اطلاعات در جدی گرفتن استقرار کامل سیستم، آماده سازی بستر مناسب برای پذیرش، برآورد زمان استقرار، حمایت مالی و معنوی مدیران، ایجاد ساختار تشکیلاتی مناسب، کسب دیدگاه واحد و همه جانبه درباره استقرار سیستم اطلاعات مشارکت و دخالت کارکنان در استقرار سیستم و مشارکت و دخالت کارکنان و پرسنل در استقرار سیستم و غیره ارائه شده که در قسمت پیشنهادهای پروژه به آنها اشاره شده است.
۴- جهاد دانشگاهی صنعتی شریف (۱۳۷۶) تحقیقی با عنوان: تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم بهینه گردش اطلاعات فدراسیون های ورزشی بانوان، انجام داده است.
هدف از اجرای پروژه، تجزیه و تحلیل، بهینه سازی و مکانیزه نمودن سیستم گردش اطلاعات مربوط به مسابقات ورزشی و همچنین کلاس های آموزشی برگزار شده در فدراسیون های مختلف ورزشی بانوان (۲۴ فدراسیون) بوده است. تجزیه و تحلیل سیستم های دستی، بهینه نمودن سیستم های گزارش گیری و گزارش دهی، مکانیزه نمودن سیستم گردش اطلاعات مربوط به مسابقات، مکانیزه نمودن سیستم گردش اطلاعات مربوط به کلاس های آموزشی که در این تجزیه و تحلیل به مدل نظام مند سیستم مدیریت اطلاعات اشاره شده و از آن به بهترین مدل سیستم بهینه گردش اطلاعات در فدراسیون های ورزشی نام برده شده است.
۵- اسماعیلی، محمد علی (۱۳۷۷) تحقیقی که منجر به انتشار مقاله در شماره ۲۴ نشریه مدیریت گردید با عنوان: امکان سنجی تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های مدیریت اطلاعات، انجام داد و نتایج تحقیق حاکی از امکان برقراری و استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در تمامی جوانب البته با تقویت بخشهای اقتصادی و فنی دارد.
۶- اسلامی (۱۳۷۸) تحقیقی با عنوان: نقش سیستم مدیریت اطلاعات در تصمیم گیری مدیران شرکت ایران یاسا، انجام داده است.
در این پژوهش سعی شده است فرایند تصمیم گیری بررسی شده و جایگاه اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی در این فرایند مشخص گردد. به همین منظور محیط های مؤثر بروی تصمیم گیری مدیران به دو دسته کلی یعنی محیط داخل سازمان و محیط خارج سازمان و بر مبنای تدوین فرضیه های پژوهش تقسیم شده است. فرضیه های مهم این پژوهش عبارتند از:
الف) سیستم های مدیریت اطلاعات موجب بهبود تصمیم گیری مدیران شرکت ایران یاسا می گردد.
ب) سیستم های مدیریت اطلاعات باعث تسریع در پاسخگویی مدیران عالی به تغییرات محیط خارجی می گردد.
ج) سیستم های مدیریت اطلاعات موجب واکنش سریع مدیران به مسائل داخلی سازمان می گردد.
د) سیستم های مدیریت اطلاعات موجب انسجام بیشتر بخشهای مختلف سازمان می گردد.
برای محک زدن فرضیه های پژوهش، پرسشنامه ای مرکب از ۴۰ سوال تنظیم و بین مدیران (عالی، میانی، عملیاتی) شرکت توزیع و مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت و نتایج آن حاکی از تائید فرضیه های پژوهش می باشد که نتایج این تحقیق به ترتیب عبارتند از:
- سیستم مدیریت اطلاعات موجب بهبود تصمیم گیری مدیران شرکت ایران یاسا می شود.
- سیستم مدیریت اطلاعات باعث تسریع در پاسخگویی مدیران عالی به تغییرات محیط خارجی می گردد.
- سیستم مدیریت اطلاعات موجب واکنش سریع مدیران به مسائل داخلی سازمان می گردد.
- سیستم مدیریت اطلاعات موجب انسجام بیشتر بخشهای مختلف سازمان می گردد.
۷- فلاح، زین العابدین (۱۳۸۳) تحقیقی با عنوان: بررسی موانع استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در فدراسیون های ورزشی ایران، انجام داده است. در این تحقیق محقق در پی آنست تا به بررسی موانع استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در فدراسیون های ورزشی بپردازد. بر اساس یافته های تحقیق، نتیجه گرفته شده است که:
الف) مدیران فدراسیون های ورزشی با سیستم های مدیریت اطلاعات رایج در سازمان های موفق آشنایی ندارند.
ب) پدیده مقاومت مدیران و کارکنان شاغل در فدراسیون های ورزشی در برابر استقرار و بکارگیری MIS در فدراسیون ها، که به نظریه دیکسون و سیمونز تحت عنوان دلایل رد سیستم های مدیریت اطلاعات توسط گروه های مختلف سازمانی وتحقیقات (موردیک، ۱۹۹۱) تحت عنوان دلایل عمده مقاومت مدیران در برابر استقرار MIS است؛ همخوانی دارد.
ج) اعتقاد به پرهزینه بودن بکارگیری و استقرار MIS در فدراسیون های ورزشی.
د) وجود عوامل نامناسب سازمانی که مانع بکارگیری MIS در فدراسیون ها است.
۸- کتابی، ژاله (۱۳۸۴) پژوهشی با عنوان: بررسی امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در سازمان بهداشت و درمان شرکت نفت، انجام داده است. در این تحقیق به بررسی و استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از نظر فنی، عملیاتی و اقتصادی پرداخته است. جهت این تحقیق سه فرضیه مطرح بود که عبارتنداز:
- امکان استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از نظر فنی در سازمان بهداشت و درمان شرکت نفت وجود داشت.
- امکان استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از نظر عملیاتی در سازمان بهداشت و درمان شرکت نفت وجود داشت.
- امکان استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از نظر اقتصادی در سازمان بهداشت و درمان شرکت نفت وجود داشت.
همچنین به اولویت بندی تحلیلی AHP مؤلفه ها پرداخته است که مشخص شود کدام یک از عوامل اقتصادی، فنی و عملیاتی انجام دادنش راحت تر و با مشکل کمتری روبرو بود.
جهت آزمون فرضیات سه گانه فوق الذکر به تألیف مؤلفه های مربوط و تهیه پرسشنامه با کمک اساتید محترم و مدیران مربوطه پرداخته و پس از تکمیل پرسشنامه ها با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS10 به تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته و چنین حاصل شد که امکان استقرار سیستم اطلاعات مدیریت از نظر فنی، عملیاتی و اقتصادی در سازمان بهداشت و درمان نفت وجود داشته است.
همچنین تجزیه و تحلیل AHP نشان داد که امکان استقرار سیستم اطلاعات مدیریت از نظر عملیاتی در اولویت اول و از نظر اقتصادی در اولویت دوم و از نظر فنی در اولویت سوم قرار داشته است.
۹- صالحی، سید محمد (۱۳۸۵) تحقیقی با عنوان: امکان سنجی طراحی و پیاده سازی آموزش های مجازی در موسسه آموزش عالی و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی؛ با بهره گرفتن از تکنیک TELOS انجام داده است. این پژوهش، طراحی و پیاده سازی سیستم را مستلزم بررسی شرایط محیطی، ایجاد بسترهای لازم جهت طراحی و پیاده سازی و شناسایی و تقویت عوامل پیشرفت و بازدارنده مرتبط با آن می داند. در این پژوهش؛ طراحی و پیاده سازی آموزشهای مجازی و مطالعه امکان پذیری استقرار آن در مؤسسه مورد بررسی قرارگرفته و اهداف آن عبارتند از: شناخت امکان طراحی و پیاده سازی آموزش های مجازی از نظر فنی، اقتصادی، عملیاتی، زمانی و حقوقی. جامعه آماری کلیه کارشناسان و مدیران و اعضای هیات علمی شاغل در معاونت آموزش و هماهنگی مؤسسه مذبور می باشد. نتایج بدست آمده از پژوهش عبارتند از: طراحی و پیاده سازی آموزش های مجازی در مؤسسه مورد نظر از نظر اقتصادی، حقوقی، فنی، به ترتیب نزولی با میانگین های (۳۵/۳ و ۲۲/۳ و ۱۷/۳) بالاتر از حد متوسط و از نظر عملیاتی و زمانی با میانگین های (۹۵/۲ و ۹۱/۲) پائین تر از حد متوسط می باشد. لذا با توجه به میانگین های حاصله، از آنجائیکه این امکان سنجی تا حد زیادی امکان پذیر بوده ولی در حد مطلوب نمی باشد، پیشنهاد گردیده با تقویت عوامل پیش بَرنده مربوط به هر یک از ابعاد، این آمادگی به حد مطلوب سازنده شود.
۱۰- میکائیلی، حسین (۱۳۸۵) تحقیقی با عنوان: بررسی و امکانسنجی استقرار سیستم اطلاعات مدیریت در سازمان تربیت بدنی از نگاه مدیران و کارشناسان، انجام داده است. در این تحقیق با توجه به مؤلفه های بررسی یک امکانسنجی جامع، ضمن پرداختن به یکایک این مؤلفه ها و امکان برقراری آنها در سازمان مورد تحقیق، در پایان و با توجه به اطلاعات و نتایج بدست آمده به این نتیجه کلی دست پیدا کرده است که: ارتباط بین دیدگاه مدیران و کارشناسان درباره استقرار سیستم اطلاعات مدیریت از بُعد متغیرهای اقتصادی و فنی و عملیاتی یک ارتباط خطی معنی دار می باشد.
۱۱- غیاثی ندوشن، سعید (۱۳۸۹) پژوهشی با عنوان: بررسی و امکانسنجی پیاده سازی سیستم مدیریت اطلاعات در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از منظر مدیران و کارشناسان، انجام داده است. در این پژوهش غیاثی با توجه به نیاز سازمان مربوطه به یکپارچه سازی و مدیریت اطلاعات جهت بالا بردن هرچه بیشتر بهره وری و بررسی مشکلات سازمان مربوطه در خصوص عدم استفاده از این سیستم، ضمن پاسخ دادن به سوالهای تحقیق و اهداف آن بر روی ۹۶ نفر از کارشناسان و ۲۸ نفر از مدیران سازمان مربوطه به این نتایج دست یافتند:
الف) امکان استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از بُعد فنی و عملیاتی وجود دارد اما از بعد اقتصادی وجود ندارد.
ب) تفاوت معناداری در رابطه با متغیر های امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت اطلاعات از دیدگاه مدیران با کارشناسان سازمان وجود ندارد.
۱۲- جمشیدی مقدم، محمد (۱۳۸۹) تحقیقی با عنوان: امکانسنجی آموزش الکترونیکی در دانشگاه علامه طباطبایی و ارائه راهکار انجام داده است. در این تحقیق به مطالعه امکانسنجی استقرار آموزش الکترونیکی در دانشگاه مذکور بر اساس پنج مؤلفه از پیش تعریف شده امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، نیروی انسانی، راهبردهای آموزشی و تأمین منابع مالی و بروی ۱۷ نفر از اساتید عضو هیت علمی این دانشگاه پرداخته شده و در نهایت نتیجه بدست آمده حاکی از آنست که از نظر امکانات سخت افزاری، دانشگاه مورد اشاره در وضعیت مطلوب قرار داشته و درصورت برنامه ریزی مناسب نیازی به تهیه امکانات سخت افزاری نیست.
ب) تحقیقات خارجی
۱- آبرین، جیمز (۱۹۹۸) در امریکا تحقیقی با عنوان کاربرد مدل سیستم اطلاعاتی برای تجزیه و تحلیل و طراحی انجام داده است. وی لزوم ایجاد سیستم اطلاعاتی درسازمان های آموزشی همچون دانشگاهها و مدارس را مورد بررسی قرار داده است. وی دریافت که مدیران و مدرسین در استفاده از رایانه به عنوان یک سیستم اطلاعات برای مدیریت و حتی تدریس واهمه دارند و این بدلیلِ پیچیده بودن برخی از سیستم های اطلاعاتی است. آبرین معتقد است سیستم های اطلاعاتی مورد نیاز در سازمان ها در عین حال که باید کارآمد و مفید برای تصمیم گیری مدیران باشند؛ باید طوری طراحی و استقرار یابند که مدیران با کوتاه ترین زمان آموزش، از این برنامه ها استفاده کنند.
۲- اکسل، تیم (۲۰۰۰) تحقیقی با عنوان بهره وری ابزاری سیستم های مدیریت اطلاعات برای امنیت واقعی سازمان ها انجام داده است.
گروه اکسل مُدلی را ارائه می دهند که آنرا مؤثر در بهره وری و امنیت اطلاعات در سازمانها می دانند. این مدل به شکل درخت نمایش داده می شود که ریشه های آن بعنوان یک ورودی است و شامل مواد، وسایل، افراد، نگرش ها، مهارتها، دانش، سیستم های مدیریتی و فرایند های مدیریتی است. در تنه آن مرحله پردازش و تغییرات لازم صورت می گیرد و شاخ و برگ های درخت به منزله برونداد یا خروجی این پردازش می باشد. نتایج این تحقیق عبارت بوده از این که سیستم های مدیریت اطلاعات می تواند باعث بهبود خدمات شود و همچنین افزایش حجم تولید را نیز می تواند در بر داشته باشد و به کاهش هزینه ها نیز اشاره شده است.
۳- ویلسون و هوتاری (۲۰۰۱) تحقیقی با عنوان تعیین نیازهای اطلاعاتی سیستم های مدیریت اطلاعات ارشد در دو حوزه آکادمیک و تجارت با بهره گرفتن از رویکرد کلیدی توفیق CSF انجام داده اند.
در زمینه آکادمیکی، موردِ مطالعاتی ایشان، دانشگاه شفیلد انگلیس[۱۲۰] و همچنین دانشگاه تمپر[۱۲۱] فنلاند می باشد. در زمینه تجارت نیز اولین مطالعه موردی، صنعت دارو سازی و دومین مطالعه موردی، صنعت چاپ و نشر می باشد. نتایج تحقیق بدین صورت منتشر گردیده است که از بعد منابع انسانی بیشترین موفقیت در اجرای پروژه حاصل خواهد شد و همچنین از نظر امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مشکلی در اجرای نهایی سیستم بوجود نخواهد آمد. همچنین اطلاعات نقش بسیار مؤثری را در سیستم به خود اختصاص می دهد.
۴- سالمیرون و هیررو (۲۰۰۴) در اسپانیا، مقاله ای پژوهشی با عنوان تعیین نیازهای اطلاعاتی سیستم های مدیریت اطلاعات ارشد در کمپانی های بزرگ اقتصادی اسپانیا با توجه به تحلیل فرایند سلسله مراتبی AHP با توجه به عوامل کلیدی توفیق CSF را بر مبنای کار تحقیقاتی خود نگارش نموده اند. در این پژوهش، محققان با توجه به دسته بندی سلسله مراتبی از عوامل کلیدی توفیق، که در زمینه سیستم های مدیریت اطلاعاتی ارشد بعمل آورده اند، بوسیله روش تحلیل سلسله مراتبی به اولویت بندی این عوامل پرداخته اند. ایشان در تحقیق خویش به دو نکته متمرکز گردیده اند؛ ابتدا از طریق رویکرد مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی؛ گزینه های مربوط به هر عامل را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده اند و بارِ عاملی و وزنهای هر عامل را از طریق مِتُد مذکور مشخص کرده و بیان نموده اند که این روش برای تعیین عوامل اساسی موفقیت در زمینه سیستم های مدیریت اطلاعاتی ارشد، روش ساده و بهتری است.
در گام بعدی نتیجه گیری نموده اند که عوامل تکنیکی (عوامل مربوط به سخت افزار، نرم افزار، سیستم مُنعطف و حساس و توسعه سریع نسخه اولیه) دارای بار عاملی کمتری نسبت به عوامل اطلاعاتی (نیازهای اطلاعاتی صحیح، علاقه کاربر و مدیر اجرائی پشتیبانی کننده) می باشد و در حالت کلی، عامل نیازهای اطلاعاتی صحیح در بین سایر عوامل دارای بار عاملی بیشتری نسبت به بقیه عوامل می باشد.
فصل سوم
(روش تحقیق)
مقدمه
منظور از روش تحقیق، مجموعه فعالیت هایی است که برای رسیدن به هدفی مشخص صورت می گیرد و پژوهش عبارت است از فعالیت هایی که پژوهشگر با بهره گرفتن از آنها به قوانین و واقعیت پی می برد. در واقع روش تحقیق، ابزار دست یابی به واقعیت بشمار می رود. در هر پژوهش، پژوهشگران تلاش می کنند تا مناسب ترین روش را انتخاب نمایند و آن روشی است که دقیق تر از روش های دیگر، قوانینِ واقعیت ها را کشف کرده و روابط موجود بین متغییرها را تبیین می کند. بنابراین شناخت واقعیت های موجود و پی بردن به روابط میان آنها مستلزم انتخاب روش تحقیق مناسب است. در واقع می توان گفت اثر بخشی یک کار پژوهشی موکول به انتخاب روشی است که مناسب با آن پژوهش خاص باشد (هومِن[۱۲۲]، ۱۳۷۶).
آمار بعنوان یک ابزار محاسبه و ارزیابی، کاربردهای گوناگون و متفاوتی دارد و بنابراین افراد متفاوتی از آن استفاده می کنند. یکی از گروه هایی که از نتایج آزمون های آماری استفاده می کنند مدیران هستند که ناچارند تصمیمات خود را با واقعیات عینی متکی سازند. (کتابی، ۱۳۸۴).
طرح های پژوهشی انجام شده در مورد امکانسنجی استقرار سیستم مدیریت اطلاعات در مدارس راهنمایی تهران ...