شکل ۱-۲ : مدلی از کانال مراقبت در رادار پسیو
۱-۳- ساختار پایان نامه
در این پایان نامه در فصل دوم ابتدا به معرفی سیگنالینگ DVB-T و بررسی تابع ابهام آن و روشهای بهبود آن خواهیم پرداخت سپس در فصل سوم روشهای وفقی حذف تداخل و الگوریتمهای مربوطه معرفی و بررسی خواهد شد سپس به معرفی آشکارساز مورد نظر جهت کشف اهداف خواهیم پرداخت. در فصل چهارم نتایج شبیهسازیهای انجام شده در تولید سیگنال DVB-T و بهبود تابع ابهام آن ارائه خواهد شد و در نهایت نتایج شبیهسازیهای انجام شده جهت حذف سیگنالهای تداخل با بهره گرفتن از روشهای وفقی ارائه شده و چگونگی عملکرد الگوریتمهای مورد نظر از جهت توانایی حذف سیگنالهای تداخل و کشف اهداف مورد بررسی قرار گرفته و نتایج مربوطه ارائه خواهد شد.
۲- آشنایی با سیگنالینگDVB-T و تابع ابهام آن
۲-۱- مقدمهای بر سیگنالینگ DVB-T
نیازهای تجاری برای توسعه و پیشرفت پخش دیجیتالی زمینی به سالهای ۱۹۹۴ بر میگردد. هدف در آن زمان، قابلیت دریافت سیگنال دیجیتالی زمینی توسط آنتنهای منصوب بر روی پشت بامها بود و گیرندههای متحرک درون ساختمانی و یا موبایل در اولویت نبودند. استاندارد DVB-T (پخش تلویزیون دیجیتال توسط فرستندههای زمینی) برای اولین بار توسط ETSI[8] در سال ۱۹۹۷ به صورت رسمی برای پخش دیجیتالی زمینی منتشر شد و برای اولین بار در سال ۱۹۹۸ در بریتانیا به صورت عملی مورد استفاده قرار گرفت. بعد از بررسی و تحقیقهای انجام شده در این زمینه مشخص شد که به علت انعطافپذیری DVB-T، این سیستمها علاوه بر آنتنهای پشت بامی، قابلیت پوشش شبکه هایی با گیرندههای متحرک درون ساختمانی و یا موبایل را نیز دارند. در استاندارد DVB-T صدا، تصویر و سایر داده های دیجیتالی فشرده شده به روش MPEG-2[9] با بهره گرفتن از سیستم CODFM (OFDM[10] همراه با کدینگ کانال) در باند UHF[11] و VHF[12] و روی کانالهایی با پهنای باند ۵ تا ۸ مگاهرتز انتقال داده میشوند. استفاده از COFDM از آن جهت است که این سیستم با شرایط چند مسیرگی به خوبی کنار می آید. در سیستم OFDM برای ارسال اطلاعات به جای استفاده از یک فرکانس حامل از چند فرکانس حامل استفاده می شود و داده ها به صورت دیجیتالی بر روی این حاملها مدوله میشوند. در DVB-T دو انتخاب برای تعداد حاملها وجود دارد که به عنوان مودهایk2 و k8 شناخته میشوند. در مود k2 تعداد کل حاملها ۲۰۴۸ =۱۰۲۴×۲ و تعداد حاملهای فعال ۱۷۰۵ و تعداد حاملهای حاوی اطلاعات ۱۵۱۲ میباشد. تعداد حاملهای نظیر در مود k8 به ترتیب ۸۱۹۲=۱۰۲۴×۸ و ۶۸۱۷ و ۶۰۴۸ میباشد بنابراین طول FFT[13] مورد نیاز برای مودهای k2 و k8 به ترتیب برابر ۲۰۴۸ و ۸۱۹۲ میباشد. فاصله بین حاملها در هریک از این دو مود به ترتیب برابر با ۴ و ۱ کیلوهرتز است. مود k2 مناسب برای حالتهای تک ارسالی یا شبکه های ارسال کننده تک فرکانسی با فواصل پایین فرستندهها میباشد در حالی که مود k8 علاوه بر این حالتها برای شبکه های با فواصل بالای فرستندهها نیز مناسب است. مدولاسیونهای مورد استفاده در DVB-T یکی از مدولاسیونهای QPSK[14]، ۱۶QAM[15] و ۶۴QAM بوده و بسته به پارامترهای مدولاسیون و کدینگ انتخابی نرخ بیتهای ارسالی بین ۵Mbit/sec تا ۳۲Mbit/sec میباشد. در هر کشور با توجه به نیاز کاربران و مقتضیات اقتصادی پارامترهای مناسب از استاندارد DVB-T انتخاب میگردد. این پارامترها شامل پهنای باند هر کانال (۶، ۷ و ۸ مگاهرتز)، بازه زمانی محافظ (نسبتهای ۱ به ۴، ۱ به ۸، ۱ به ۱۶ و ۱ به ۳۲)، نرخ کدینگ و نوع مدولاسیون میباشد. قابل توجه است که در DVB-T با افزایش پهنای باند، انتخاب نوع مدولاسیون، افزایش نرخ کدینگ و یا با کاهش بازه زمانی محافظ مورد استفاده در فریمهای OFDM میتوان نرخ ارسال داده را افزایش داد. استاندارد DVB-T توسط بسیاری از کشورها از جمله ایران به عنوان استاندارد همگانی پخش تلویزیون دیجیتال زمینی پذیرفته شده است [۸-۱۰-۱۹-۲۰-۲۱-۲۲].
استاندارد متعاقب DVB-T که انعطاف بیشتری جهت پخش تصاویر با وضوح بالا (HD[16]) را فراهم می آورد تحت عنوان DVB-T2 شناخته می شود. در ادامه به بررسی لایه فیزیکی DVB_T پرداخته و مروری بر جزییات این استاندارد خواهیم داشت [۱۹-۲۰-۲۳-۲۴].
۲- ۲- بررسی لایه فیزیکی DVB-T
در شکل شماره ۲-۱ ساختار کلی فرستنده در سیستم DVB-T و در شکل شماره ۲-۲ همین ساختار با جزییات بیشتر نشان داده شده است [۳]. مشخص است که داده اولیه پس از عبور از مراحل مختلفی آماده برای ارسال میباشد که این مراحل در حالت کلی عبارتند از مالتیپلکسینگ، کدینگ و اینترلیوینگ ،که در دو مرحله خارجی و داخلی انجام می شود، ساخت فریم، مدولاسیون OFDM و اعمال زمان محافظ. در این بخش قسمت های مختلف این ساختار با جزییات مورد بررسی قرار خواهند گرفت [۲۵].
شکل۲- ۱: ساختار کلی فرستنده DVB-T
شکل ۲ -۲: جزییات ساختار فرستنده DVB-T
۲-۲-۱- MPEG و مالتیپلکس کانالها
با توجه به نرخ بالای اطلاعات در تلویزیون دیجیتال (شامل اطلاعات صدا و تصویر)، نیاز به روشهای فشردهسازی اطلاعات (کدینگ منابع) به شدت احساس می شود. یکی از مهمترین این روشها MPEG میباشد که کارایی بسیار مناسبی داشته و برای فشردهسازی صوت و تصویر به کار میرود. در این روش همانطور که از شکل ۲-۲ نیز مشخص است ابتدا اطلاعات مربوط به چند کانال تلویزیونی که شامل داده، تصویر و صدا میباشد به صورت جداگانه برای هر کانال به روش MPEG-2 فشرده میشوند و سپس این دنبالهها که اصطلاحاً به آنها MPEG-PS[17] نیز گفته می شود با یکدیگر مالتیپلاکس میشوند و دنباله خروجی MPEG-TS[18] را تولید می کنند. هر TS[19] دنبالهای پیوسته از بستههایی با طول ۱۸۸ بایت میباشد که ۴ بایت اول حاوی اطلاعات مربوط به header بسته بوده و مهمترین آنها بایت sync[20] (۴۷.Hex) میباشد [۱۹].
شکل۲- ۳: دنباله خروجی MPEG-2
۲-۲-۲- Splitter
در سیستم DVB-T میتوان دو رشته اطلاعات مختلف را با بهره گرفتن از تکنیکی که مرسوم به ارسال سلسله مراتبی[۲۱] است به طور همزمان ارسال نمود. ارسال سلسله مراتبی بدین معنا است که میتوان دو رشته داده را به صورت مستقل توسط یک سیگنال اما با مدولاسیونهای متفاوت ارسال کرد، برای مثال میتوان برای یک رشته داده از مدولاسیون QPSK (اولویت بیشتر) و برای رشته دیگر از مدولاسیون ۱۶QAM (اولویت کمتر) استفاده کرد. در نهایت پایداری در برابر خطا برای دو رشته داده متفاوت خواهد بود. اگرچه رشته داده با اولویت بیشتر دارای نرخ بیت ارسالی کمتر میباشد اما دارای مزیت قابلیت دریافت صحیح در SNR[22]های پایین است. حالت استفاده از مدولاسیون ۱۶QAM که همان رشته داده با اولویت کمتر است دارای نرخ بیت ارسالی بیشتری نسبت به حالت قبل بوده اما برای دریافت صحیح نیاز به SNRهای بالا دارد. به عنوان مثال میتوان از DVB-T برای ارسال سیگنال SDTV[23] و سیگنال HDTV[24] بر روی یک حامل مشترک استفاده کرد. در این حالت در گیرنده در صورتی که کیفیت سیگنال دریافتی به اندازه کافی بالا نباشد به علت پایدارتر بودن سیگنال SDTV، این سیگنال دیکد می شود و در غیر این صورت میتوان سیگنال HDTV را دیکد نمود [۱۹].
۲-۲-۳- Scrambler
بعد از کد کردن اطلاعات منبع، بستههای MPEG تولید شده وارد بلوک scrambler شده و همبستگی بین داده ها با رندوم کردن ترتیب و چیدمان بایتهای اطلاعاتی از بین میرود. شکل ۲-۴ ساختار scrambler/descrambler مورد استفاده را نشان میدهد.
شکل ۲-۴: ساختار scrambler در DVB-T
همان طور که مشاهده می شود چند جملهای مولد دنباله باینری شبه تصادفی (PRBS[25]) در این scrambler به صورت X14+ X15+1 تعریف می شود و shift register مورد استفاده با دنباله ۱۰۰۱۰۱۰۱۰۰۰۰۰۰۰ مقدار دهی اولیه می شود و لازم به ذکر است که این مقدار دهی باید به فاصله هر ۸ بسته MPEG تکرار شود. برای تامین توانایی مقدار دهی اولیه سیگنال برای descrambler، بایت همزمانسازی (sync) رشته MPEG-2 مربوط به اولین بسته ارسالی از گروه ۸ بسته ارسالی به صورت بیت به بیت از ۴۷Hex به B8Hex ( ) تبدیل می شود و این امر در ابتدای هر ۸ بسته تکرار می شود. اولین بیت در خروجی مولد دنباله باینری شبه تصادفی باید به اولین بیت (MSB[26]) از اولین بایت داده که به دنبال بایت (B8Hex) آمده است اعمال شود. برای حفظ مابقی توابع همزمانی، ارسال بایتهای sync در دیگر ۷ بسته ارسالی ادامه مییابد اما به نحوی که خروجی دنباله باینری شبه تصادفی disabled بوده و این بایتها غیرتصادفی باقی بمانند، به همین دلیل طول دنباله باینری شبه تصادفی مطابق شکل ۲-۵ برابر با ۱۵۰۳ بایت میباشد [۱۹].
شکل ۲-۵: فرمت دنباله خروجی scrambler
۲-۲-۴- کدینگ و اینترلیوینگ خارجی
کدینگ و اینترلیوینگ خارجی بر روی بسته ورودی اعمال می شود (شکل ۲-۳). ابتدا کدینگ و سپس اینترلیوینگ انجام می شود. برای انجام کدینگ خارجی، کدینگ RS(204,188,t=8)[27] که درواقع نسخه مختصر شده RS(255,239,t=8) میباشد بر روی تمام بستههای ارسالی (۱۸۸ بایتی) اعمال می شود. این کدینگ بر روی بایت sync نیز باید اعمال شود (چه به صورت ۴۷HEX باشد چه به صورت B8HEX).
توجه: کدینگ RS(204,188,t=8) دارای طول ۲۰۴ بایت و بعد ۱۸۸ بایت بوده و دارای قابلیت تصحیح حداکثر ۸ بایت خطای رندوم از ۲۰۴ بایت دریافتی میباشد.
چندجملهایهای مولد کد و مولد میدان در این کدینگ به صورت زیر تعریف میشوند:
برای پیادهسازی کدینگ مختصر شده میتوان ۵۱ بایت تماماً صفر در ابتدای بستهها، قبل از بایتهای اطلاعاتی، در ورودی رمزگذار RS(255,239,t=8) اضافه کرد. بعد از اعمال کدینگ بدون توجه به این ۵۱ بایت صفر باید مراحل را ادامه داد. شکل ۲-۶ فرمت دنباله ارسالی بعد از انجام کدینگ خارجی را نشان میدهد.
شکل ۲- ۶: دنباله ارسالی بعد از کدینگ خارجی
در ادامه اینترلیوینگ خارجی (convolutional interleaving) با عمق ۱۲ به صورت بایتی مطابق شکل ۲-۷ بر روی بستههای کد شده انجام می شود. اینترلیور شامل ۱۲ شاخه میباشد که هر شاخه jام باید به صورت یک شیفت رجیستر First-In, First-Out با عمق j×M عمل کند (M=204/12=17). برای حفظ همزمانی بایت sync و باید همواره در شاخه صفر ارسال شوند. شکل ۲-۸ فرمت دنباله خروجی حاصل اینترلیوینگ خارجی را نشان میدهد. دیاینترلیور مانند اینترلیور اما با شماره شاخه های برعکس عمل می کند [۱۹].
شکل ۲-۷: بلوک دیاگرام اینترلیوینگ خارجی و دیاینترلیوینگ
شکل ۲-۸: دنباله ارسالی بعد از اینترلیوینگ خارجی
۲-۲-۵- کدینگ داخلی
برای کدینگ داخلی از کد کانولوشن مادر با نرخ ۲/۱ و کدهای کانولوشن پنچر شده با نرخهای ۳/۲، ۴/۳، ۶/۵ و ۸/۷ استفاده می شود که این امرکمک به انتخاب نرخ مناسب، وابسته به میزان تصحیح و بیت ریت مورد نظر می کند. چند جملهای مولد کد مادر برای خروجیهای X و Y به ترتیب به صورت G1=171OCT و G2=133OCT تعریف می شود که X و Y دو خروجی رمزگذار کانولوشن هستند. شکل ۲-۹ نشان دهنده ساختار کد کانولوشن مادر مورد استفاده در DVB-T با نرخ ۲/۱ میباشد. در جدول شماره ۲-۱ اطلاعات مربوط به کدهای کانولوشن مورد استفاده و رشته ارسالی آنها ارائه شده است [۱۹].
شکل ۲-۹: ساختار کد کانولوشن مادر با نرخ ۲/۱
جدول شماره ۲-۱: اطلاعات کد کانولوشن با نرخهای متفاوت
با توجه به جدول فوق X1 اول فرستاده می شود. در شروع یک ابر فریم (ابر فریم شامل ۴ فریم میباشد) مهمترین بیت sync یا باید به عنوان داده ورودی در شکل ۲-۹ استفاده شود. اولین بیت کد شده از سمبل (به صورت کانولوشنی) مربوط به X1 میباشد [۱۹].
۲-۲-۶- اینترلیوینگ داخلی
اینترلیوینگ داخلی در دو مرحله صورت میگیرد. ابتدا bit-wise interleaving (اینترلیوینگ بر روی بیت) و سپس symbol interleaving (اینترلیوینگ بر روی سمبل) انجام می شود که هر دو مرحله به صورت بلوکی پیاده سازی میشوند. در ادامه این دو مرحله را توضیح خواهیم داد [۱۹].
۲-۲-۶-۱- اینترلیوینگ داخلی روی بیتها
این مرحله فقط بر روی داده مفید اعمال می شود. دراین مرحله در حالت ارسال غیر سلسله مراتبی دنباله ورودی اینترلیور به v زیر دنباله تقیسم می شود (دی مالتی پلکسینگ). v برای مدولاسیونهای QPSK، ۱۶-QAM و ۶۴-QAM به ترتیب برابر ۲، ۴ و ۶ میباشد. در حالت ارسال سلسله مراتبی دنباله با اولویت بیشتر به ۲ زیردنباله و دنباله با اولویت کمتر به v-2 زیردنباله تقیسم می شود. شکل ۲-۱۰ روش تشکیل زیردنبالههای مذکور در این حالت را نشان میدهد. در این شکل بیتهای ورودی xdi در حالت غیر سلسله مراتبی طبق رابطه ۱ و در حالت سلسله مراتبی طبق روابط ۲و ۳ به بیتهای خروجی be,do نگاشته میشوند.
که در روابط فوق پارامترها به صورت زیر تعریف میشوند: