زیاد
۱۴
۷
خیلی زیاد
۴
۲
بیپاسخ
۵
۲٫۵
نمودار ۲۳: نمودار میلهای فراوانی نظر کارمندان در مورد ادراک شهروندان از رواج فساد در شهرداری تهران
ترکیب این ۳ سؤال به خوبی مشخص میکند که کارمندان نیز کاملاً به این موضوع اعتقاد دارند که شهروندان شهری که برای آن خدمت میکنند اصلاً تصویر و درک مناسبی از میزان سلامت سازمان آنها نداشته و با وجودی که به نسبت کلی چندان آمادگی انجام اعمال فسادآمیزی همانند پرداخت رشوه و پارتیبازی را ندارند اما از وقوع آن نیز در شهرداری تهران تعجب نمیکنند. تمام این توضیحات بر مهم بودن مسألهی فساد و تلاش بیشتر برای تأمین سلامت اداری در شهرداری تهران دلالت دارند و متأسفانه تمامی پرسشنامههای ۴ گانه نیز این موضوع را تأیید میکند.
در انتها به بررسی وضعیت موجود شهرداری تهران در موضوع پرداخت رشوه، دفعات پرداخت رشوه و مبلغ پرداختی رشوهها، پرداخته خواهد شد.
تعداد دفعات پرداخت رشوه
فراوانی مطلق
نمودار ۲۴: تعداد دفعات پرداخت رشوه از سوی اربابرجوع (۱۵۰=n)
نمودار بالا نشان میدهد که بیشترین تعداد دفعات پرداخت رشوه ۱ بار است که البته قابل تأمل است چرا که از اربابرجوعها به طور کلی پرسیده نشده است که از چند بار مراجعه به شهرداری مجبور به پرداخت رشوه شدهاند. اما در برخورد با افرادی که به دفعاتی نظیر ۱۰۰ اشاره کردند و با پرسش محقق مواجه شدند که علت این همه پرداخت رشوه چیست با این توضیح رایج مواجه شد که معمولاً به دلیل ماهیت کاریشان مانند مهندس معمار بودن و داشتن شرکتهای ساختمانی و … به طور مداوم با شهرداری به ویژه معاونت شهرسازی و معماری برای گرفتن مجوزهای گوناگون مراجعت دارند و در هر بار مراجعه نیز به دلیل انجام سریع کار – و بعضاً با صداقت تمام به غیرقانونی بودن کار درخواستی خود اشاره داشتند- به پرداخت رشوه مبادرت نمودهاند.
البته تنها ۴۲ نفر از ۱۵۰ نفر از پرسش شده یعنی ۲۸% کل نمونه حاضر به پاسخگویی در این زمره افراد جای داشتند که البته محقق و طراحان پرسشنامه نیز به دلیل حساس بودن سؤال این پیشبینی را داشتند که پاسخهای مستقیم در مورد نوع رفتار شخصی فرد را به احتمال زیاد با سختی و دور از صداقت دریافت خواهند نمود. به ویژه آن که در مورد گروه اربابرجوع، پرسش شوندگان دائم به نگرانی خود از بابت تنبیه شدن و یا خبردار شدن کارمند مذکور و بازماندن از ادامهی روند کارشان اشاره میکردند. از این رو محقق، سعی نمود از تحت فشار قرار دادن پرسششوندگان اجتناب ورزد تا جو اطمینان بیشتری ایجاد شده و مانع از این شود که پرسششونده از دادن پاسخهای غلط به سایر سؤالها خودداری نماید.
مبلغ پرداخت رشوه
فراوانی مطلق
نمودار ۲۵: نمودار مجموع رشوههای پرداخت شده از سوی اربابرجوع
اعدادی که در نمودار مشاهده میشوند به تومان میباشد و با نگاهی به نمودار مشخص میشود که مد رشوهی پرداختی ۵۰۰۰ تومان است که معمولاً برای امور کاغذبازی از اربابرجوعهای عادیتر دریافت شده است. - بر اساس مشاهدههای میدانی محقق- اما ارقام تأملبرانگیزی نیز در این نمودار نقش بسته است که عدد ۶۰ میلیون تومان بوده و با پیگیری محقق مشخص شد که این عدد از سوی پیمانکار ساخت یک دستگاه برج برای از بین بردن خلافی به کارشناس پرداخت شده بود آن هم به صورت نقد و طی یک مرحله. میانگین رشوههای پرداختی نیز عدد ۲۶۶،۵۴۷،۱ تومان است.
البته علاوه بر اربابرجوعها از شهروندان نیز پرسشهایی در مورد درخواست رشوه، دادن رشوه، تعداد دفعات پرداخت رشوه و میزان آن نیز پرسیده شده بود، در ادامه نتایج حاصل، نمایش داده خواهد شد.
جدول ۳۲: فراوانی پاسخهای شهروندان در مورد درخواست و پرداخت رشوه در شهرداری تهران (۳۹۰=n)
گویه
طیف
فراوانی مطلق
درصد فراوانی مطلق
آیا درخواست رشوه شده است؟
بلی
۲۵
۶٫۴