مشخصات گیاه: گیاهی است علفی از خانواده سرخسها، همیشه سبز با برگهای یکبار شانهای که به صورت طوقهای رشد می کنند. دمبرگ اصلی قهوهای تا قهوهای تیره در قسمت قاعده کرکدار. برگچهها ۱۵-۲۵ عدد تخممرغی یا مستطیلیشکل و در حاشیه با دندانههای کوچک، هاگدانها بزرگ و بهتعداد ۲-۴ جفت در پشت برگچهها به وجود میآیند.
خواص درمانی: درد شکم، یبوست، نفخ و تقویت معده، ورم و التهاب مفاصل
مصارف درمانی: برای رفع درد شکم به صورت دمکرده استفاده می شود. همچنین برای تب و سرفه به صورت جوشانده مصرف میگردد. برای ورم و التهاب مفاصل به صورت مرهم نیز استفاده می شود.
روش مصرف: دمکرده، جوشانده، مرهم
طب کهن: «ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی آن مشابه پرسیاووش است و سابقا از آن جهت رفع بیماریهای مربوط به طحال استفاده بهعمل میآمدهاست
«خواص آن مانند پرسیاوشان میباشد. در برص و بهک(پیسی) و بیماریهای بلغمی سودمند است. سینه و ریه را پاک کند. بخور دادن آن در تب ربع موثر است. سینه و ریه را بیشتر از پرسیاووشان از خلط پاک میکند».(زرگری،۱۰۰:۱۳۸۳(
سیاهدانه Siyâhdâne
نام انگلیسی: Black Cumin
نام محلی: سیادونه Siyâdune
بخش مورد استفاده: دانه
پراکنش: این گیاه بومی منطقه نیست.
مشخصات گیاه: گیاهی علفی، یکساله با ساقه منشعب و افراشته، دارای کرکهای چسبناک، برگها منقسم با تقسیمات باریک و نخی شکل، گلها منفرد، سفید شیری با کناره مایل به سبز یا آبی، گلبرگها پایکدار، میوه کپسول.
خواص درمانی: روماتیسم، قی و تهوع، سقط جنین، سرفه، معدهدرد، دردپهلو و دردهای دیگر، رفع باد، پادزهر
مصارف درمانی: سیاهدانه را بهعنوان ضماد در درمان روماتیسم استفاده می کنند. آنرا دم کرده و در معدهدرد استفاده می کنند. در هنگام دنداندرد روی دندان قرار می دهند. سیاهدانه درسته یا آسیاشده را با مقداری سیاهی ته دیگ و فضله مرغ خانگی مخلوط کرده و در آب حل میکنند و از آن برای معالجه قی و تهوع استفاده می کنند. مخلوط آن در ترشی برای تقویت خون و بشاش نمودن صورت مفید است. دم کرده آن برای رفع تهوع کودکان استفاده می شود. برای تزئین نان نیز بهکار میرود.
سیاهدانه، زعفران و فلفل را برای سقط جنین میخورند. آنرا آسیاب کرده و برای درمان سیاهسرفه، درد پهلو و دردهای دیگر استفاده می کنند. سیاهدانه و شیرگاو را مخلوط کرده و در درمان سیاهسرفه به بیمار میدهند. دانه آنرا پودر کرده بههمراه روغن به صورت ضماد برای درد پا و دست مورد استفاده قرار می دهند. در خونریزیهای زنانه سیاهدانه مصرف زیاد دارد. جز در مواقعیکه همراه کنجد برروی نان میپاشند و مورد استفاده قرار می دهند، در مخلوطهای دیگری نیز که صرفا جنبه دارویی دارد، بهمصرف میرسد. در مخلوطی متشکل از تخم شوید، پوست نارنج و سیاهدانه و زنجبیل برای رفع کوفتگی بدن زائو بهمصرف میرسد. پوست نارنج را کوبیده، بقیه را بو داده و با پوست نارنج مخلوط می کنند. این دارو مصرف خارجی دارد و به صورت مرهم و مالشی بهکار برده می شود. در مخلوط دیگری شامل پیاز سفید خوراکی، برگ آویشن باریک، سیاهدانه و بابونه را کوبیده و مقداری آب به آن اضافه کرده و میجوشانند تا به صورت خمیر درآید. جهت رفع درد معده و رحم و رفع باد استفاده می کنند. همچنین برای آماده شده رحم برای حاملگی مفید است. آنرا همراه دارچین و خوفل و فلفل نیز بههمین منظور بهمصرف میرسانند.
روش مصرف: پودر یا دانه خیسانده، جوشانده، ضماد. نباید آنرا دم کرد، زیرا اسانس آن از بین میرود.
طب کهن: «شونیز یا سیاهدانه در سوم گرم و خشک است. تند و تیز، زداینده، بادشکن، بادکردهها را فرونشاند. زگیلهای واژگون را میبرد. خالها را میزداید و در علاج بهک و برص ویژگی دارد. داروی زکام است، به ویژه اگر در روغن سرخ شود و در وصله کتان پیچند و بر پیشانی مالند، سردرد سرد را از بین ببرد. اگر شبی در سرکه باشد و فردای آن روز آنرا بسایند و آنرا بو کشند در علاج سردرد مزمن و کج دهنی بسیار مفید است. آبپزش با سرکه مضمضه کنند، درد دندان تسکین یابد و اگر با چوب صنوبر آبپز شود، در تسکین درد دندان موثرتر است. سیاهدانه را بسایند و گردش با روغن زنبق مخلوط کنند و به بینی کشند، اول آب آمدن در چشم را منع مینماید. سیاهدانه را بخورند یا بر ناف مالند، داروی کرم و کرم کدو است. اگر چند روزی بهکار برند، حیض را راه اندازد. اگر با عسل و آب گرم تناول نمایند، از سنگ کلیه و مثانه نافع است. در علاج تبهای بلغمی و سودایی بسیار دوای خوبی است. پادزهر نیش رتیل است. حشرات از دودش می گریزند. بعضی عقیده دارند که بسیار خوردنش میمیراند».(بوعلی سینا،۳۱۴:۱۳۶۸)
سیاهدانه بهعنوان زیادکننده شیر، ضد انگلهای رودهای، مسهل و ضد نفخ مصرف سنتی دارد.(امین،۸۶:۱۳۸۴)
زیاد خوردن آن موجب سقط جنین زنده یا مرده می شود. برای تسکین سرفه سرد، درد سینه، ناراحتیهای تنفس، قی، آشفتگی، یرقان و ناراحتی طحال، قولنجهای نفخی به صورت خوردن یا ضماد مفید است. خوردن آن با عسل برای خرد کردن سنگ کلیه و مثانه و سوخته آن برای بواسیر خوب است. خیسانده آن در شیر اگر پس از یک ساعت در بینی بریزند، زردی را رفع کند. سرخکرده آنرا کوبیده با روغن زیتون چند جوش بدهند و چند قطره در بینی چکانند، برای رفع زکام و عطسه مفید است. اسراف در خوردن در گرم مزاجان باعث ورم و دردهای گلو و گرفتگیهایی میشود.(میرحیدر،۲۱۱:۱۳۸۲)
قیاس: خاصیت شلکنندگی عضله گیاه می تواند مصرف سنتی آنرا در رفع درد پهلو تایید کند. بهعلاوه مصرف سنتی آن در درمان دنداندرد با قانون ابنسینا تطابق دارد.
سیر Sir
نام انگلیسی: Garlic
نام محلی: سیر
بخش مورد استفاده: بولب(بخش زیرزمینی)
پراکنش: بهعنوان یک گیاه خوراکی در نقاط مختلف ایران کشت میشود.
مشخصات گیاه: گیاهی علفی و پایا، پیازدار، محور گلدار تا ارتفاع ۵۰ سانتی متر نیز میرسد. گلآذین چتر، برگها پهن و گندمی، عرض برگ گاهی به بیشاز ۳ سانتیمتر میرسد. پیازها به صورت مجتمع در داخل یک پوسته غشایی قرار گرفتهاند و بر روی یک ساقه فشرده که به صورت پایک میباشد، قرار دارند.
خواص درمانی: فشارخون، تنظیم چربی خون، صفرا، روماتیسم، میخچه، گزیدگی، دنداندرد، کرم روده.
مصارف درمانی: سیرخام را با چند لیتر آب جوشانده، محل گال را شستشو می دهند. سیر و نمک را در هنگام دنداندرد به صورت موضعی مصرف می کنند. برای درمان هاری، تنظیم چربی خون و نیز تنظیم عملکرد دستگاه گوارش مورد استفاده قرار میگیرد.
سیر را کوبیده و آب آنرا گرفته و سپس پنبهای را به آب آن آغشته کرده و در هنگام گوشدرد داخل گوش قرار می دهند. از سیر برای فشارخون استفاده می شود. به صورت خام برای درمان روماتیسم میخورند. مقداری سیر را کوبیده و با روغن حیوانی مخلوط نموده، سپس روی زخم قرار می دهند. برای درمان طبع صفراوی سیر و ماست را با هم مخلوط کرده مصرف میکنند. برای درمان سردرد سیر را کوبیده و به پیشانی میمالیدند. گوشدرد، سیر را داغ کرده و داخل لاله گوش میگذارند. برای درمان اسهال دوغ و سیر را مخلوط کرده و به شخص میخورانند. برای درمان روماتیسم سیر کوبیدهشده را روی موضع درد میگذارند. سیر را کوبیده و برروی میخچه میگذارند. برای درمان زردی، سیر را نخ کشیده و به گردن میآویزند.
برای درمان هاری، دو یا سه دانه سیر را در هاونی کوبیده و با کمی خاکستر تاک و یک قاشق سرکه مخلوط می کنند و بر موضع گزیدگی حیوان میگذارند.