بیشکشبکههایماهوارهای،خواستهیاناخواستهبهعنوانهمنشینیمجازی؛برشیوهزندگیمردمبویژهجوانان،درمسائلیهمچونپوشش،آرایش،گفتار،کردار،وباورهاوطرزفکرآناناثرمیگذارند. میزاناثرپذیریمردمازاینرسانههادرهرجامعهایبانوعیاحساسحقارتومحرومشدنیاکمبوددربینندهدرارتباطاست. بهگونهایکهفرددرنتیجهتماشایاینگونهبرنامههاوتعریفمعیارهایزندگیایدهآلدرآنونیزدرمقایسهباآنچهبرصحنهتلویزیونمشاهدهمیکنداحساسکمبودونارضایتیاززندگیمیکند. تحقیق حاضر جهت بررسی این تغییرات بر زندگی زنان به عنوان نیمه مهمی از جامعه ایرانی و پرورش دهندگان نسل های آتی کشور، پرداخته است.
نتیجه گیری
عصرکنونیرابسیاریعصرانقلاباطلاعاتوارتباطاتنامیدهاند.عصریکهدرواقعمیتوانگفتوسایلارتباطجمعیپیچیدهترینابزارالقایاندیشههاوکارآمدترینسلاحهابرایتسخیرآرامجوامعهستند.درچنددههاخیرباتوجهبهسرعتسرسامآورپیشرفتورشدتکنولوژیارتباطواطلاعات؛هرروزهبرپیچیدگیوکارآمدیاینابزارووسایلدرجهانافزودهمیشود.گستردگیوپیچیدگیجامعهانسانیدرعصرکنونیوجودرسانههایجمعیرادرصحنهمناسباتاجتماعیانسانهاامریاجتنابناپذیرنمودهاست. تصویریکهازحقیقتدرذهنخودمیسازیمنمادیازادراکوبرداشتماازواقعیتمحسوسوملموسزندگیاست.
ظهورفناوریهایجدیددرهرجامعهایهموارهتردیدها؛سردرگمیهاوناآرامیهاییبههمراهداشتهواینامردرموردظهورتلویزیونهایماهوارهایهممصداقدارد.یکیازمسائلیکهتوجهبسیاریازاندیشمندانصاحبنظرانودولتمردانجهانرابهخودجلبکردهمسالهمضرویامفیدبودنمحتوایبرنامههایماهوارهایاست.برخیبراینباورندکهبهرهگیریازماهوارهیکدانشاستکهبایدآنراآموختوگروهیدیگرتاکیدبرمضراتماهوارهدارند.
در سال های اخیر شبکه های ماهواره ای راه اندازی شده توسط دولت های غربی تلاش فراوانی نموده اند تا با انواع روش ها فرهنگ دینی جامعه را زیر سوال ببرند،گاهی با ایجاد شبهه، گاهی با تحقیر همچنین با قدیمی یا تاریخ مصرف گذشته جلو دادن آن.البته این شبکه های هیچ ابائی ندارند که خیلی آشکارا به مقدسات مردم توهین نموده یا آنها را مسخره نمایند با ادعاهایی همچون روشنفکری افراد اصیل و دارای فرهنگ دینی را عقب مانده می خوانند.
نشاندادنزندگیهایدارایتجملیاراهاندازیشبکههاییکهبهصورتتخصصیبهنمایشلباسهایگرانقیمتبااستفادهابزاریازجنسیتافرادمشغولندوحتیشبکههاییکهبهحراجیاجناسلوکساختصاصدارندوهمچنینشبکههایماهوارهایکهدرقالبمیانبرنامههاوآگهیهایبازرگانیمظاهرضداخلاقیراترویجوتبلیغمیکنندوبرخیرفتارهایمنحرفاخلاقی ( مدلهایلباسومو ) الگوگرفتهازغربوماهوارهرانمایشمیدهند،همهخواستهیاناخواستهزندگیاشرافیومدگراییرادرجامعهترویجمیکنندکهباجامعهدینیهیچسنخیتیندارد. از رو تحقیق حاضر به بررسی اثرات تماشای ماهواره بر سبک زندگی زنان شهر بندرعباس پرداخته است. نتایج تحقیق نشان داد که پاسخگویانبهطورکلیازنمادهایمنزلتیدرحدپایینترازمتوسطاستفادهمیکنند و بهمیزانمتوسطیبهالگوهایرفتاریترویجشدهدرماهوارهگرایشدارند اما رواجمدگرایی در افراد نمونهبیشترازحدمتوسطاست. همچنین اگرچه نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که پاسخگویانبهارزشهایغربی گرایشمتوسطی دارند با این حال، میزان دینداری پاسخگویان در حد بسیار بالایی قرار داد. با توجه به توصیف شاخص ها در ادامه به آزمون فرضیات تحقیق پرداخته می شود.
فرضیه اول:
بهنظرمیرسدسریالهایماهوارهایدرمسائلاعتقادیومذهبیمخاطبانخودتاثیرگذاربودهاست.
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد بین تماشای سریال های ماهواره ای و اعتقاد مذهبی پاسخگویان رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین فرضیه تحقیق تایید می شود. (Sig:0.000)
فرضیه دوم:
بهنظرمیرسدبینسریالهایماهوارهایورواجمددربینزنانرابطهمعناداریوجوددارد.
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها و سطح همعناداری ضریب همبستگس پیرسون نشان می دهد بین تماشای سریال های ماهواره ای و رواج مد بین زنان پاسخگو رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین فرضیه تحقیق تایید می شود.(Sig:0.000)
فرضیه سوم:
بهنظرمیرسدبینسریالماهوارهایوفرهنگمصرفیبینزنانرابطهمعناداریوجوددارد.
نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معنار مثبتی بین تماشای سریال های ماهواره و رواج فرهنگ مصرفی بین زنان شهر بندرعباس وجود دارد. بنابراین می توان گفت این فرضیه تحقیق نیز تایید می شود.
فرضیه چهارم:
بهنظرمیرسدبینبرنامههایماهوارهایورشدتجملگراییدرمیانزنانرابطهمعناداریوجوددارد.
نتایج ضریب همبستگی پیرسون در فصل قبل نشان داد که بین تماشای سریال های ماهواره ای و تجمل گرایی و گرایش به نمادهای منزلتی رابطه معناداری وجود دارد. بنابراین فرضیه تحقیق تایید می شود.(Sig:0.000)
فرضیهپنجم:
بهنظرمیرسدبینسریالهایماهوارهاییوگذراندناوقاتفراغتخانمهارابطهمعناداریوجوددارد.
نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اغلب پاسخگویان در اوقات فراغت خود به تفریحات خارجی به ویژه گذراندن اوقات خود در شبکه های اجتماعی اینترنتی به خصوص فیسبوک می پردازند و بیه تماشای برنامه های ماهواره ای و گذاندن اوقات فراغت از طریق شبکه هایی همچون فیسبوک رابطه معناداری وجود دارد. (Sig:0.000)
فرضیه ششم:
بهنظرمیرسدبینتماشایسریالهایماهوارهاییونقشهایاجتماعیکهافراددارندرابطهمعناداریوجوددارد.
نتایج ضریب پیرسون نشان داد که بین اهمیتی که افراد به نقش های اجتماعی می دهند میزان تماشای سریال های ماهواره ای رابطه معناداری وجود ندارد. بنابراین فرضیه تحقیق رد می شود.
پیشنهادات
با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، پیشنهادات زیر را می توان ارائه نمود:
-
- تهیه و ساخت برنامه هایی جذاب تا بتواند با برنامه ها و سریال های ماهواره رقابت نماید
-
- اگاه سازی جوانان و به ویژه دختران جوان در مورد تاثیرات مخرب ماهواره
-
- برگزاری کارگاه های مهارت زندگی در سطح محلات جهت تقویت حس اعتماد به نفس جوانان
-
- گسترش ارزشهای بومی و محلی از طریق برنامه های جذاب تلویزیونی
-
- در سطح کلان اختصاص بودجه برای تحقیق در مورد برنامه هایی که بتواند ارزشهای ملی و دینی را تبلیغ نماید.
پیوست شماره۱
پرسشنامه
سئوالات زمینه ای
۱-سن ……..
۲-وضعیت تاهل مجرد متاهل بی همسر
۳-تحصیلات بی سواد ابتدایی راهنمایی دیپلم لیسانس فوق لیسانس و بالاتر
۴-وضعیت اشتغال: شاغل خانه دار
۵-هزینه ماهیانه زندگی………………..تومان
۶-منزل شخصی دارم ندارم
سئوالات مصرف رسانهای
۷-دارای ماهواره دارم ندارم
۸-چند ساعت در روز ماهواره تماشا می کنید؟……….
۹-چه سریال هایی را تماشا می کنید؟ نام ببرید
۱-
۲-
۳-