- ریسکهای موجود در بازار اولیه بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۱-۱ ریسک عدم جمعآوری وجوه نقد به میزان کافی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۱-۲ ریسک سوء استفاده واسط از وجوه دریافتی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۱-۳ ریسک عدم فروش دارایی به واسط، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۱-۴ ریسک عدم اجاره دارایی توسط بانی در مرحله بعد، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
- ریسکهای موجود در بازار ثانویه، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۱ ریسک نرخ سود یا اجارهبها، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۲ ریسک اعتباری، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۳ ریسک تورم، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۴ ریسک عملیاتی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۵ ریسک نوسانات نرخ ارز، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۲-۶ ریسک نقدینگی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
- ریسکهای غیرمالی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۳-۱ ریسک سیاسی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۳-۲ ریسک ناشی از دخالت دولت، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۳-۳ ریسک قوانین و مقررات، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۳-۴ ریسکهای مرتبط با دارایی، بر تمایل به سرمایهگذاری تاثیر دارد.
۱-۶ مدل مفهومی تحقیق
شکل (۱-۱): مدل مفهومی تحقیق
۱-۷ روش تحقیق
۱-۷-۱ جامعه آماری و روش نمونهگیری
کلیه افرادی که در زمان انجام پژوهش در بازارهای بورس اوراق بهادارفارس، حضور فعال و مستمر داشته، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل میدهند و روش نمونهبرداری آن، روش تصادفی (در دسترس) میباشد، بدین صورت که ابتدا با مطالعه مقدماتی بر روی جامعه آماری، محاسبه واریانس نمونه اولیه و استفاده از فرمول مربوطه، حجم نمونه مشخص میگردد و سپس بطور تصادفی پرسشنامه ها در بین آنان توزیع میشود.
در این پژوهش با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری از فرمول کوکران مربوط به جوامع نامحدود استفاده خواهد شد، که به این ترتیب حجم نمونه اماری معادل ۳۸۵ نفر برآورد میگردد.
۱-۷-۲ روش و ابزار گردآوری اطلاعات
این پژوهش از نظر هدف،کاربردی و از نظر شیوه پژوهش، توصیفی- پیمایشی، از شاخه میدانی میباشد. ابزار جمعآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته میباشد.
۱-۷-۳ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات
پس از آنکه روایی صوری پرسشنامه، به تائید اساتید محترم راهنما و مشاور رسید، به منظور تعیین روایی سازه، از روش تحلیل عوامل استفاده خواهد شد، یعنی بعد از تهیه مقدماتی پرسشنامه آن را روی تعداد محدودی به صورت آزمایشی اجرا نموده و با بهره گرفتن از تحلیل عوامل، مولفه های آن مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت و سپس بهمنظور تعیین پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده خواهد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخصهای آمار توصیفی نظیر جداول و نمودارها، فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و … از روش های آمار استنباطی (آزمونهای تی تست، فریدمن، تحلیل واریانس) نیز استفاده خواهد شد. لازم به ذکر است که تمام محاسبات از طریق نرم افزار SPSS انجام خواهد شد.
۱-۷-۴ قلمرو تحقیق ( زمانی ، مکانی ، موضوعی )
قلمرو زمانی: از نظر زمانی این تحقیق در سال ۱۳۹۲ انجام میگردد.
قلمرو موضوعی تحقیق،شامل حوزه مدیریت ریسک بوده و به بررسی ریسکهای بازار سرمایه و ابزارها و روش های پوشش آن میپردازد.
قلمرو مکانی تحقیق، بازار بورس اوراق بهادار فارس میباشد.
۱-۸ تعریف اصطلاحات
ریسک: ریسک در اصطلاح عبارت است از امکان تفاوت بازده از مقدار مورد انتظار. در سرمایهگذاری، ریسک یعنی احتمال اینکه بازده واقعی (برحسب واحد پول یا درصد) از بازده مورد انتظار متفاوت شود (بری گام و دیگران، ۱۳۸۴ :۳۷).
بازارهای مالی به دو گروه بازار پول و بازار سرمایه تقسیم می شوند. در بازار پول، اوراق بهادار با سررسید کوتاه مدت (کمترازیک سال) به منظور تأمین مالی کوتاه مدت و در بازار سرمایه، اوراق بهادار با سررسیدهای طولانی تر (معمولاً بیش از یک سال) جهت تأمین مالی داراییهای میان مدت و بلندمدت شرکتها، مورد مبادله قرار می گیرند. بازار سرمایه نیز خود به دو گروه بازار اولیه و بازار ثانویه قابل تقسیم می باشد که نوع اول، مکانی برای مبادله اوراق بهادار تازه انتشار یافته و نوع دوم، محلی برای مبادله اوراق بهادار از قبل منتشر شده هستند (رجب زاده و همکاران، ۱۳۸۵).
بازار پول بازاری برای دادوستد پول و دیگر داراییهای مالی جانشین نزدیک پول است که سررسید کمتر از یکسال دارند. بعبارت صحیح تر بازار پول به عنوان بازار ابزارهای مالی کوتاه مدت با ویژگی اندک بودن ریسک عدم پرداخت، نقدشوندگی و ارزش اسمی زیاد نام برد (قلی زاده و همکاران، ۱۳۹۱).
پوشش ریسک اقتصادی براساس اصل تنوع بخشی منابع و ایجاد تقارن میان دارایی ها و هزینه ها انجام می شود.
در این زمینه پوشش ریسک ترازنامه از طریق تغییر اندازه یا تجدید قیمت داراییها و یا بدهیها برای کاهش ریسک نرخ بهره انجام میگیرد. پوشش ریسک مشارکتی براساس برنامههای توزیع و تسهیم ریسک برمبنای مشارکت انجام می شود. پوشش ریسک مشارکتی یکی از راهبردهای اثر بخش برای مدیریت ریسکهای نرخ ارز میباشد. پوشش ریسک قراردادی بر ابزارهای انتفاعی و قراردادی متمرکزشده است.
مضاربه، پوشش ریسک شخص ثالث، فروش با قیمت مؤجل یا بیع الأجل و قیمت مؤجل متنوع از جمله روش های اسلامی برای مقابله باریسک و خطرات مرتبط با قراردادهای مالی محسوب می گردند(قلی زاده و همکاران، ۱۳۹۱).
۱-۹ تعاریف عملیاتی
در این پژوهش متغیرهای پژوهش با پرسشنامه ۳۸ سوالی محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت سنجید می شود که شامل ابعاد:
- ریسک بازار اولیه: این متغیر با کمک شاخص های ریسک عدم جمع آوری وجوه نقد، ریسک سوء استفاده واسط از وجوه دریافتی، ریسک عدم فروش دارایی به واسط، ریسک عدم اجاره دارایی توسط بانی و سوالات ۱-۸ پرسشنامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت سنجیده می شود.
- ریسک بازار ثانویه: این متغیر با کمک شاخص های ریسک نرخ سود یا اجاره¬بها، ریسک اعتباری، ریسک تورم، ریسک عملیاتی، ریسک نوسانات نرخ ارز، ریسک نقدینگی و سوالات ۹-۲۴ پرسشنامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت سنجیده می شود.
- ریسک غیر مالی: این متغیر با کمک شاخص های ریسک سیاسی، ریسک ناشی از دخالت دولت، ریسک قوانین و مقررات و ریسک¬های مرتبط با دارایی و سوالات ۲۵-۳۸ پرسشنامه با طیف پنج گزینه ای لیکرت سنجیده می شود.