شکل ۳-۱ نمایی از نحوه فعالیت پتاسیواستات
۳-۲- سنتز و ساخت
۳-۲-۱ سنتز نانو سیلیکوآلومینوفسفات
نانوکاتالیزور سیلیکوآلومینیوفسفات از طریق روش هیدروترمال سنتز گردید ]۶۵[ . ابتدا مقدار مشخصی از آلومینیوم ایزوپروکسید در آب حل گردید، سپس تترااتیل آمونیوم هیدروکسید در شرایط اختلاط به محلول اضافه شد. پس از یک ساعت اختلاط شدید، تترااتیل ارتوسیلیکات به مخلوط اضافه شده و تا یکنواخت شدن مخلوط، هم زده شد. در ادامه محلول اسیدفسفریک به آرامی به مخلوط اضافه شد و به مدت سه ساعت هم زده شد. در نهایت ژل آماده شده به اتوکلاو منتقل شده و تا دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد و به مدت ۲۴ ساعت در آون حرارت دهی شد. پس از اتمام دوره تبلور در شرایط گرمایی، محصول به دست آمده به دستگاه سانتریفیوژ دور بالا برده شد و فاز حاصل پس از شستشو، در دمای ۶۰ درجه سانتی گراد به مدت یک شبانه روز خشک گردید. درنهایت محصول به دست آمده از مرحله خشک کردن، در دمای ۵۵۰ درجه سانتی گراد به مدت ۸ ساعت در جریان هوا تکلیس[۵۴] شده تا فرایند سنتز نانوسیلیکوآلومینوفسفات تکمیل گردد.
سنتز نانو کاتالیزور نیکل سیلیکوآلومینیوم فسفات، از طریق روش هیدروترمال انجام شد. به این صورت که منبع فلز نیکل قبل از افزودن H3PO4 به ظرف واکنش اضافه گردید و بقیه مراحل مانند سنتز قبل میباشد و در انتها در دمای ۵۵۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۲ ساعت در جریان هوا تکلیس شده و فرایند سنتز نانو سیلیکوآلومینوفسفات تکمیل گردید.
۳-۲-۲ ساخت الکتروکاتالیزور
الکترود خمیر کربن (CPE) و خمیر کربن اصلاح شده به شرح زیر تهیه گردید:
ابتدا ۲۰۰میلی گرم از گرافیت را توزین کرده، روغن پارافین(۳۵درصد وزنی) به مخلوط اضافه شده و به مدت ۲۰ دقیقه با هاون میکوبیم تا یک خمیر یکنواخت مرطوبی حاصل آید. این خمیر به وارد یک لوله شیشه ای (با قطر داخلی ۵/۳ میلیمتر و ارتفاع ۱۰ سانتیمتر) شد و متراکم گردید و با یک سیم مسی اتصالات الکتریکی ایجاد شده سپس نوک آن را روی یک کاغذ صیقل[۵۵] داده می شود تا سطح صافی ایجاد شود.
برای آماده سازی الکترود اصلاح شده، مقداری نانوکاتالیزور SAPO (10 تا ۳۰ درصد وزنی نسبت به گرافیت) را با پودر گرافیت مخلوط نموده تا جمع مخلوط حاصل ۲۰۰ میلیگرم شود. جهت همگن سازی CC3 ماده فرار دی اتیل اتر اضافه میکنیم. پس از تبخیر دی اتیل اتر، روغن پارافین(۳۵درصد وزنی) به مخلوط اضافه شده و به مدت ۲۰ دقیقه با هاون مخلوط میکنیم تا یک خمیر یکنواخت مرطوبی حاصل آید.
الکترود اصلاحی نانوکاتالیزور SAPO(SAPO/CPE) 10%، ۱۵%، ۲۰%، ۲۵%، ۳۰% و الکترود اصلاحی نیکل SAPO (NSAPO/CPE) %15، ۲۰% و ۲۵% و همچنین الکترود اصلاح شده SAPO به همراه نانولولههای کربنی چندلایه[۵۶] نیز با این روش تهیه گردید.
۳-۳ روش ارزیابی عملکرد الکتروکاتالیزوری
خواص بلوری و ساختاری کاتالیزورهای نانوساختار سنتزشده با بهره گرفتن از روش پراش ایکس (XRD) مطالعه گردید.
برای این منظور از پراش سنج که از تابش اشعه ایکس با طول موج ° λ=۱٫۵۴ A(طیف Ka مس) کار میکرد استفاده شد؛ همچنین اندازه بلورها با بهره گرفتن از رابطه دبای-شرر[۵۷] و با بهره گرفتن از پهنای پیکهای شاخص در نصف ارتفاع[۵۸] آنها محاسبه گردید. شکل ظاهری ذرات به دست آمده با بهره گرفتن از میکروسکوپ الکترونی روبشی طیف سنج مادون قرمز مدل UNICAM 4600 و با بهره گرفتن از روش تحلیلی تبدیل فوریه(FTIR) مورد بررسی قرار گرفت. پس از اطمینان حاصل شدن از سنتز، عملکرد فعالیت الکتروکاتالیزوری به وسیله دستگاه تجزیهگر الکتروشیمی پتانسیواستات مورد بررسی قرار گرفت.
پتانسیواستات با ۳ الکترود کار میکند:
الکترود مرجع که برای سنجش پتانسیل بکار میرود الکترود نقره/ نقره کلرید (اشباع) میباشد. الکترود کمکی معمولاً از سیم پلاتین است و تغییری در محیط مورد آزمایش نمیدهد. از الکترود ساخته شده CPE، SAPO/CPE، SAPO-MWC/CPE و … به عنوان الکترود کار[۵۹] استفاده شد.
۳-۳-۱ مقایسه الکترود اصلاح شده با الکترود خمیر کربن
ابتدا محلول ۱میلی مول بر لیترK4Fe(CN)6 و ۱/۰ مولار KCl را تهیه نموده، محلول حاصل تقریبا خنثی بوده که حضور پتاسیم کلراید نقش الکترولیت حامل را دارد. سپس سرعت اسکن سیستم را در ۲۰میلیولت بر ثانیه تنظیم نموده و در محدوده ۰ تا ۸/۰ الکترود مورد نظر را مورد ارزیابی قرار میدهیم. در این آزمون عملکرد الکترود اصلاح شده SAPO/CPE و NSAPO/CPE با CPE مورد مقایسه میگیرد.
در محلول ساخته شده از فری سیانید و نمک پتاسیم کلرید اثر سرعت اسکن بر روی بهترین الکترود ساخته شده مورد بررسی قرار گرفت تا سطح فعال آن با کمک معادله رندلس-سیویک[۶۰] ]۶۹[ محاسبه گردد.
الکترودهای سنتز شده قبل از بارگذاری در محلول نیکل کلراید در محلول ۱/۰ مولار سود تست گرفته میشوند. تا عملکرد آنها در محلولهای قلیایی مورد بررسی قرار گیرد.
معمولا اکثر مواد در محلولهای قلیایی به نسبت الکترولیتهای اسیدی، پایدارترند و پاسخ بهتری در واکنش الکتروکاتالیزوری می دهند.
الکترودهای سنتز شده به مدت پانزده دقیقه در محلول نیکل کلراید ۱/۰ مولار قرار میگیرند پس از بارگذاری الکترودها در این محلول عملکرد آنها در محلول سود مورد بررسی قرار گرفت. انتظار میرود که پس از قرارگیری الکترودها در محلول نیکل کلراید ۱/۰ مولار، یونهای نیکل در درون حفرات و کانالهای غربال مولکولی (ازخواص غربال مولکولی SAPO، دارابودن ساختاری متخلخل میباشد) بارگذاری شوند و در فرایند اکسیداسیون و احیا شرکت کنند، درنتیجه عملکرد الکترود را بالا ببرند و نقش الکتروکاتالیزوری خوبی را ایفا کنند.
بهترین الکترود تعیین شده از مراحل قبل، در سرعتهای اسکن متفاوت مورد ارزیابی قرار می گیرد؛ تا با کمک آن مقدار α (ضریب انتقال الکترون آندی)، ks (ثابت نرخ انتقال الکترون) و پارامترهای دیگر را با کمک معادلات لاویرون[۶۱] ]۷۰[ و سایر معادلات که در بخش بعدی آورده شده است، محاسبه می شود.
برای بررسی اکسیداسیون متانول، محلول ۰۱/۰ مولار از متانول تهیه کرده و به محلول ۱/۰ مولار سود قبلی اضافه شد. در غلظتهای متفاوت متانول با سرعت اسکن ۲۰میلیولت بر ثانیه در محدوده ۸/۰-۰، عملکرد الکترود مورد بررسی قرار میدهیم. دراین آزمون، هدف بررسی رفتار الکتروکاتالیزوری الکترودهای اصلاح شده با SAPO در اکسیداسیون متانول میباشد. اثر سرعت اسکن در غلظت ۰۰۱۵/۰ مول بر لیتر، در سرعت اسکنهای ۵ میلیولت بر ثانیه تا ۱۰۰۰ بررسی شد؛ تا اثر سرعت اسکن بر اکسیداسیون الکتروکاتالیزوری متانول ارزیابی گردد. اکسیداسیون الکتروکاتالیزوری متانول روی سطح الکترود اصلاح شده با روش کرنوآمپرومتری نیز مورد بررسی قرار میگیرد و با نتایج بدست آمده از ولتامتری چرخهای مورد ارزیابی و مقایسه قرار میگیرد.
فصل چهارم
محاسبـات و یافتههای تحقیق
۴-۱ تعیین خصوصیات کاتالیزورهای سنتزی
۴-۱-۱ آنالیز XRD
الگوی پراش اشعه X به دست آمده از کاتالیزور سنتزی SAPOدر شکل ۴-۱ آورده شده است. همانگونه که در شکل پیداست، نمونه سنتز شده دارای بلورینگی مناسبی است و پیکهای شاخص ساختار SAPO-5 (چهار زاویهی شاخص پراش در جدول مربوط به شکل ۴-۱ آورده شده اند)، که کاملا مشابه ساختار AFI است] ۱۱[، مشاهده می شود. ارتفاع متوسط پیکهای شاخص و نیز پهن شدگی نسبی آنها نشانگر تاثیر نحوه حرارت دهی در مرحله هسته زایی و تبلور است به این ترتیب که نحوه حرارت دهی به کاهش نسبی اندازه ذرات و کاهش اندازه بلورهای تشکیل شده کمک می کند. نکته قابل توجه در الگوی به دست آمدهی سنتز نیکل SAPO این است که پیک قابل توجهی از نیکل در این الگو مشاهده شد (شکل ۲-۴).
شکل ۴-۱ الگوی XRD غربال مولکولی نانوساختار SAPO
شکل ۴-۲ الگوی XRD غربال مولکولی نانوساختار Ni-SAPO (* حضور نیکل در ترکیب سنتز شده را نشان میدهد)
با توجه به طیف XRD بدست آمده و با بهره گرفتن از فرمول دبای-شرر (فرمول۴-۱)، اندازه بلورها را محاسبه کرد.
(۴-۱)
در این فرمول، طول موج اشعه X، پهنای پیک اصلی در نصف ارتفاع ماکزیمم آن (fullwidth at half maximum FWHM) و زاویه پراش مربوط به خط اصلی میباشد. با بهره گرفتن از این فرمول اندازه غربال مولکولی سنتز شده ۶۲/۲۶ نانومتر تخمین زده شد.
۴-۱-۲ آنالیز FESEM
تصاویر FESEM به دست آمده از شکل ظاهری نانوساختار سیلیکوآلومینوفسفات سنتز شده در شکل ۴-۳ آمده است. میانگین اندازه ذرات داده شده محصول فرایند SAPO توسط دستگاه، ۳۹ نانومتر Ni-SAPO 45 نانومتر برآورد شده است و نیز ذرات SAPO و Ni-SAPO با این روش شکل ظاهری یکنواختی دارند.
شکل ۴-۳ و ۴-۴ اطلاعات حاصل از تحلیل کمی بر روی تصویر FESEM را نشان میدهد. همانطور که از این شکل پیداست، بیشترین فراوانی اندازه ذزات در بازه۲۶ تا ۷۰ نانومتر قرار دارند که توزیع مناسبی است. یکنواختی اندازه ذرات منجر به افزایش سطح کاتالیزور و نیز بهبود کارایی فرایندی کاتالیزور خواهد شد چرا که یکنواختی اندازه ذرات، پدیده های انتقال مانند نفوذ واکنشگرها و محصولات را در حین فرایند تامین خواهد کرد.
شکل ۴-۳ تصویر SEM غربال مولکولی نانوساختار SAPO
شکل ۴-۴ تصویر FESEM غربال مولکولی نانوساختار NiSAPO
۴-۱-۳ آنالیز FTIR
خواص شیمیایی و نوع گروه های عاملی بر روی کاتالیزور نانوساختار سنتزی با بهره گرفتن از طیف نگاری مادون قرمز بررسی شد. شکل ۱۰ نشانگر طیف مادون قرمز به دست آمده از کاتالیزور نانو ساختار سیلیکوآلومینیوفسفات است که با روش هیدروترمال سنتز شد. آنگونه که در این شکل دیده می شود نمونه مورد بررسی دارای ارتعاشات در طول موجهای ۵۰۰، ۶۴۰ و ۱۱۰۰ cm-1 که کششهای مشخصه نوسانات مربوط به ساختار SAPO هستند، میباشد ]۷۱[. مشاهده این پیکها در کنار نتایج حاصل از مطالعات پراش اشعه ایکس نمونه، حاکی از تولید موفقیت آمیز شبکه SAPO میباشد. در طیف حاصل از طیف نگاری مادون قرمز یک پیک بارز شاخص ۱۶۵۰ وcm-13450 که مربوط به حضور آب جذب شده بر روی سطح و نیز پیوندهای O—H (کششی و خمشی) میباشد، دیده می شود؛ حضور کششهای بزرگ در نمونه ای که مراحل خشک کردن و تکلیس را سپری کرده است بیانگر این موضوع است که تمایل بسیاری برای جذب آب دارد.
شکل ۴- ۵ آنالیز FTIR غربال مولکولی نانو ساختار SAPO
شکل ۴-۶ آنالیز FTIR غربال مولکولی Ni-SAPO
۴-۲- ارزیابی عملکرد الکتروکاتالیزورها
بررسی فعالیت الکتروکاتالیزوری غربال مولکولی نانوساختار SAPO و Ni-SAPO در دمای محیط به وسیله دستگاه پتانسیواستات صورت گرفت. در ابتدا الکترودهای خمیر کربن با درصد ترکیبهای مختلف کاتالیزورهای سنتزی اصلاح گردید، سپس الکترودها را در محلول پتاسیم فریسیانید (K4Fe(CN)6) قرار میدهیم. این محلول حاصل اختلاط ۱میلی مول بر لیترK4Fe(CN)6 ، ۱/۰ مولار KCl، هریک با حجم ۵ سیسی میباشد.
شکل ۴-۷ ولتامتری چرخهای اکسیداسیون K4Fe(CN)6 روی الکترود خمیر کربن و الکترودهای اصلاحی را در این محلول نشان میدهد.
شکل ۴-۷ : ولتامتری چرخهای الکترود الف CPE و ب الکترود اصلاح شده ۲۵%SAPO/CPE در محلولmM 10 پتاسیم فری سیانید وM 1/0 KCl با سرعت اسکنmV/S 20 و ۷PH=
همانطور که در شکل مشاهده می شود، پیک جریان آندی برای الکترود اصلاحی بالاتر از الکترود خمیرکربن میباشد، همچنین آزمایش نشان میدهد پیک آندی و کاتدی مربوط به اکسایش و کاهش /Fe(CN)64- Fe(CN)63- در سرعت اسکن آهسته در صفحهی الکترود اصلاحی برگشت پذیر است. این یک سیستم از نوع شبه برگشت پذیر است چراکه اختلاف پیک پتانسیل، (Epa - Epc) ∆Ep ، برابر با ۱۹۰میلی ولت میباشد که این مقدار بیشتر از ۵۹ میلی ولت است که برای یک سیستم برگشت پذیر انتظار میرود. با توجه به اینکه اختلاف پتانسیل pΕΔ مشاهده بر روی CPE 270 میلیولت میباشد، لذا الکترود SAPO/CPE در مقایسه با الکتروود CPE برگشتپذیرتر میباشد. شکل ولتامتری چرخهای الکترود اصلاح شده SAPO/CPE 25% در سرعت اسکنهای ۳۵۰ تا ۱۰۰۰ میلیولت بر ثانیه در زمینه اصلی و در سرعت اسکن پایینتر از۳۵۰ میلی ولت در شکل الحاقی دیده می شود.
شکل۴-۸ ولتامتری چرخهای الکترود SAPO/CPE 25% در محلول در محلولmM 10 پتاسیم فری سیانید وM 1/0 KCl در سرعت اسکنهای بالاتر از ۳۵۰ میلی ولت برثانیه و شکل الحاقی در سرعت اسکنهای کمتر از ۳۵۰ در همان شرایط
مساحت سطح فعال الکترود خمیر کربن و الکترود خمیر کربن اصلاح شده با SAPO 25 درصد از ولتامتری چرخهای در سرعت اسکنهای متفاوت در محلول بافر، بر اساس رابطه رندلس محاسبه خواهد شد.
که در این معادله Ipa، جریان آندی پیک،n تعداد الکترونهای انتقال داده شده،A مساحت سطح الکترود، υ سرعت اسکن، DR ضریب نفوذ گونه K4Fe(CN)6 و C0 غلظت K4Fe(CN)6 میباشد. برای محلول یک میلی مول بر لیتر K4Fe(CN)6 و یک دهم مول بر لیتر الکترولیت KCl، مقدار n و DR به ترتیب برابر با ۱ و cm2 s-1 6-10 × ۶/۷ میباشد. با بهره گرفتن از شیب خط شکلIpa برحسب ۲/۱υ و معادله رندلس، مساحت سطح فعال محاسبه شد که این مقدار برای الکترود اصلاح شده برابر با۳-۱۰ ۱۴/۹ سانتی متر مربع است این در حالیست که سطح فعال الکترود خمیر کربن ۳-۱۰۷/۰ میباشد. نتایج نشان میدهد که الکترود اصلاحی با نانو SAPO منجر به افزایش سطح فعال الکترود گردید. شکل ۴-۹ شکل Ipa برحسب ۲/۱υ برای ولتامتری چرخهای اکسیداسیون K4Fe(CN)6 در صفحهی SAPO/CPE و CPE با سرعت اسکنهای مختلف میباشد.
شکل ۴-۹ شکل برحسب برای ولتامتری چرخهای اکسیداسیون K4Fe(CN)6 در صفحهی (b)SAPO/CPE و (a) CPE با سرعت اسکنهای مختلف.
طرح های پژوهشی دانشگاه ها در مورد سنتز غربال های مولکولی سیلیکوآلومینو فسفات در ابعاد نانو ...