۳-۲-۱۰-۱-۳- ضریب رشد ویژه ………………………………………………………………………………………………….۲۷
۳-۲-۱۰-۱-۴- فاکتور وضعیت …………………………………………………………………………………………………….۲۷
۳-۲-۱۰-۲- شاخصهای تغذیه ایی ۲۸
۳-۲-۱۰-۲-۱- کارایی غذا ۲۸
۳-۲-۱۰-۲-۲- ضریب تبدیل غذایی ۲۸
۳-۲-۱۱- شاخصهای رنگی شدن ۲۸
۳-۲-۱۲- تجزیه و تحلیل آماری ۲۹
فصل چهارم
۴- نتایج ۳۲
۴-۱- پارامترهای رشد و شاخصهای تغذیهای ۳۲
۴-۱-۱- درصد افزایش وزن ۳۲
۴-۱-۲- ضریب رشد ویژه ۳۳
۴-۱-۳- ضریب تبدیل غذایی ۳۳
۴-۱-۴- فاکتور وضعیت ۳۴
۴-۱-۵- کارایی غذا ……………………………………………………………………………………………………………………..۳۵
۴-۲- شاخصهای رنگی شدن ……………………………………………………………………………………………………..۳۶
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل پنجم
۵- بحث و نتیجهگیری ۳۹
۵-۱- اثر منابع رنگدانه طبیعی و مصنوعی بر شاخصهای رشد ماهی فلاورهورن ۳۹
۵-۲- اثر رنگدانههای طبیعی و مصنوعی بر رنگی شدن ماهی فلاورهورن ۴۱
۵-۳- نتیجهگیری کلی ۴۳
۱- پیشنهادات اجرایی ۴۴
۲- پیشنهادات پژوهشی ۴۴
منابع ۴۶
فهرست جدولها
عنوان صفحه
جدول ۳-۱- مواد مصرفی مورد استفاده در تغذیه ماهیان ۲۲
جدول ۳-۲- مواد مصرفی مورد استفاده در انجام آزمایشها ۲۲
جدول ۳-۳- مواد غیر مصرفی مورد استفاده در تحقیق ۲۳
جدول ۴-۱- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب طی دوره پرورش ماهی فلاورهورن ۳۱
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل ۴-۱- داده های درصد افزایش وزن ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۳۱
شکل ۴-۲- داده های نرخ رشد ویژه ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۳۲
شکل ۴-۳- داده های ضریب تبدیل غذایی ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۳۳
شکل ۴-۴- داده های فاکتور وضعیت ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۳۳
شکل ۴-۵- داده های کارایی غذا ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۳۵
شکل ۴-۶- داده های غلظت کاروتنوئید ماهیان فلاورهورن تغذیه شده با جیرههای آزمایشی ۴۳
فصل اول
مقدمه و کلیات
۱-۱- مقدمه
یکی از بیشترین جذابیتها در مخلوقات آبزی رنگهای درخشان آنها است. که منابع این رنگها از محیط طبیعی آنها به دست میآید. ماهیهای زینتی به ماهی های زیبا و رنگارنگی گفته میشوند که ارزش آنها به دلیل زیبایی شکلها و رنگهای خیرهکننده آنها است( کپ[۱] و دورماز[۲]، ۲۰۰۷).
یکی از مهمترین مشکلات تولید کنندههای گونه های تجاری و پرورش دهندگان، بر روی گونههایی است که رنگشان را طی فرایند تولید از دست میدهند. بنابراین تقاضای مصرف کنندهها برای آنها پایین است. غذایی که به این گونه ها داده میشود باید اجزاء غذایی مورد نیاز را برای به دست آوردن رنگ مطلوب داشته باشد ( کپ و دورماز، ۲۰۰۸). اگرچه بعضی از تولید کنندگان برای جذب مصرف کنندهها، بالاتر بردن سودشان و تولید ماهیانی با رنگهای روشنتر و درخشانتر از هورمونها و رنگهای مصنوعی استفاده میکنند. با این وجود رنگهایی که از این روش به دست میآیند ثابت نیستند و پس از مدتی ماهی رنگ خود را از دست میدهد و تلفات بالا ناشی از استرس دستکاری قبل و بعد از بیهوشی و ورود ماده رنگی به درون خون ماهی، رخ میدهد (مقدسی و همکاران، ۱۳۸۹).
رنگها به عنوان یک عامل مهم در زندگی همه موجودات زنده نقش عمدهایی را ایفا میکنند. رنگ بدن موجودات زنده تابع دو عامل ژنتیکی و تغذیه ایی میباشد، اما اطلاعات کافی از این که چه موادی و با چه دوزی روی گونه ها استفاده شود وجود ندارد و همین موضوع باعث جذب محققین شده است (کپ و دورماز، ۲۰۰۷). در حال حاضر در پرورش انواع موجودات آبزی از انواع رنگدانهها استفاده میشود تا به این ترتیب از این افزودنی به عنوان یک عامل خوشرنگ کننده پوست بدن آبزیان، بهره های لازم تجاری برده شود. رنگدانهها نقش مهمی در جیره غذایی حیوانات و صنعت تولید خوراک دام ایفا میکنند.
رنگ ماهیان عمدتاٌ بدلیل حضور کروماتوفور که محتوی رنگدانه است بوده که معمولا بر روی پوست حضور دارند. چهار گروه رنگدانه اصلی مسؤول ایجاد رنگ در بافت و پوست حیوانات و گیاهان می باشند که عبارتند از : ملانین ، پورین ، پریدیوم و کارتنوئید. کارتنوئیدها که به راحتی درچربی حل می شوند دامنه رنگی زرد تا قرمز را در پوست ایجاد می نماید. همچنین مسئول رنگهای نارنجی و سبز در تخم ، پوست و گوشت ماهیان می باشد (فوجی[۳]، ۱۹۶۹).
همچنین در صنعت پرورش ماهی، تغذیه مهمترین عامل تعیین کننده در رشد و بقا آبزیان است و تهیه غذا یکی از مهمترین ارکان در تولید ماهیان زینتی به شمار میرود. هزینه غذا به طور معمول ۶۰ درصد کل هزینه لازم را برای یک مجموعه تولید ماهیان، تشکیل میدهد. بنابراین غذاهای مصنوعی باید با توجه به اصول علمی فرموله شوند (افشار مازندران، ۱۳۸۱). استفاده از ترکیبات غذایی گیاهی بعنوان منبع تولید رنگدانه کاربرد دارد و امروزه تحقیقاتی بر روی پتانسیل بکارگیری این مواد در حال انجام است (گوویا[۴] و همکاران، ۱۹۹۷؛ ریماندو[۵] و همکاران، ۲۰۰۵). منابع رنگدانه مصنوعی رایجتر بوده که علت در راحتی بدست آوردن آن میباشد که البته دارای قیمت بالایی در بسیاری از کشورها میباشند که هزینه بالای آن سبب شده تا آکواریوم داران تمایل چندانی به استفاده نداشته باشند (سالس[۶] و جانسس[۷]، ۲۰۰۳).
مطالب پژوهشی درباره اثرات رنگدانه های طبیعی (فلفل دلمه، گوجه فرنگی) ...