۵٫۲۰
۰٫۲۰
۱۷٫۳۹
R23
۱٫۰۲
۱٫۰۸
۱٫۹۵
۰٫۱۹
۳٫۰۷
-۰٫۳۴
۶٫۹۶
R24
۱٫۲۱
۱٫۴۵
۲٫۹۴
۱٫۰۷
۵٫۹۱
-۰٫۰۱
۱۲٫۵۷
شکل۳-۱۹- مدل نقطهای شاخص تجمعی آلودگی در نمونههای غبار خیابان
۳-۴-۸-نسبت خطر(Hazard Quotient)و شاخص خطر(Hazard Index)
میدانیم فلزات سنگین موجود در غبارهای شهری میتوانند از سه راه وارد بدن شوند که عبارتند از: تنفس ذرات دوبارهمعلقشده از طریق گلو و بینی(Dinh)، بلع مستقیم ذرات(Ding)، و نیز جذب پوستی عناصر جزئی از ذرات چسبیده به پوست در معرض قرار گرفته(Dder). دوزی که از این طرق به بدن میرسد را میتوان از طریق ضرایب زیر محاسبه کرد:
Ding = C ×( IngR × EF × ED / BW × AT) × ۱۰-۶
Dinh = C × InhR ×EF ×ED / PEF × BW × AT
Dder = C ×( SL × SA × ABS × EF × ED / BW × AT) ×۱۰-۶
LADD = ( C × EF /PEF× AT) × ( CR × ED / BW + CR × ED / BW )
IngR به معنای نرخ بلعیدن است که برای کودکان ۲۰۰ میلی گرم در روز و برای بزرگسالان ۱۰۰ میلی گرم در روز است(US EPA, 2001). InhR نرخ تنفس است که برای کودکان ۶/۷ متر مکعب در روز و برای بزرگسالان، مقدار ۲۰ متر مکعب در روز را در نظر میگیرند(US EPA, 2001). EF تکرر در معرض قرارگیری است و مقدار ۱۸۰ روز در سال را برای آن در نظر گرفتهاند(Ferrira- Baptista and De Miguel, 2005). EDمدت زمان درمعرضقرارگیری بر حسب سال است، مقادیری که سازمان حفاظت از محیطزیست آمریکا برای آن در نظر گرفته است ۶ سال برای کودکان و ۲۴ سال برای بزرگسالان میباشد.SA، ناحیهای از پوست است که در معرض غبار قرار گرفته است، که برای کودکان ۲۸۰۰ سانتیمترمکعب و برای بزرگسالان ۵۷۰۰ مترمکعب میباشد. SL فاکتور هواخواهی پوست است که برای کودکان ۲/۰و برای بزرگسالان ۰۷/۰ میلیگرم بر سانتی متر مکعب در ساعت میباشد(US EPA, 2001). ABSضریب جذب پوستی است که برای تمام عناصر بجز آرسنیک ۰۰۱/۰ می باشد. این ضریب برای آرسنیک ۰۳/۰ است(US EPAM 2001). BW میانگین وزن بدن بر حسب کیلوگرم می باشد، این مقدار برای کودکان ۱۵ و برای بزرگسالان ۷۰ کیلوگرم در نظر گرفته شده است(US EPA, 2001). ATمیانگین زمان است که برای عناصر سرطانزا ۲۵۵۵۰ روز و برای عناصر غیرسرطانزا ED × ۳۶۵ میباشد. C نیز حد بالایی میانگین غلظت عناصر با ضریباطمینان ۹۵درصد است که با بهره گرفتن از نرم افزار SPSS براحتی قابل محاسبه است.
بر اساس این ضرایب می توان خارج قسمت خطر(HQ) و نیز شاخصخطر(HI)را محاسبه کرد(US EPA, 2001):
برای عناصر سرطانزا:
Risk = LADD × SF (SF = Slope Factor)
برای عناصر غیرسرطانزا:
HQ ing = Ding / oral RfD/
HQ inh = Dinh/ inhal RfD (RFD = Corresponding Reference Dose)
HQ dermal = D dermal/ dermal RfD
HI = ∑HQ
اعتقاد بر این است که اگر مقدار HI کمتر از یک باشد، هیچ خطر قابلتوجهی از اثرات غیرسرطانزا وجود ندارد، اما اگر HI بیشتر از یک باشد، احتمال اثرات غیرسرطانزا وجود دارد(US EPA, 2001).جدول ۳-۱۶نتایج محاسبه ضرایب فوق را نشان میدهد. درمورد عناصر غیر سرطانزا روند کاهش شاخصخطر(HI) به صورت زیر است:
Pb > As > Cr > Mn > Sb > Cu > Cd = Ni > Zn > Co > Mo
نکته جالب توجه در این روند، خطر بالاتر کروم نسبت به عناصری مانند روی و کادمیم است که در بیشتر نمونهها غلظت بیشتری از کروم دارند(شکل۳-۲۰). به هرحال چنانکه در این ضریب نیز مشخص شد سرب همچنان بیشترین خطر سلامتی ناشی از ورود غبار خیابان به بدن، از راه تنفس، پوست، یا هضم را دارست ، این درحالی است که در محاسبه شاخص خطر نیز نمونههای مربوط به معدن باما و کارخانه ذوبآهن اصفهان مدنظر قرار نگرفت.
درمورد عناصر سرطانزا نیز روندی که برای خطر سرطان در عناصر موردمطالعه دیدهمی شود به صورت زیر است:
As > Cr > Co > Ni > Cd
در این مورد نیز کروم خطر بالاتری نسبت به عنصری چون کادمیم نشان میدهد(شکل ۳-۲۱
جدول ۳-۱۶- ضریب خطر و خطر سرطان زایی برای فلزات سنگین در غبار خیابان