- عایق بندی سقف، کف و بدنه مرغداری ها به منظور به حداقل رساندن اتلاف انرژی
- استفاده از مهپاش
- استفاده از لامپهای کممصرف
- استفاده از سیستم گرمایشی و سرمایشی پیشرفته که منجر به کاهش مصرف سوخت و کاهش اتلاف انرژی می شود.
- استفاده از کنترل کننده های پیشرفتهی دما
ادامه منسجمتر این استراتژی می تواند باعث کاهش هزینه تولید گوشت مرغ شود. باید توجه داشت که سرمایه گذاری در تجهیز واحدهای مرغداری به سیستم گرمایشی و سرمایشی پیشرفته، علاوه بر بهبود تکنولوژی تولید باعث کاهش مصرف و هزینه انرژی نیز می شود.
شکل ۴-۳۸ تعداد واحدهای بهینه در مصرف سوخت در استراتژی های گوناگون
نکتهی مهم در این سه استراتژی این است که با توجه به هزینهبر بودن سه استراتژی تولید پلت، بهسازی و بهینهسازی مصرف سوخت، برای بهبود هر سه بخش مقدار برابری اعتبار در نظر گرفته شده است تا بتوان به درستی مقایسه انجام شود.
۴-۱۵-۴ کاهش دوره پرورش
متوسط دوره پرورش در جهان ۴۵ روز و در ایران بیش از ۵۰ روز میباشد. کاهش دوره پرورش باعث کاهش ضریب تبدیل و کاهش وزن لاشه مرغ می شود. گوشت مرغهای با وزن کمتر نیز از کیفیت بهتری برخوردار است. به طور کل با کاهش دوره پرورش، بهرهوری به ازای هر مرغ افزایش مییابد و همچنین میتوان در هر سال تعداد دفعات بیشتری جوجهریزی کرد. این نکات مثبت با مزایای افزایش وزن گیری در روزهای ۴۵ تا ۵۰ روز و قیمت بیشتر مرغهای دارای وزن بالا (با توجه نوع سلیقه در ایران) منافات دارد. همچنین در زمانهای کاهش قیمت مرغدار ترجیح میدهد برای زمان بیشتری مرغ را نگهداری کند تا به قیمت فروش بالاتر برسد.
کاهش وزن هر مرغ و بیشتر شدن دفعات جوجهریزی موجب کاهش و افزایش میزان تولید گوشت مرغ می شود. باید دید که با کاهش زمان پرورش کدام عامل تولید را کنترل می کند. با توجه به اینکه زمان رشد عاملی نیست که بتوان آن را مستقیما تعیین نمود و به ترجیح مرغداران بستگی دارد، این نکته مطرح می شود که با فرض توانایی در کاهش زمان پرورش مرغ این راهکار می تواند روش مناسبی برای بهبود صنعت طیور امروز کشور باشد. و آیا با آموزش مرغداران و فرهنگ سازی برای مصرف مرغهای کموزنتر و راه های گوناگون دیگر آیا این استراتژی توانایی پاسخگویی به نیاز امروز بازار مرغ کشور از نظر حجم تولید و قیمت دارد یا خیر؟
در این استراتژی زمان متوسط رشد که پیش بینی می شود پس از دو سال به ۵۰ روز کاهش بیابد به ۴۵ روز کاهش یافته است.
شکل ۴-۳۹ زمان رشد متوسط در استراتژی های گوناگون
فصل پنجم
یافته ها و
پیشنهادهای
پژوهش
۵-۱ مقدمه
پس از مدلسازی و انتخاب استراتژی نوبت به بررسی آینده پیش روی سیستم و ارزیابی عملکرد سیاستهای مختلف بر روی نقاط کلیدی مدل میرسد. در این گام با توجه به نوع تغییراتی که بر روی روند زنجیرهی ارزش به وجود می آید، استراتژیها اولویت بندی میشوند.
۵-۲ نتایج شبیه سازی
در این بخش آیندهی شاخص های گوناگون زنجیرهی ارزش با توجه به روند گذشته ارائه و بررسی می شود. این نتایج برای ۲۰ ماه آینده (از مهر ۹۲ تا تیر ۹۴) پیش بینی شده است.
شکل ۵-۱ پیش بینی قیمت دان در مدل پایه
شکل ۵-۲ پیش بینی قیمت جوجه در مدل پایه
شکل۵-۳ پیش بینی قیمت تمام شده مرغ در مدل پایه
شکل۵-۴ پیش بینی میزان تولید مرغ در مدل پایه
شکل۵-۵ پیش بینی قیمت مرغ زنده در مدل پایه
شکل۵-۶ پیش بینی کل سود تولید گوشت مرغ در مدل پایه
شکل۵-۷ پیش بینی مقدار شاخص تولید در مدل پایه
شکل۵-۸ پیش بینی هزینه تولید جوجه در مدل پایه
شکل۵-۹ پیش بینی کل سود تولید جوجه در مدل پایه
شکل ۵-۱۰ پیش بینی میزان ضریب تبدیل در مدل پایه
۵-۲-۱ ارزیابی پیش بینیها
همانطور که انتظار میرفت با توجه به نرخ تورم مثبت، نمودارهای قیمتی روندی رو به رشد دارند. به دلیل ادامه سرمایه گذاری دولتی و شخصی نیز نمودارهای عملکردی رو به بهبودند.
۵-۳ اعمال سیاستهای مختلف روی مدل و آثار آنها
در این بخش نتایج اعمال سیاستهای مختلف بر مقادیر نقاط اهرمی بررسی میشود.
۵-۳-۱ نهادههای مرغ
ابتدا میزان تاثیر سناریوهای مختلف بر قیمت نهادهها و هزینه تولید مرغ بررسی شده است. با توجه به تولید تقریبا نیمی از ذرت مصرفی در داخل کشور، تقاضا می تواند تغییرات محسوسی را در قیمت ذرت ایجاد کند. کاهش زمان رشد باعث کاهش ضریب تبدیل و کاهش مصرف دان می شود. این کاهش مصرف قیمت ذرت را کم می کند. افزایش تولید پلت نیز موجب افزایش مصرف و تقاضای دان می شود که این بیشتر شدن مصرف، قیمت ذرت را افزایش میدهد.
شکل۵-۱۱ نتایج سناریو پردازی- قیمت ذرت
جدول ۵-۱ تاثیر سناریوهای گوناگون بر قیمت ذرت
کاهش دوره پرورش
بهینه سازی سوخت
بهسازی
تولید بیشتر پلت
استراتژی