۱.مقایسه طرحواره های هیجانی افراد مبتلا به میگرن با افراد سالم.
۲.مقایسه تحریف های شناختی افراد مبتلا به میگرن با افراد سالم.
۱-۵.سؤال تحقیق:
۱.آیا بین طرحواره های هیجانی افراد مبتلا به میگرن با افراد سالم تفاوت وجود دارد؟
-
- آیا بین تحریف های شناختی افراد مبتلا به میگرن با افراد سالم تفاوت وجود دارد؟
۱-۶.فرضیه های تحقیق:
۱.بین طرحواره های هیجانی افراد مبتلا به میگرن باافراد سالم تفاوت وجود دارد.
-
- بین تحریف های شناختی افراد مبتلا به میگرن باافراد سالم تفاوت وجود دارد.
۱-۷. اصطلاحات وتعاریف عملیاتی:
۱-۷-۱.میگرن:
۱-۷-۱-۱.تعریف مفهومی
میگرن سردردی است عود کننده،خوش خیم،معمولا یک طرفه در فواصل حملات بدون درد، به مدت۷۲ الی۴ ساعت طول می کشد وبا محرک های کلیشه ای ایجاد می شود(آدامس،۲۰۱۱).
۱-۷-۱-۲.تعریف عملیاتی
منظور از میگرن در این پژوهش اختلالی است که با توجه به معیارهای انجمن بین المللی سردرد(HIS) توسط یک روانپزشک یا متخصص مغز واعصاب ،درفرد مراجعه کننده به کلینیک های اعصاب و روان شهرستان خرم آباد شناسایی شده است.
۱-۷-۲.تحریف شناختی
۱-۷-۲-۱.تعریف مفهومی
جریان تفکر دارای یک جریان درست نیست و درجریانش یک سری اشکالاتی وجود دارد.به عبارت دیگر ماده های درستی برای نتیجه گیری درست وجود ندارد.(بک۱۹۹۲:به نقل از حمیدپور واندوز،۱۳۹۱)
خطاهای شناختی یعنی تفکر به شیوه جزمی و توام با افکار غلط و غیر عقلانی که نتیجه آن اضطراب و افسردگی و مشکل در روابط بین فردی است(لیهی،به نقل از حمیدپور واندوز،۱۳۹۱)
۱-۷-۲-۲.تعریف عملیاتی
منظور از تحریف شناختی سازه یا متغیری است که توسط پرسشنامه تحریف های شناختی عبداله زاده(۱۳۸۹) سنجیده می شود و شامل نمره ای است که فرد در ۱۰ تحریف شناختی(همه یا هیچ،تعمیم مبالغه آمیز، فیلتر ذهنی،بی توجهی به امر مثبت، نتیجه گیری شتابزده، درشت بینی-ریز بینی، استدلال احساسی، باید-بهتر، برچسب زدن، شخصی سازی) به دست می آورد. هرکسی نمره کمتری کسب کند از تحریف شناختی بیشتری برخوردار است و کسانی که نمره بالاتری به دست می آورند از تفکرات سالم تر ومنطقی تری برخوردارند(عبداله زاده،۱۳۸۹).
۱-۷-۳.طرحواره های هیجانی
۱-۷-۳-۱.تعریف مفهومی
لیهی (۲۰۰۲،به نقل از حمیدپور واندوز،۱۳۹۱)طرحواره های هیجانی را باعنوان الگوها،روش ها وراهبردهایی که درپاسخ به یک هیجان استفاده می شوند،تعریف کرده است.
۱-۷-۳-۲.تعریف عملیاتی
منظور از طرحواره های هیجانی در این پژوهش، نمره ای است که فرد در مقیاس طرحواره های هیجانی لیهی(۲۰۰۹) ودر ابعادچهارده گانه آن(تایید طلبی،قابلیت درک، احساس گناه، ساده انگاری هیجان ها، ارزش های والاتر، فقدان کنترل،کرختی، عقلانیت، تداوم، توافق پذیری، پذیرش احساسات، نشخوار فکری، بیان احساسات، سرزنش دیگران) کسب می نماید.این مقیاس دارای گزینه هایی در طیف لیکرت می باشد که از یک تا شش نمره گذاری می شود.هرچه نمره فرد در این مقیاس بیشتر باشد فرد طرحواره های منفی بیشتری را دارد(لیهی، ۱۳۹۱).
۱-۸..خلاصه فصل اول
در ابتدای این فصل در قسمت مقدمه به شرحی درخصوص تاریخچه ومفاهیم سردرد وبیماری میگرن وعوامل تاثیر گذاربر بیماری میگرن از جمله عوامل روانی گفته شد،وسپس به بیان مساله واهمیت پژوهش پرداخته شد وضرورت این تحقیق بیان گردید.هدف از اجرای طرح مقایسه طرحواره های هیجانی وتحریف های شناختی در بیماران مبتلا به میگرن می باشد که در این تحقیق در قالب دوفرضیه بیان گردید وسپس تعاریف عملیاتی ومفهومی برای هریک از متغیرهای پژوهش آورده شده است.
فصل دوم
گستره ی نظری موضوع و سوابق پژوهش
بخش اول.ادبیات وگستره تحقیق نطری
۲-۱.مقدمه
دراین فصل در ابتدا گستره ی متغیر اول یعنی میگرن را به صورت کامل توضیح داده وسپس درمورد متغیر دوم وزیر مجموعه های آن یعنی تحریف های شناختی گستره نطری گفته خواهد شد.سپس متغیر سوم یعنی طرحواره های هیجانی وزیرمقیاس های آن توضیح داده می شوند. در قسمت دیگر این بخش مروری بر تحقیقات وپژوهش هایی که در گذشته در این زمینه ها انجام شده خواهیم داشت ودرانتها خلاصه ای از موارد این فصل گفته می شود.
۲-۲.ادبیات وگستره نظری میگرن:
۲-۲-۱.تاریخچه
اولین نوشتههای مربوط به میگرن در ایبرس پاپیروس آمده است که در حدود ۱۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح در مصر باستان نوشته است(مایلر ونیل[۲۶]،۲۰۰۵). در سال ۲۰۰ قبل از میلاد نوشتههایی ازبقراط درباره توضیح علایم پیش درآمدی دیداری نوشته است که این علایم میتوانند قبل از سردرد اتفاق بیافتند و بعد از استفراغ این حالت میتواند تا حدودی تسکین یابد(برسوک[۲۷]،۲۰۱۲).
در قرن دوم ارتیوس کاپادوسیا این نوع از سردرد را به سه نوع تقسیم کرد:سفامالجیا، سفالی، و هتروکرانیال. جالینوس از اصطلاح همیکرانیا (نیمه سر)، استفاده کرد اصطلاحی که واژه میگرن در نهایت از آن گرفته شد(والدمن،۲۰۱۱). او همچنین پیشنهاد داد که این درد برخاسته از پردههای مغز و شریانهای خونی در سر است. در سال ۱۸۸۷ لوئیز هیاسینت توماس، کتابداری فرانسوی برای اولین بار میگرن را به دو نوع تقسیم کرد که در حال حاضر نیز از این تقسیم بندی استفاده میشود- میگرن با علایم پیش درامدی ("میگرن افتالمیک") و میگرن بدون علایم پیش درامدی ("میگرن وولگار)(برسوک،۲۰۱۲).
قدمت مته کاری سوراخ کردن عمدی جمجمه به ۷٫۰۰۰ سال قبل از میلاد برمی گردد(مایلر و نیل،۲۰۰۵). درحالیکه بعضی از مردم با این کار از بیماری نجات پیدا میکردند ولی به خاطر عفونت تعداد زیادی جان خود را از دست میدادندآنها معتقد بودند که با این کار “به ارواح خبیث اجازه فرار” میدهند.ویلیام هاروی در قرن ۱۷ سوراخ کردن جمجمه را برای درمان میگرن توصیه می کرده است(بریت تالی[۲۸]،۲۰۰۲).
درحالیکه از دیرباز تلاشهای زیادی برای درمان میگرن صورت گرفته است، ولی در سال ۱۸۶۸ بود که استفاده از مادهای که در نهایت موثر واقع شد آغازگردید(برسوک،۲۰۱۲). این ماده قارچی با نام آرگوت بود که در سال ۱۹۱۸ ارگوتامین از آن گرفته شد.(هانسن،کهلر[۲۹]،۲۰۱۱).
میتیسرجید[۳۰]در سال ۱۹۵۹ ساخته شد و اولین تریپتان،در سال ۱۹۸۸ تولید شد. در طول قرن ۲۰ به دنبال مطالعات بیشتر مواد پیشگیرانه موثرتری ساخته شدند و مورد تایید قرار گرفتند(برسوک،۲۰۱۲)
۲-۲-۲.تعریف میگرن.
شایع ترین علت سردرد، میگرن است و حدود ۱۵% از زنان و ۶% از مردان را مبتلا می سازد. یک تعریف سودمند، میگرن، عبارت است از سندرمی خوش خیم و راجعه، متشکل از سردرد، تهوع، استفراغ و/ یا نشانه های اختلال عملکرد عصبی به شکل ترکیب های مختلف. میگرن را اغلب می توان از روی فعال کننده های آن (شراب قرمز، قاعدگی، گرسنگی، بی خوابی، نور خیره کننده، استروژن، نگرانی، عطرها، دوره های ناامیدی) و نیز غیرفعال کننده های آن (خواب، حاملگی، خوشحالی، و تریپتال ها) تشخیص داد(هاریسون ،۱۳۹۰).
میگرن یکی از اختلالات شدید است که ویژگی آن سردردهای ملایم یا شدید پی در پی میباشد و غالبا با علایمی در سیستم عصبی آتونومس همراه است. این نوع از سردرد یک طرفه است (بر نیمی از سر تاثیر میگذارد) و ماهیتا ضرباندار است و از ۲ ساعت تا ۷۲ ساعت ادامه دارد. علایم همراه با آن میتواند شامل حالت تهوع، استفراغ، نورگریزی (افزایش حساسیت به نور)، صدا ترسی )افزایش حساسیت به صدا) باشد و درد به طور کلی با بالا رفتن فعالیت بدنی افزایش مییابد(هیداچی[۳۱]،۲۰۰۴).
حملات سردرد شدید، بدون توجه به علت اغلب به صورت ضربانی و همراه با استفراغ و حساسیت (تندرنس) پوست سر توصیف می شوند. سردردهای خفیف تر به صورت ناراحتی غیر مشخص، فشارنده و نوار مانند و غالباً در تمام سر هستند که نمایی از سردرد تنشی به شمار می آیند.(هاریسون،۱۳۹۰).
بیش از یک سوم افراد مبتلا به سردردهای میگرنی نشانههای پیش درامدی/اورا را دریافت میکنند: نوعی اختلالات گذرای دیداری، حسی، زبانی یا حرکتی که نشان میدهند سردرد به زودی شروع خواهد شد(ضیایی،شیرزادی،۱۳۸۱).
۲-۲-۳.علل میگرن:
ساز و کار دقیق میگرن ناشناخته است. البته این باور وجود دارد که میگرن به دلیل نوعی اختلال در رگهای خونی و عصبی باشد. نظریه اولیه مربوط به افزایش قابلیت تحرک قشر مخ و کنترل ناهنجار یاختههای عصبی درد در عصب سه قلوی ساقه مغز میباشد(دادیک وگارگاس[۳۲]،۲۰۰۹).
این باور وجود دارد که دلایل بروز میگرن ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی است. حدود دو سوم افراد مبتلا سردردها را از خانواده به ارث میبرند(بارتلیسون وکاترر[۳۳]،۲۰۱۰).
همچنین نوسان سطح هورمون میتواند نقش داشته باشد: میگرن در زمان بلوغ، در پسرها کمی بیشتر از دخترهاست، اما در میان زنان حدود دو تا سه برابر بیشتر از مردان است)لی،برونر[۳۴]،۲۰۰۹). سردردهای میگرنی معمولا در دوره بارداری کاهش مییابند.
۲-۲-۴.انواع میگرن: