-OH+H<> O2H
۱-۷- دانسیته آب
تغییر دانسیته آب با دما که این تغییر در ۴ درجه سانتی گراد به حداکثر مقدار خود میرسد در ناحیههایی که آب و هوای زمستانی دارند، اهمیت فراوانی دارد. با پایین آمدن دمای هوا لایه های متراکم ترآب در سطح دریاچه به کف آن جابجا میشوند و در این فرایند گردشی اکسیژن و مواد غذایی تقریباً بطور یکنواخت به تمام قسمتهای دریاچه میرسد.
بعد از رسیدن به حالت پایدار دمای قسمت زیرین آب به ۴ درجه سانتیگراد می رسد و باعث میشودتا جانوران آبزی در زمستان به زندگی خود ادامه دهند. از طرف دیگر کم بودن دانسیته یخ نسبت به آب باعث شناور شدن یخ در سطح آب می شود.اگر یخ سنگین تر از آب بود آب کف دریاها و رودخانهها یکپارچه منجمد میشد و عواقب خطرناکی برای آبزیان در پی داشت(فاطمی،۱۳۸۱).
PH
PH نشان دهنده میزان اسیدی یا قلیائی بودن آب مصرفی می باشد. PH=7 حالت خنثی بوده و کمتر از آن نشان دهنده اسیدی بودن و PH بیشتر از ۷ نشان دهنده حالت قلیائی بودن آب میباشد. آبهای اسیدی حالت خورندگی داشته و مزه آنها برای طیور مطلوب نمی باشد و اثر منفی روی عملکرد گله دارند. آبهای قلیائی بد مزه بوده و سبب رسوب و انسداد در سیستم آبخوری میشوند، این آبها با خاصیت کف کنندگی و پاک کنندگی شوینده ها تداخل ایجاد می کنند . PH مناسب برای آب مصرفی طیور ۸- ۵/۶ میباشد(فاطمی،۱۳۸۱).
خواص فیزیکی آب
آب در دمای اتاق حالت مایع دارد. بی رنگ ، بی بو و بدون مزه است. در فشار یک اتمسفر ، در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد به جوش می آید و در دمای صفر درجه سانتی گراد منجمد میشود. با توجه به وزن مولکولی کمی که دارد ،مایع بودن آن باعث شگفتی است و علت غیر عادی بودن ویژگی های آب وجود پلهای هیدروژنی است که بر وزن مولکولی آن تأثیر میگذارد.
بالا بودن گرمای ویژه آب نسبت به دیگر مایعات و جامدات، نشان دهنده مقدار بالای انرژی لازم برای شکستن پیوندهای هیدروژنی آب است. تعداد پیوندهای هیدروژنی با افزایش دما کم میشود، ولی حتی تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد، آنقدر پیوند هیدروژنی موجود است تا باعث شود گرمای تبخیر آب در مقایسه با سایر مایعات بالاتر باشد. همان گونه که اشاره شد ، این خاصیت آب سبب شده است که آب نقش تنظیم کننده حرارتی داشته باشد و جهان را در برابر تغییرات ناگهانی هوا حفظ کند. بالا بودن گرمای تبخیر آب به مقدار زیادی باعث ثابت ماندن دمای بدن در محدوده کم میشود. مقدار زیادی از گرمای حاصل از سوخت و ساز بدن از طریق تبخیر سطحی آب از میان روزنه های پوست خارج میشود. پیوند هیدروژنی بین مولکولهای آب باعث تشکیل غشای نسبتاً محکمی در سطح آن می نمایند که در نتیجه باعث می شود که یک سوزن یا تیغ بر روی آب بماند یا برخی حشرات در سطح آب راه روند همچنین این خاصیت باعث بالا رفتن آب از لولههای مویینه می شود. کشش سطحی آب با افزایش دما به دلیل کم شدن پیوندهای هیدروژنی کاهش می یابد. نیروی کشش سطحی آب بالاتر از سایر مایعات است . علت این است که مولکولهای داخل آب در تمام جهات توسط مولکولهای دیگر با پیوند هیدروژنی قوی پیوند شده است، بنابرین آّب به طرف پایین و اطراف با نیروی نسبتاً زیادی کشیده می شود. بنابرین کلیه خصوصیات فیزیکی منحصر به فرد آب را می توان بر اساس قطبیت بالای آب و وجود پیوندهای هیدروژنی ناشی از آن در بین مولکول های آب توجیه کرد.آب همچنین می تواند در شکل ساختمانی ترکیبات موجود در محیط آبکی از طریق اثر برخورد بر پیوندهایی که موجب پایداری ساختمانهای بزرگ مولکول این ترکیبات می شود، مؤثر باشد. این پیوندها غیرکووالانسی بوده و عبارتنداز:
۱٫پیوندهای هیدروژنه
-
- پیوندهای الکترواستاتیک
۳٫پیوندهای قطبی
توجه به خواص فیزیکی آب مانند: نقطه ذوب ، نقطه جوش، گرمای تبخیر، گرمای ویژه و کشش سطحی با مقایسه آن با خواص فیزیکی سایر حلالهای مشابه نظیر متانل ،اتانل و غیره مشاهده می کنیم. که نیروی جاذبه ی بین مولکولی آب از نیروی جاذبه ی بین مولکولهای سایر حلالها بیشتر است.
نیروی جاذبه بین مولکولی آب به علت قطبی بودن مولکولهای آب است. تفاوت بارهای مثبت و منفی یک مولکول دو قطبی را برآیند دو قطبی (DIPOLEMOMENT) مینامند و این عبارتست از اندازهای که یک مولکول در یک میدان الکتریکی میل به جابجا شدن دارد کرده اند(کرامت،۱۳۸۷).
کیفیت آب
شناخت کیفیت آب آشامیدنی طیور، شرط لازم جهت کنترل و نظارت خوب بر روی گله میباشد، بنابرین آنالیز (حداقل سالی یک بار) نیاز است. معمولاً آبهای طبیعی دارای مقداری مواد شیمیایی محلول و میکروارگانیسمها هستند. نوع و مقدار هر کدام و حد مجاز آنها بستگی به مصرف آب دارد. آب در صنعت برای ساخت محصولات ، محیط انتقال، عامل سرد کننده، تولید بخار و غیره به کار می رود. کیفیت آب صنایع با نوع صنعت و نقش آب تفاوت دارد، و به هیچ وجه تعیین یک استاندارد کیفی صنعتی ممکن نمیباشد، کیفیت بیولوژیکی آب صنایعی مانند: دارویی، غذایی، نساجی و چوب باید از آب آشامیدنی بهتر باشد. زیرا میکروارگانیسمهای غیر بیماری زا می تواند بر کیفیت و مرغوبیت محصولات اثر شدیدی بگذارد. آبهای سطحی و زیرزمینی کیفیت متفاوتی دارند. آبهای سطحی حاوی میکروارگانیسمها و مواد معدنی و مواد آلی و معلق می باشند. آبهای زیرزمینی ضمن عبور از لایههای مختلف زمین تا حدی صاف میشوند و لذا مقدار مواد آلی و میکروارگانیسمهای آنها کمتر از آبهای سطحی است ولی بر عکس، مواد معدنی در آنها بیشتر است. معمولاً کیفیت و دمای آب های زیرزمینی ثابت تر از آب های سطحی است. خورندگی آبهای سطحی و زیر زمینی بر حسب PH، سختی و سایر املاح موجود با یکدیگر خیلی تفاوت دارند.آبهای سطحی در مقایسه با آب های زیرزمینی تصفیه بیشتری لازم دارند تا برای مصارف عمومی آماده شوند(نورثوبل، ۱۳۷۵ ).
کیفیت آب در طیور
مواد شیمیایی از عمده ترین عواملی هستند که کیفیت آب را تحت تأثیر قرار می دهند. طیور معمولاً پس از مدتی خود را نسبت به مصرف مقادیر زیاد برخی از املاح منطبق می کنند، بنابرین فقط تعداد نسبتاً کمی از املاح موجود در آب قادرند تولید گله را شدیداً کاهش دهند، در این مواقع ممکن است حذف مقداری از نمک جیره لازم باشد، اما این عمل باید با دقت کامل صورت گیرد زیرا اگر نمک جیره خیلی کم باشد، تولید و کیفیت گله به مقدار زیادی کاهش مییابد. وجود هر گونه آلودگی باکتری در آب ، نشان دهندهی ورود آبهای سطحی به منبع آب است و باید جهت رفع این نقیصه اقدام شود. به عنوان مثال می توان با افزودن کلر این آلودگی را بر طرف نمود مشکل دیگر احتمال وجود نیتراتها یا نیتریت ها در آب است. چنین آلودگیهایی عموماً نشان دهندهی فضولات حیوانی یا کود به داخل سیستم آبی است. استاندارد نیتروژن نیتراتی برای آب شرب انسان ۰-۲۰قسمت در میلیون است ولی حیوانات می توانند مقادیر بیشتری را تحمل نمایند مقادیر بیشتر از۵۰ قسمت در میلیون از مادهی فوق باید در آب موجود باشد تا بتوان تولید ضعیف طیور را به آن نسبت داد با توجه به اینکه نیتریت ها ۱۰برابر سمی تر از نیترات ها هستند و از طرفی باکتری های موجود در دستگاه گوارش و منبع آب قادر به تبدیل نیترات ها به نیتریت ها می باشند ،بنابرین مقدار این دو ماده در آب ، باید در حداقل ممکن حفظ شود. سوپرکلره کردن آب باعث اکسیده شدن نیتریت ها و تبدیل سریع آن ها به نیترات شده و بدین وسیله سمیت آنها کاهش مییابد. قبل از به کارگیری یک برنامه سوپر کلره کردن ، با متخصص بیماری طیور مشورت کنید تا میزان کلره کردن آب مناسب بوده و تداخلی با واکسنها یا داروهای دیگر نداشته باشد. جهت بهبود کیفیت آب مورداستفاده طیور از ارتوفسفاتها استفاده میشود، که کلسیم و منیزیم را جدا کرده از ایجاد رسوب جلوگیری میکند بکارگیری این روشها در اکثر موارد باعث تغییر ترکیب آب ، به گونه ای که برای پرنده مضر باشد، نخواهد بود، به عنوان آخرین راه چاره بعضی از پروش دهندگان از نرم کنندههای آب استفاده می کنند، که در این حالت دلایلی برای نگرانی از سلامت پرندگان وجود دارد. این نرم کنندهها دارای یک ستون فعالرزین با مواد معدنی جذب شده ازآب معمولاً نمکهای کلسیم و منیزیم اشباع شده و باید شستوشو و مجدداً با بهره گرفتن از مادهی اولیه شارژ شود. در اکثر نرم کنندهها عمل شارژ مجدد با کمک سدیم حاصل از نمک معمولی انجام می شود، در مناطقی که آب خیلی سخت است میتوان انتظار داشت که سدیم زیادی از طریق آب به پرندگان برسد عکس این حالت در مناطقی که سختی آب کمتر مشاهده میگردد(نورثوبل، ۱۳۷۵ ).
۱-۱۱- رنگ آب
در حالت طبیعی آب هیچ گونه رنگ و بویی ندارد و هر رنگ و بویی در آب میتوان نمایانگر آلودگی در آب باشد. به علت بعضی از مواد ممکن است رنگ آب تغییر کند مانند:
رنگ قرمز- قهوه ای : در اثر ترکیبات آهن
رنگ سیاه و تیره : در اثر ترکیبات آهن + سولفات هیدروژن + باکتری
رنگ آبی : در اثر ترکیبات مس
شفافیت آب در اثر وجود ذرات معلق مانند خاک ، مواد آلی و جلبکها می تواند تغییر کند(ملک نیا و شهبازی، ۱۳۸۳ ).
۱-۱۲- اصلاح و سالم سازی آب
۱-۱۲-۱- کلر زنی
جهت ضد عفونی میکروبی آب و اصلاح بو و مزه نامطلوب ناشی از میکروبها مورد استفاده قرار میگیرد، اشکال مختلفی از کلر برای ضد عفونی مورد استفاده قرار می گیرند که عبارتند از :
کلر مایع یا هیپوکلرید سدیم : حاوی ۱۵-۵درصد کلر که در اثر حل شدن در آب سبب افزایش PH و خاصیت ضد عفونی کنندگی ضعیفی دارد.کلر جامد یا هیپوکلرید کلسیم : حاوی ۷۵ – ۶۵درصد کلر ، در هنگام حل شدن در آب باعث کاهش PH شده و ضد عفونی کننده خوبی است.
گاز کلر : تشکیل شده از کلر ۱۰۰% و ضد عفونی کننده خیلی خوبی است .
در حالت کلی ppm 5-3 کلر به مدت ۲-۱ ساعت برای ضدعفونی آب آشامیدنی کافی است. اسیدی کردن آب ( PH =6 ) سبب افزایش میزان اثر کلر میشود. کلر زیاد در آب سبب کاهش مصرف آب میشود.
۱-۱۲-۲- فیلتراسیون
انواع فیلترهای مختلف مانند فیلترهای مکانیکی که املاح غیرمحلول شن و ذرات بزگتر از ۱۰۰ میکرون را می گیرند. فیلترهای کربنی که بو- مزه و کلر آب را جذب می کنند . فیلترهای بیولوژیک جهت مواد آلی- آرسنیک و آهن ، و نانوفیلترها که املاح محلول و سختی آب را می گیرند ، میتوان جهت مناسبتر کردن آب مصرفی در مرغداری استفاده نمود.
۱-۱۲-۳- گاز ازن
ازن یک ماده اکسید کننده خیلی قوی می باشد که در اثر عبور اکسیژن از یک میدان الکتریکی با ولتاژ بالا ایجاد میشود که می تواند عوامل بیماریزا را از بین ببرد.
۱-۱۲-۴- اشعه ماوراء بنفش UV
اشعه ماوراء بنفش ( ۳۲۰ —-۲۵۴ — ۲۰۰ نانومتر ) دارای خاصیت ضدعفونی کنندگی میباشد. سرعت عبور آب و کدورت آب از عوامل محدود کننده این روش هستند.
۱-۱۲-۵- سخت گیر
اساس کار دستگاه های سخت گیر تبادل یون ها می باشد. یعنی یونهای سدیم چسبیده به رزین موجود در دستگاه با یونهای کلسیم و منیزیم مبادله می شوند. در مواردی که سختی آب خیلی بالا است ،ممکن است میزان سدیم آب به حد خطرناک بالا برود.
۱-۱۲-۶- اسمز معکوس
در این روش آب تحت فشار خیلی زیاد از غشاهایی عبور داده میشود و در نهایت آبی با خلوص خیلی بالا حاصل می شود. روشی گران می باشد و میزان پساب تولیدی زیاد است .
۱-۱۲-۷- دستگاه های الکتریکی - مغناطیسی
با تغییر بار الکتریکی املاح موجود در آب سبب عدم رسوب میشوند، بنابراین فقط مانع رسوب املاح شده و کیفیت آب تغییری نمی کند .
۱-۱۲-۸- آنتی بیوتیکها
آنتی بیوتیک ها دارای ماهیتی اسیدی یا قلیائی هستند و هر یک از آنها در آبها با ماهیت مخالف بهتر حل میشوند یعنی تتراسیکلین که آنتی بیوتیک قلیائی است جهت بهتر حل شدن باید آب کمی اسیدی شود. با افزایش سختی آب میزان اثرگذاری آنتی بیوتیکها به علت کاهش جذب دارو و کم شدن فراهمی زیستی کاهش مییابد. در سختی بیش از PPM 300 داروها مشکل در آب حل می شوند .