۱۱۷ >
Non - Classified
نامربوط
۳-۸- استفاده از شبکه های باور بیزین جهت ارزیابی معیارهای خاک، آب زیرزمینی، فرسایش بادی و بیابانزایی
در منطقه مورد مطالعه با توجه به اطلاعات موجود، بررسی منابع جامع و شاخص های در نظر گرفته شده برای مدل مدالوس، از شبکه های باور بیزین برای ارزیابی معیارهای خاک، آب زیرزمینی، فرسایش بادی و همچنین بیابانزایی منطقه استفاده شد. به علت کم بودن شاخص های در نظر گرفته شده برای معیارهای اقلیم، مدیریت و سیاست و پوشش گیاهی، از شبکه های باور بیزین برای ارزیابی آنها استفاده نشده است.
در سالهای اخیر سیستمهای پشتیبانی تصمیم، جهت جمعآوری و یکپارچه سازی بهترین اطلاعات موجود برای اتخاذ تصمیم گیریهای مناسب در سطح وسیعی از علوم، گسترش یافته است که مدل شبکهی تصمیم گیری بیزین یکی از مدلهایی است که برای ایجاد انواع مختلف سیستمهای تصمیم گیری مورد استفاده قرار گرفته است. شبکه های باور بیزین مدلهای گرافیکی احتمالاتی هستند که نشان دهنده مجموعه ای از متغیرها که دارای وابستگیهای درونی میباشند و از طریق یک گراف غیر چرخهای هدایت میشوند [ ۱۰۹]. هر شبکه بیزین نشان دهنده روابط علت و معلولی عوامل تاثیرگذار در سیستم است [ ۹۷].
BBNs ابزارهایی هستند که بصورت گرافیکی و با بیان احتمالات، روابط علت و معلولی میان متغیرها را نمایش می دهند.در مواقعی که اطلاعات پراکنده کمی و کیفی وجود داشته باشد و چگونگی روابط اجزای داخل یک سیستم حتمی نباشد و به عبارتی با عدم اطمینان روبرو باشیم، این روش می تواند به عنوان روشی مناسب اطلاعات پراکنده را با یکدیگر تلفیق کرده و با زبان احتمالات روابط اجزا را به طور گرافیکی نشان دهند و بنابراین به مدیران در انتخاب بهترین روش مدیریتی جهت مدیریت حوزه های آبخیز کمک می نمایند[ ۴۸].
شبکههای باور بیزین از سه جزء اصلی تشکیل شده است: مجموعه ای از گرهها، مجموعه ای از بندها (روابط سببی بین متغیرها) و مجموعه ای از احتمالات.
شکل ۳-۴- نمایش ساختار شبکه بیزی، a) دوایر نشان دهنده متغیر ها و لینک ها نشان دهنده نحوه روابط بین متغیر ها می باشد b.) حالات و احتمالات مربوط به هر متغیر را نشان می دهد. c) جداول احتمال شرطی که نشان میدهد اگر گره A در حالت High و گره B در حالت True باشد،گره C به احتمال ۱۰۰ درصد در حالت High می باشد.
ساختار BBN از سه نوع گره تشکیل شده است : گرههای ورودی که حاوی احتمالات پیشین بوده و نشان دهنده شرایط واقعیاند، گرههای بینابینی که حاوی آرای کارشناسی، یا مطالعات میدانی در قالب جداول احتمال شرطی (CPTS) است و گره خروجی که حاوی احتمالات پسین است [ ۹۹]. احتمالات پیشین پس از اعمال آرای کارشناسی، احتمالات پسین را به بدست میدهد که مبنای تصمیمگیریها خواهد بود. و در واقع عدم اطمینان را میتوان با جمع آوری دادههای تجربی و انجام آزمایش کاهش داد [ ۷۷].
در حالت کلی، گرهها یا والد هستند یا مولود (فرزند). یک گره فرزند می تواند توسط چندین والد، تولید شده باشد. گرههایی که قبل از آنها گره دیگری در گراف وجود دارد با توزیع احتمال شرطی تعریف میشوند. در غیر این صورت با احتمال آغازین (اولیه) آنها بیان میشوند. بستههای نرمافزاری متعددی برای ساخت الگوهای شبکه بیزین وجود دارد مانندHUGIN و Netica،که در این مطالعه از نرمافزار نتیکا (Netica) استفاده شده است. Netica به صورت گستردهای در مورد شبکه های بیزی استفاده شده است. این ابزار به خوبی بطور گرافیکی می تواند روابط متغیرها را در یک سیستم نشان داده و برآورد سریعی از وضعیت سیستم تحت مطالعه ارائه کند [ ۱۱۴].
ترسیم نمودار تاثیر
(تعیین روابط بین متغیرهای سیستم)
جمعآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز براساس الگوی مفهومی:
- اطلاعات مربوط به موقعیت منطقه مطالعاتی
- اطلاعات مربوط به هر یک از متغیرهای سیستم
تهیه الگوی مفهومی
(تعریف مسئله مدیریتی و متغیرهای سیستم و نوع ارتباط بین آنها)
کلاس بندی متغیرهای شبکه بیزین براساس داده های به دست آمده
پرکردن جداول احتمالات شرطی
با بهره گرفتن از داده های به دست آمده
صحت سنجی مدل
با آنالیزهای حساسیت سنجی و تجزیه و تحلیل سناریوهای مدیریتی
شکل ۳-۵- نمایش مراحل مورد استفاده برای ایجاد و کاربرد یک مدل باور بیزین
۳-۸-۱- شناخت متغیرهای موثر در مدل
برای شروع فرایند مدلسازی ابتدا میبایست متغیرهای موثر در مدل را شناسایی کرد. از آنجا که برای ارزیابی صحت مدل شبکه های باور بیزین میبایست خروجی مدل و نقشههای تهیه شده از مدل بیزین را با داده ها و نقشههای معیارهای مدل مدالوس مقایسه کرد. بنابراین متغیرهای موجود در مدل بیزین، همان متغیرهای معیارها، در مدل مدالوس در نظر گرفته شد. شاخص های درنظر گرفته برای معیارهای مدل مدالوس که از آنها برای مدلسازی شبکه های باور بیزین استفاده شد با مرور منابع و کمک گرفتن از نظر متخصصین انتخاب شدند.
۳-۸-۲- ترسیم نمودار تاثیر (روابط بین متغیرها)
نمودار تاثیر نشان دهنده ارتباطات و اثرات هر یک از متغیرها بر یکدیگر و بر گره خروجی مدل میباشد. طراحی نمودار اثر، طی چندین مرحله طراحی و اصلاح، با بهره گرفتن از نظرات متخصصین صورت گرفت. هر متغیر موجود در مدل از جنبه های مختلفی بررسی و بحث شد. عوامل موثر بر متغیرها ، تعریف هر متغیر و حالات مربوط به هر متغیر تعیین و تعریف گردید . طی فرایند تهیه نمودار اثر تا حد ممکن از دستورالعملهای تهیه شده توسط مارکوت و همکاران (۲۰۰۶ ) استفاده گردید. این رهنمودها به طور خلاصه بیان میگردد.
- تعداد لینکهایی که به هر گره وصل می شود تا جایی که ممکن است باید ۳ یا کمتر از ۳ لینک باشند.
- تا حد امکان از گره هایی استفاده شود که قابل کمی سازی باشند و یا به خوبی تشریح گردند.
- تعداد لایه های شبکه ( زنجیره ای از گره های موثر برهم ) تا حد امکان بهتر است ۴ و یا کمتر باشد.
- زمانی که نیاز به مدل سازی در مقیاسهای متفاوت باشد، باید این مدلها به طور هم زمان تهیه گردند، به طوری که خروجی یک مدل، ورودی مدلی دیگر است .
- چنانچه میان گرههای ورودی مدل همبستگی وجود داشته باشد، در نظر گرفتن ارتباط میان آنها در شبکه ضروری است.
- گرههای فاقد گره والدی ( گره های ورودی ) از طریق داده های موجود و یا سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS برآورد میگردد.
در نهایت با بهره گیری از نظر متخصصین در زمینه خاک، آب، فرسایش بادی و بیابانزایی نمودار تاثیر از عوامل علت و معلولی تهیه و روابط بین متغیرها نشان داده شد. این نمودارها شامل جعبههایی است که با پیکانهایی به هم مرتبط شده اند و جهت پیکانها نشاندهنده روابط و تاثیر میان متغیرهاست. اطلاعات مربوط به متغیرهای هر مدل نیز در قسمت نتایج آورده شده است.
۳-۸- ۳- تشکیل جداول احتمالات شرطی
برای ایجاد مدل ، نمودار تاثیر با بهره گرفتن از نرم افزارهای موجود مانند Netica و HUGIN به یک BBN تبدیل می شود که در این پژوهش از نرم افزار Netica استفاده شد. Netica یک برنامه توانمند و با کاربری آسان جهت کار نمودارهای اثر و شبکه های باور بیزین است که توسط شرکت نرم افزاری Norsys ، تهیه شده است .
در صورتی که بتوان برای هر گره مجموعه ای از حالت ها را تعریف و احتمالات مربوط به هر گره را وارد کرد، نمودار تاثیر به BBN اولیه تبدیل می شود. تعیین حالتهای مختلف برای هر گره نیز با مرور منابع و نظر کارشناسی امکان پذیر است. برای تعریف احتمالات بین گرههای مولود و والدهای آن از جداول احتمال شرطی (CPTS) استفاده می شود. جداول احتمال شرطی ، جدول سادهای است که به ازای هر ترکیب ممکن از سناریوهای موجود در سیستم، نتیجه را به شکل احتمالات نشان میدهد. پرکردن جداول احتمال شرطی ، کاری حساس و وقتگیر بوده که نیازمند مطالعه دقیق و داشتن تجربه زیاد در زمینه خاک، آب، فرسایش بادی و بیابانزایی میباشد. بنابراین، تکمیل این جداول از طریق جلسات ، بررسی تغییرات و اصلاحات بسیار متعددی صورت گرفت. تکمیل جداول احتمال شرطی گرههای ابتدایی که فاقد گرههای والد هستند ، کار ساده ای بوده که در مراحل نهایی مربوط به اعتبار سنجی و کار با داده های واقعی با کمک داده ها و اطلاعات موجود صورت میگیرد[ ۱۱۵].مرحله دشوار این بخش به تکمیل جداول احتمال شرطی مربوط به گرههای میانی و گره نهایی باز میگردد. در صورتی که جداول احتمال شرطی بزرگ و سناریوهای زیادی در آن تعریف شده باشد ، می توان از رایانه یا روش های آماری استفاده کرد. محاسبهگر جداول احتمالاتی ( محاسبهگر CPT ) نمونه مناسبی از برنامه های آماری جهت تکمیل جداول احتمالاتی بزرگ میباشد. این محاسبه گر با کمک اطلاعاتی مانند نام مثبتترین و منفیترین حالت گره مورد بررسی ، و اطلاعات گره والدی مانند نام و نوع گره ، تعداد حالات و نام مثبت ترین و منفیترین حالت هر گره والدی جدول کوچکی ارائه میدهد که شامل حداقل سناریوهای مورد نیاز برای تکمیل جداول احتمالات اصلی می باشد. این سناریوها شامل :
- وضعیتی که حالات تمامی گرههای والدی در مثبتترین حالت ممکن قرار دارند.
- وضعیتی که حالات تمامی گرههای والدی در منفیترین حالت ممکن قرار دارند.
- وضعیت هایی که حالات تمامی گرههای والدی به جزء یکی در مثبتترین حالت ممکن قرار دارد می باشند.