۱-۴٫ هزینه های پیشگیرانه عمیاتها (ساخت یا خدمات)
هزینه های صرف شده برای تضمین قابلیت و آمادگی عملیاتها برای تامین نیازمندیها و استانداردهای کیفیت، طرح ریزی کنترل کیفیت برای تمامی فعالیتهای تولیدی و آموزش کیفیت به همکاران بخش تولید.
۱-۴-۱٫ صحهگذاری فرایند عملیاتها
هزینه فعالیتهای انجام شده برای تضمین قابلیت روشهای جدید تولید، فرآیندها، تجهیزات، ماشینآلات و ابزارها، تا از ابتدا و به صورت پایدار در محدودههای تعریف شده عمل کنند.
۱-۴-۲٫ طرحریزی کیفیت عملیاتها
کلیه هزینه های لازم برای ایجاد و توسعه بازرسی و آزمونهای ضروری محصول، رویههای ممیزی محصول، سیستم مستندسازی ارزیابیها و استانداردهای نیروی انسانی یا استانداردهای صورت ظاهر محصول، جهت تضمین تداوم دستیابی به نتایج قابل قبول کیفی. همچنین کلیه هزینه های مرتبط به طراحی و توسعه برای استفاده از تکنیکهای جدید کنترلی یا اندازه گیری به خصوص گیجها و تجهیزات را نیز شامل می شود.
۱-۴-۲-۱٫ طراحی و توسعه تجهیزات کنترل و اندازه گیری کیفیت
شامل کلیه هزینه های مشتمل بر مهندسین تجهیزات آزمون، برنامه ریزان و طراحان، مهندسین گیجها[۵۶]، مهندسین تجهیزات بازرسی، برنامه ریزان و طراحان.
۱-۴-۳٫ طرحریزی کیفیت برای پشتیبانی از عملیاتها
تمامی هزینه های طرحریزی کنترل کیفیت برای تمامی فعالیتهای مورد نیاز جهت فراهم کردن حمایت و پشتیبانی محسوس از کیفیت برای فرایند تولید. در صورت کاربرد، فعالیتهای پشتیبانی کننده تولید شامل موارد زیر بوده ولی تنها به این موارد محدود نمیشوند:
آماده سازی مشخصات و ساختار یا خرید تجهیزات جدید تولید، تهیه دستورالعملهای کاربران، برنامه زمانبندی و طرح های کنترلی برای تامین تولید، پشتیبانی از تحلیلهای آزمایشگاهی و پردازش داده ها و حفظ و نگهداری داده های دفتری.
۱-۴-۴٫ آموزش کیفیت به کاربران
شامل هزینه های صرف شده برای توسعه و ایجاد برنامه های آموزشی رسمی کاربران با تاکید بر هدف برنامه های پیشگیری از خطا، که تاکید زیادی بر ارزش کیفیت و نقشی که هر کاربر در موفقیت کار ایفا میکند، دارد. این آموزشها شامل تدارک برنامه های آموزشی برای کاربران، در موضوعهایی از قبیل کنترل کیفیت آماری، کنترل فرایند، حلقههای کیفیت، روشهای حل مساله و … می شود. منظور از این مورد پوشش آموزشی تمامی کسانی است که به تازگی وارد شرکت شده اند ولی آموزش مهارت های مورد نیاز برای احراز شرایط و واگذاری مسئولیت در یک شرکت نمی باشد.
۱-۵٫ سرپرستی کیفیت
هزینه های صرف شده برای اداره و سرپرستی عمومی بخش مدیریت کیفیت.
۱-۵-۱٫ حقوق اداری
هزینه های حقوق و مزایا برای تمامی کارکنان بخش کیفیت (به عنوان مثال مدیران، سرپرستان و امور دفتری) که وظایف آنها صد در صد اداری است.
۱-۵-۲٫ هزینه های اداری
تمامی سایر هزینههایی که برای بخش مدیریت کیفیت صرف شده و در هیچ جای دیگری نیز ثبت نمیگردد (مانند گرما، روشنایی، تلفن، آب و …).
۱-۵-۳٫ طرحریزی برنامه کیفیت
هزینه های ایجاد و برقراری نظامنامه کیفیت، جمعآوری داده های مورد نیاز، نگهداری سوابق کیفیت، برنامه ریزی استراتژیک و کنترل بودجه.
۱-۵-۴٫ گزارش عملکرد کیفیت
هزینه های صرف شده برای جمع آوری داده های عملکرد کیفیت، گردآوری، تجزیه و تحلیل و انتظار آنها در قالب فرمهای گزارش برای ارتقا بهبود مستمر عملکرد کیفیت. گزارش هزینه های کیفیت جزو این دسته طبقه بندی میشوند.
۱-۵-۵٫ آموزش کیفیت
هزینههایی که از ابتدا صرف شده و هزینه تداوم آموزشهای مرتبط با کیفیت برای تمامی بخشهای سازمان که به نوعی بر کیفیت محصول تحویل شده به مشتری موثر هستند. برنامه های آموزش کیفیت بر ارزش عملکرد کیفیت و نقش هر بخش در کسب موفقیتهای مربوط به خود تاکید می کند.
۱-۵-۶٫ بهبود کیفیت
هزینه های صرف شده برای توسعه و ایجاد برنامه های گسترده بهبود کیفیت در سطح سازمان که برای ارتقا سطح آگاهی کارکنان از فرصتهای بهبود و فراهم کردن فرصتهای منحصر به فرد مشارکت و همکاری طراحی می شود.
۱-۵-۷٫ ممیزیهای سیستم کیفیت
هزینه ممیزیهای انجام شده برای مشاهده و ارزیابی اثربخشی کلی رویه ها و سیستم مدیریت کیفیت. اغلب اوقات این فرایند توسط یک تیم مدیریتی از شرکت انجام می شود. ممیزی محصول یک هزینه ارزیابی محسوب می شود.
۱-۶٫ سایر هزینه های پیشگیری
شامل کلیه هزینه های مرتبط به سیستم کیفیت، که تاکنون پوشش داده نشدهاند و مشخصا برای جلوگیری از کیفیت ضعیف محصول یا خدمات صرف میشوند.
-
- هزینه های ارزیابی و آزمایش
هزینه های مرتبط با اندازه گیری، بازرسی یا ممیزی محصولات یا خدمات به منظور حصول اطمینان از تطابق با استانداردهای کیفی و نیازمندیهای عملکردی.
۲-۱٫ هزینه های بازرسی و آزمایش خرید
هزینه های بازرسی و آزمایش خرید را به صورت کلی میتوان به عنوان هزینه های صرف شده برای بازرسی/ آزمون اقلام خریداری شده یا خدمات، برای تعیین قابلیت پذیرش آنها برای استفاده در نظر گرفت. این فعالیت ها می تواند به عنوان بخشی از فعالیت بازرسی، دریافت یا به عنوان بازرسی در محل تامین کننده، مد نظر قرار گیرد.
۲-۱-۱٫ بازرسیها و آزمونهای اقلام دریافتی یا ورودی
شامل کلیه هزینه های بازرسی/ آزمون معمول برای مواد خریداری شده، محصولات و خدمات. این هزینهها معرف یک خط مبنا برای هزینه ارزیابی محصولات خریداری شده به عنوان یک قسمت مداوم بخش بازرسی دریافت میباشد.
۲-۱-۲٫ تجهیزات اندازه گیری
هزینه تامین (شامل هزینه های استهلاک یا هزینه های مصرفی، کالیبراسیون و نگهداری و تعمیرات و تجهیزات اندازه گیری و ابزارآلات و سنجههایی که برای بازرسی اقلام خریداری شده، مورد استفاده قرار میگیرند.
۲-۱-۳٫ بررسی صلاحیت محصولات تامینکننده
هزینه های اضافی بازرسی یا آزمون (شامل هزینه های آزمون زیست محیطی) که به صورت دورهای برای بررسی کیفیت محصولات خریداری شده صرف می شود. این هزینهها معمولا یکبار در سال اتفاق میافتد، با این وجود ممکن است در موقعیتهای مختلف تولید که در طول یکسال به وجود می آید تکرار شوند. کاربردهای معمول این قبیل هزینهها به شرح زیر هستند:
الف. بازرسی اولین کالا (شامل بازرسی تفصیلی و آزمونهای مخرب) بر روی نمونه ای از مجموعههای مواد و خدمات جدیدی که به تازگی توسط تامین کننده عرضه شده اند.
ب. بازرسی اولین کالا برای دومین و سومین منبع که قبلا تعیین صلاحیت شده اند از اجزای کلیدی محصول نهایی.
ج. بازرسی اولین کالا از اولین محموله کالایی که برای فروش ارسال میشوند.
۲-۱-۴٫ بازرسی منابع و برنامه های کنترل
تمامی هزینههایی که شرکت برای انجام فعالیتهای ذکر شده در بند ۲-۱-۱ و ۲-۱-۳ در محل شرکت تامین کننده و یا یک آزمایشگاه مستقل متحمل می شود. این قسمت معمولا تمامی هزینه های بازرسی انجام شده برای محمولههایی که مستقیما از محل تامینکننده به محل مشتری، دفاتر فروش یا گارگاههای نصب، حمل میشوند را پوشش میدهد.
۲-۲٫ هزینه های ارزیابی عملیاتها (خدمات یا ساخت)
به طور کلی هزینه های ارزیابی عملیاتها شامل کلیه هزینه های بازرسی، آزمون یا ممیزی است که شرکت برای تضمین و اطمینان از قابل پذیرش بودن محصول یا خدمات و حرکت از یک مرحله به مرحله بعدی در طول کل فرایند تولید یا خدمات (از ابتدا تا زمان تحویل محصول) بایستی متحمل شود. هر جایی که از دست دادن مواد یا محصولات، بخشی از فعالیت ارزیابی محسوب شود، مانند قطعاتی که برای تنظیم دستگاه استفاده میشوند یا انجام آزمونهای مخرب، هزینه های مربوطه بایستی ثبت و محاسبه شوند.
۲-۲-۱٫ ممیزیها، آزمونها، بازرسیها و سایر عملیاتهای برنامه ریزی شده
هزینه های مربوط به تمامی بازرسیها، آزمونها و ممیزیهای برنامه ریزی شده که سرتاسر فرایند تولید در قسمت مشخصی از فرایند بر روی محصول یا خدمت صرف می شود. هزینه های بازرسی و آزمون نهایی محصولات نیز در همین قسمت محاسبه و ثبت میگردد. هزینه های مربوط به استفاده از نمونه محصولات، برای آزمونهای مخرب نیز در همین قسمت تعیین میگردد. این بخش خط مبنای هزینه ارزیابی عملیاتها میباشد. این قسمت شامل هزینه های رفع نقص، بازکاری، تعمیر یا مرتب کردن انباشتههای رد شده نمی باشد، این هزینه ها عموما به عنوان هزینه های خطا مد نظر قرار میگیرند.
۲-۲-۱-۱٫ نیروی انسانی بازرسیکننده