۲۳/۷/۵۴
۲۲/۶/۹۵
۳۰/۵/۸۸
۲۲/۴/۹۲
۱۳/۳/۵۶
۶/۲/۵۱
۲۳/۱/۵۱
در تاریخ
مأخذ: سازمان هواشناسی استان گیلان، ۱۳۹۰
۳-۱۰- منابع آب
کل توان آبدهى شهرستان بندر انزلى ناشى از حجم آبهاى زیرزمینى شهرستان و میزان آبدهى سالانه رودخانههاى جارى در آن و میزان بارندگى سالانه در شهرستان است که مقدار آن به طور دقیق مشخص نبوده و قابل اندازهگیرى نیست. اما آنچه حائز اهمیت است استحصال تولید، ذخیرهسازى و در نهایت مصرف بهینه این آبها را در امر کشاورزى، صنعت و تأمین آب آشامیدنى سالم براى مردم است. بدیهى است جهت استفاده از توان آبى شهرستان ابتدا باید آن را با بهره گرفتن از سدهاى موجود(مخزن) و استخرها و آببندها ذخیره نمود و سپس جهت مصرف در اختیار بخشهاى ذیربط قرار دارد. همچنین شهرستان بندر انزلى فاقد سد انحرافى است از کل ذخایر آبى شهرستان بندر انزلى که از ذخیرهسازى آبهاى سطحى و زیرزمینى است، مقدار ۸/۶۲ میلیون متر مکعب آن به مصرف کشاورزى، صنعتى و شرب میرسد(سازمان مدیریت و برنامهریزى استان گیلان ۱۳۸۶: ۱۰۳).
موقعیت مکانى شهرستان بندر انزلى در جلگه گیلان باعث شده تا این محدوده از توان آبى مناسبى برخوردار باشد. به عنوان مثال، تالاب بندر انزلى از عمدهترین منابع آب سطحى در شهرستان مورد مطالعه به شمار میرود اما این تالاب از ترکیب آب دریا و آبهاى شیرین رودخانههاى متعدد که به آن وارد مى شود تشکیل شده است و طبیعتاً بخشى که مرز بین دریا و تالاب میباشد، داراى آب شورتر و بخشهاى داخلى و جنوبى تقریباً داراى آب شیرینتر مىباشد. حدوداً تعداد ۳۴ رودخانه کوچک و بزرگ در این شهرستان جریان دارد؛ مانند: چافرود، بَهَمبَر، مرغک، ماسوله رودخان، پیررودخان، پاشاروگا، نهنگرود، استرخاله و…(شرکت سهامى آب منطقه استان گیلان، ۱۳۸۷).
نقشه ۳-۳- رودخانههای شهرستان بندر انزلی
۳-۱۱- پوشش گیاهى و جانورى
شهرستان بندر انزلى به دلیل داشتن خاک مناسب و مرغوب و میزان آب کافى، اقلیمى مناسب و شرایط بهینهاى براى رشد انواع گیاهان فراهم نموده است، بنابراین عمدهترین پوشش گیاهى منطقه به دو شکل مشاهده میشود:
پوشش درختى شامل انواع درختان میوه،
پوشش مرتعى حواشى تالاب بندر انزلى که از لحاظ مرتع موقعیت بسیار مناسبى دارد؛ بهنحویکه پس از خشک شدن و عقبنشینى بخشهایى از تالاب این مراتع به وجود آمده و توسعه پیدا کردهاند که در اصطلاح محلى، این نوع مرتع «قُرُق» نامیده مىشود. در این محدوده «نى» و انواع «نى» نیز دیده میشود که در تولید صنایع دستى نفیس نقش بسزایى دارد. همچنین در مناطقى نیز جنگل به چشم مىخورد که از نوع پهنبرگ میباشد. به علت تنوع پوشش گیاهى در این ناحیه زندگى جانورى نیز تنوع خاصى دارد که میتوان انواع مختلف جانوران را در منطقه دید.
دسته دیگر گیاهان غوطهور هستند که در تغذیه ماهىها مهم و ارزشمند میباشند، از جانورانى که با توجه به آب و هوا و پوشش گیاهى منطقه میتوان مشاهده کرد، عبارتند از: پرندگانى نظیر قو، مرغابى، خوتکا، چنگر، گیلار و… در اغلب روستاهایى که در حاشیه تالاب انزلى قرار دارند، انواع پرندگان را شکار کرده و راهى براى امرار معاش روستاییان منطقه محسوب میشود.
قرقاول پرنده زیبایى است که در اغلب روستاها مانند آبکنار، بشمن، کپورچال و … دیده میشود و از دیگر جانوران، از خرگوش و گراز در روستاى چاى بیجار و روباه، کبک و سمور در روستاهاى سیاهخالهسر، کوچکمحله، شیلهسر، اشترکان و… میتوان نام برد.
انواع ماهیان مانند: ماهی سوف، سفید، کولی، انواع کپور… از مهمترین آبزیان موجود در شهرستان میباشند که صید آنها یکی از منابع اقتصادی مهم این شهرستان بشمار میرود.
۳-۱۲- رابطه ویژگیهای طبیعی با قابلیتهای گردشگری
در جغرافیای جهانگردی، چگونگی استقرار پدیدهها و جاذبههای طبیعی در خصوص عوامل شرایط طبیعی، اهمیت بسزایی دارند. به طور معمول مناطقی که برای گذران تعطیلات برگزیده میشوند، وابستگی شدیدی به شرایط طبیعی، روانی و اجتماعی دارند. آنچه در گذشته نه چندان دور، توریستها در جستجوی آن بودند، برخوردار شدن از خنکی هوا است.
آب و هوا یکی از مهمترین عوامل در توسعه صنعت توریسم محسوب میشود. تنوع اقلیمی یکی از مهمترین جاذبههای توریستی است که بخش قابل توجهی از گردشگران را به منظور استفاده از آب و هوای گرمتر و یا خنکتر از محل اقامت خود، به انجام مسافرت توریستی ترغیب می کند. هوای آلوده شهرهای صنعتی؛ بویژه در فصل تابستان جمعیت شهر را به فرار و گریز از شهر وا میدارد و به موازات استحکام زیربنای اقتصادی خانوادهها، حرکت انسانها و مسافرتهای گروهی و دستهجمعی به تبعیت از شرایط آب و هوایی انجام میگیرد.
اعتدال درجه حرارت به همراه مناسب بودن شکل ظاهری زمین و قابلیت دسترسی آن توریسم زمستانی و تابستانی را به وجود میآورد. بیشتر پروازهای توریستی دنیا به سوی حوزههایی است که از آفتاب درخشان و سواحل نشاطبخش برخوردار است(رضوانی، ۸۱:۱۳۷۹)
درجه حرارت همراه ریزشهای جوی از جمله عواملی است که به حرکتهای توریستی شکل میدهند. مراکز تفریحی و توریستی موجود، چه در گذشته و چه در حال حاضر موجودیت و ارزشهای خود را مرهون عوامل ویژه آب و هوایی مناسب و ملایم میدانند. از سوی دیگر، شرایط آب و هوایی نامناسب، از جنبهها و جاذبههای مثبت یک منطقه توریستی میکاهد و تأثیرات نامطلوبی را بر توریسم بر جا میگذارد. بروز هر کدام از رخدادهای آب و هوایی میتواند منجر به اختلال در امر توریسم گردد(منشیزاده، ۸۰:۱۳۷۶).
هر یک از اشکال توریسم صرفاً در فصول خاصی مطرح میباشد و میزان مطلوبیت آب و هوای فصلی تأثیر فراوانی بر روی میزان درآمدهای توریستی دارد.
شرایط مناسب و طبیعی در کنار دیگر جاذبههای جهانگردی باعث رونق توریسم تابستانی میگردند.
جهانگردان تابستانی به خورشید، دریا، ماسه و تفریحات علاقه زیادی دارند. در فصول گرم وجود پلاژ و اقامتگاههای خانگی با بافت محلی در کنار ساحل میتواند رضایت آنان را بیشتر جلب کند. عواملی که در شکلگیری این نوع توریسم نقش دارند عبارتند از:
دوره درجه حرارت مناسب،
مدت آفتابی بودن روزها،
درجه حرارت آب دریا،
رطوبت نسبی و پوشش گیاهی،
ناهمواریها و ذخیره آب(رحمانی، ۷۳:۱۳۷۳).
شرایط درجه حرارت تفریحات تابستانی بر اساس تعداد روزها با حد متوسط درجه حرارت روزانه ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد تعیین میشود. سواحل نیز بر حسب درجات آب در طول گرمترین ماههای سال محاسبه میگردد. عدهای از جغرافیدانان تقسیمبندی ذیل را از نقطهنظر میزان درجات حرارت آبها را ارائه دادهاند:
۱۸ تا ۱۳ درجه زیاد سرد
۱۴ تا ۱۶ درجه سرد
۱۷ تا ۱۸ درجه خنک
۲۰ تا ۲۵ درجه نیمهگرم
۲۵ تا ۲۷ درجه گرم
همچنین درجه حرارت ۱۷ درجه سانتیگراد را جهت شنا توصیه مینمایند و رطوبت نسبی ۵۶ تا ۷۰ درصد را سطح مطلوب و رطوبت نسبی بیش از ۸۶ درصد را در هوای مرطوب نامطلوب و ناراحتکننده قلمداد میکنند. در اینجا مدت آفتاب درخشان در دورههایی معین میشود که حد متوسط درجه حرارت روزانه را ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد در فصل تابستان و ۵ تا ۱۵ درجه سانتیگراد در فصل زمستان است(شکوئی، ۱۳۵۴: ۲۸).
سواحل دریا؛ بویژه در فصل شنا و ماهیگیری از جاذبههای مهم گردشگری در جهان است که انگیزه اصلی سفر را بوجود میآورد.
با توجه به مطالب تئوریکی که بیان شد محدوده مطالعاتی(شهرستان بندر انزلی) در منطقه آب و هوایی معتدل و مرطوب و سواحل دریای خزر و تالاب قرار گرفته است.
همچنین درجه حرارت روزانه در تابستان بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است. بنابراین از جمله مناطقی میباشد که توان پذیرایی از مسافران را دارد.
۳-۱۳- ویژگیهای اجتماعی جمعیتی
۳-۱۳-۱- ساختار جنسی و سنی جمعیت
در بررسیهای جمعیتی و ساختار سنی و جنسی جمعیت از عوامل مهم به شمار میرود. ترکیب جنسی و سنی در هر جامعه نتیجهی روند گذشته زاد و ولد، مرگ و میر و مهاجرت است و سطوح جاری روندهای فوق بر ساختار جنسی و سنی جمعیت در سالهای آینده تأثیر خواهد داشت. برآورد تعداد جمعیت لازمالتعلیم و پیشبینی تغییرات آن، تشخیص وضع موجود نیروی انسانی و تحولات آن در سالهای آینده و تأمین کالاها و خدمات مورد نیاز جامعه تنها در صورت آگاهی از ساختار جنسی و سنی امکانپذیر است؛ چرا که اگر نیازها و گرایشهای انسانی بر حسب جنس و سن شخص نباشد، نمیتوان نیازهای جامعه را شناسایی و بر مبنای آن برنامهریزی کرد. پس به منظور مطالعه و برنامهریزیهای اقتصادی، اجتماعی و… بررسی این فاکتور جمعیت ضروری است(مولائی، ۱۳۷۴: ۸۹).
۳-۱۳-۲- تعداد، توزیع و تحولات خانوار و جمعیت