منبع: یافته های پژوهش
جدول (۴-۷) عکسالعمل TEPIX را نسبت به یک انحراف معیار شوک در لگاریتم متغیرهای TEPIX، M2 و RER را نشان میدهد. به عبارت دیگر نشان میدهد که اگر یک شوک یا تغییر ناگهانی به اندازه یک انحراف معیار در شاخص کل قیمتی سهام، حجم نقدینگی و نرخ مبادله ارز ایجاد شود، اثر آن بر شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران در دورههای بعد چگونه است.
ستون اول جدول (۴-۷) نشان میدهد که یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در متغیر شاخص کل قیمتی سهام، در دوره اول (ماه اول) باعث افزایش شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران به اندازه ۱/۰واحد میشود، این اثر در دوره (ماه) دوم موجب افزایش شاخص کل قیمتی سهام به اندازه ۰۹/۰ واحد میگردد. اثر این شوک در دورههای بعد به همین ترتیب تفسیر میشود. در کل اثر این شوک بر شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران در دورههای بعد کاهش پیدا میکند.
نمودار (۴-۱): پاسخ LnTEPIX در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در LnTEPIX
نمودار (۴-۱) نشان دهنده پاسخ شاخص کل قیمتی سهام در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در خود شاخص کل قیمتی سهام میباشد. بر اساس این نمودار ملاحظه میشود، تأثیر این شوک به مرور زمان کاهش مییابد تا اینکه در حدود ششصد دوره (ماه) (یعنی پنجاه سال) به تعادل میرسد.
ستون دوم جدول (۴-۷) اثر شوک وارده به شاخص کل قیمتی سهام از طرف متغیر حجم نقدینگی میباشد، اگر حجم نقدینگی به اندازه یک انحراف معیار افزایش یابد در دوره اول بدون تأثیر است و در دوره دوم به مقدار ۰۲۲/۰- بر شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران تأثیر منفی میگذارد. این اثر در دوره (ماه) سوم موجب کاهش شاخص کل قیمتی سهام به اندازه۲۹ ۰/۰- واحد میگردد. اثر این شوک در دورههای بعد به همین ترتیب تفسیر میشود. در کل اثر این شوک بر شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران در دورههای بعد کاهش پیدا میکند.
نمودار (۴-۲) نشان دهنده پاسخ شاخص کل قیمتی سهام در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در حجم نقدینگی میباشد. بر اساس این نمودار ملاحظه میشود، تأثیر این شوک به مرور زمان کاهش مییابد تا اینکه در حدود ششصد دوره (ماه) (یعنی پنجاه سال) به تعادل میرسد.
نمودار (۴-۲)، پاسخ LnTEPIX در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در LnM2
ستون سوم جدول (۴-۷) اثر شوک وارده به شاخص کل قیمتی سهام از طرف متغیر حجم نرخ مبادله ارز میباشد، اگر نرخ مبادله ارز به اندازه یک انحراف معیار افزایش یابد در دوره اول بیتأثیر است و در دوره دوم به مقدار ۰.۰۰۷۲۴۱ بر شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران تأثیر مثبت میگذارد. نتایج حاصل از توابع واکنش ضربهای نشان میدهد که همواره تأثیر این شوک بر شاخص کل قیمتی سهام مثبت است.
نمودار (۴-۳) نشان دهنده پاسخ شاخص کل قیمتی سهام در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در نرخ مبادله ارز میباشد. بر اساس این نمودار ملاحظه میشود، تأثیر این شوک به مرور زمان کاهش مییابد تا اینکه در حدود پانصد دوره (ماه) (یعنی حدود چهل و یک سال) به تعادل میرسد.
نمودار (۴-۳)، پاسخ LnTEPIX در اثر یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در LnRER
۴-۹- تجزیه واریانس
در این قسمت، با توجه به الگو برآورد شده، تجزیه واریانس متغیرهای الگو صورت گرفته است و در ادامه نمودارهای مربوطه ارائه شده است. همانطور که در فصل قبل بیان شد، تجزیه واریانس روشی جهت تجزیه و تحلیل اثرات متقابل پویا حاصل از شوکهای ایجاد شده در دستگاه ارائه میدهد. همچنین واریانس خطای پیشبینی متغیرهایی که مبتنی بر مقادیر با وقفه خود به طور بهینه قابل پیشبینی باشند، سهم نوسانات هر متغیر در واکنش به شوکهای وارده به متغیرهای الگو را نسبت به هر متغیر تقسیم میکند و بدین ترتیب میتوان سهم هر متغیر را بر روی تغییر متغیرهای دیگر در طول زمان اندازهگیری کرد. نمودارهای (۴-۸) تجزیه واریانس متغیر شاخص قیمت را نشان میدهد.
نمودار (۴-۸)، تجزیه واریانس متغیر شاخص قیمت سهام
۴-۱۰- خلاصه فصل
در این فصل برای جلوگیری از بروز رگرسیون کاذب ایستایی متغییرها با آزمون دیکی_ فولر تعمیمیافته مورد بررسی قرار گرفته و بعد از مشخص شدن طول وقفه مناسب که توسط ضابطههای آکائیک صورت میگیرد، در ادامه با بهره گرفتن از الگو خود رگرسیون برداری مشخص خواهد شدکه در بلند مدت متغیرها چه تأثیری بر شاخص قیمت سهام دارند. در ادامه نیز کلیه توابع عکسالعمل و نتایج آنالیز واریانس که بصورت نموداری است استخراج می شود و از این میتوان میزان شوکپذیری متغیرها را بررسی کرد.
فصل پنجم
نتیجه گیری و پیشنهادها
۵-۱- مقدمه
مطالعه حاضر به بررسی تأثیر شوکهای سیاست پولی بر شاخص قیمت سهام در بورس اوراق بهادر تهران پرداخته است. بدین منظور ابتدا به کلیات پژوهش در فصل اول پرداخته شد. به طوری که پس از شرح و بیان مسأله، به اهداف و فرضیات آن اشاره گردید. پس از آن روش پژوهش و شیوه گردآوری اطلاعات و داده های آماری مورد بررسی قرار گرفت. سپس در فصل دوم، مبانی نظری و مطالعات انجام گرفته در زمینه شوکهای سیاست پولی و شاخص قیمت سهام تشریح گردید و ضمن تشریح روش پژوهش در فصل سوم، نتایج آماری در فصل چهارم ارائه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این فصل به تلخیص و مرور کلی یافته های پژوهش و تفسیر نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها پرداخته خواهد شد. علاوه بر این، به برخی از محدودیت های پژوهش اشاره می شود و پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی ارائه خواهد شد.
۵-۲- خلاصه پژوهش
امروزه نقش بازارهای مالی و به ویژه بازار سهام به عنوان یکی از منابع مهم تامین مالی پروژه های سرمایه گذاری در رشد و توسعه اقتصادی غیرقابل انکار است. همچنین نقش این بازارها به عنوان یکی از شیوه هایی که از طریق آن سیاست پولی بر اقتصاد اثرگذار است برجسته و پررنگ میباشد. در مطالعه رفتار عوامل موثر بر بازار ویا اقتصاد بازار، جستجوی متغیر یا متغیرهایی که بتواند ارتباط بخش مالی اقتصاد را با بخش حقیقی اقتصاد توضیح دهد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در میان موضوعات مالی و اقتصادی، موضوع تأثیر شوکهای سیاست پولی بر بورس اوراق بهادار قابل انکار نیست و همانگونه که همگان میدانند بورس آیینه تمام نمای اقتصاد است.
شاخص قیمت سهام روند کلی حرکت بازار سرمایه را نشان میدهد. در واقع روند آن درجه موفقیت بازار سرمایه کشور میباشد. این ادعا که متغیرهای اقتصادی مانند تورم،حجمنقدینگی، نرخ ارز و … محرک و موثر بر تغییرات قیمتهای سهام هستند، به عنوان یک تئوری، مورد پذیرش واقع شده است. به هر حال، در دهه گذشته کوششهایی برای بررسی تأثیر نیروهای اقتصادی به شکل نظری و سنجش اثرات آن به صورت تجربی، انجام شده است. رابطه پویای بین شوکهای سیاست پولی و شاخص قیمت سهام به شکل گستردهیی مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش یافتن پاسخ این سوال است که آیا شوکهای سیاست پولی بر شاخص قیمت سهام تأثیر دارد؟
برای رسیدن به هدف مورد نظر سه فرضیه مطرح شده است که در فصل اول بیان شدند. جهت آزمون این فرضیه ها، از شاخص کل بورس اوراق بهادار طی سال های ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۰ استفاده شده است. برای تبیین ارتباط بین شوکهای سیا ست پولی وشاخص قیمت سهام از الگو خودرگرسیون برداری استفاده شده است. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از سایت بانک مرکزی و بورس استفاده شده است.
در این مطالعه به علت نوع داده های مورد مطالعه، روش سری زمانی به کار گرفته شده است. در فصل چهارم با بهره گرفتن از نرم افزار Eviews مشخص گردید که بایستی برای آزمون هر دو فرضیه از آزمونهای پایایی، همبستگی یوهانسن، تصحیح خطای برداری، توابع واکنش آنی و تجزیه واریانس استفاده شود. در ادامه این فصل نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش ارائه شده است.
۵-۳- نتایج پژوهش
پژوهش حاضر در پی روشن ساختن این موضوع است که آیا شوکهای سیاست پولی بر شاخص قیمت سهام تأثیر دارد؟ در این پژوهش برای بررسی چنین ارتباطی سه فرضیه مطرح شده است. در فصل چهارم به بررسی هر یک از این فرضیه ها پرداخته شده است که در این قسمت نتایج حاصل از این فرضیه ها به طور خلاصه ذکر می شوند.
۵-۳-۱- تحلیل نتایج آزمون فرضیه اصلی
بر اساس این فرضیه انتظار می رود که شوک حجم نقدینگی بر شاخص قیمت سهام تأثیر داشته باشد. بر اساس نتایج حاصل از تخمین الگو و توابع واکنش ضربهای متغیر حجم نقدینگی بر شاخص قیمت سهام تأثیر دارد. نتایج رابطه همجمعی بلندمدت نشان داد که، با فرض ثابت بودن سایر شرایط، متغیر حجم نقدینگی تأثیر مثبت بر روی شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران دارد. نتایج حاصل از توابع واکنش ضربهای نشان داد که یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در متغیر حجم نقدینگی باعث تأثیر کم ولی با ثباتی بر شاخص قیمت سهام شد. مطالب مذکور حاکی از آن است که متغیر حجم نقدینگی بر شاخص کل قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران تأثیر دارد.
والکارسل (۲۰۱۰) و فراسر و گرونئولد (۲۰۰۶) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدندکه متغیر حجم نقدینگی بر شاخص کل قیمت سهام تأثیر دارد، نتایج این پژوهش هم منطبق با پژوهشهای مذکور است.
۵-۳-۲- تحلیل نتایج آزمون فرضیه فرعی
بر اساس این فرضیه انتظار می رود که شوک نرخ مبادله ارز بر شاخص قیمت سهام تأثیر داشته باشد. بر اساس نتایج حاصل از تخمین الگو و توابع واکنش ضربهای متغیر نرخ مبادله ارز بر شاخص قیمت سهام تأثیر دارد. نتایج رابطه همجمعی بلندمدت نشان داد که، با فرض ثابت بودن سایر شرایط، متغیر نرخ مبادله ارز تأثیر مثبت بر روی شاخص کل قیمتی سهام بورس اوراق بهادار تهران دارد. نتایج حاصل از توابع واکنش ضربهای نشان داد که یک تغییر ناگهانی یا شوک به اندازه یک انحراف معیار در متغیر نرخ مبادله ارز باعث تأثیر کم ولی با ثباتی بر شاخص قیمت سهام شد. مطالب مذکور حاکی از آن است که متغیر نرخ مبادله ارز بر شاخص کل قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران تأثیر دارد.
کریستوفرگان و همکاران (۲۰۰۶) و آلاچیده و دیگران (۲۰۱۰) در پژوهش خود به این نتیجه رسیدند علیرغم فقدان وجود رابطه علی در بلندمدت در کوتاهمدت نوسانات در شاخص قیمت سهام معلول تغییرات نرخ ارز بوده است. نتایج این پژوهش هم منطبق با پژوهشهای مذکور است.
۵-۴- محدودیت های پژوهش
همواره گام نهادن در راه رسیدن به هدف، با محدودیت هایی همراه است که باعث می شود رسیدن به هدف مورد نظر با کندی همراه شود. پژوهش نیز به عنوان فرایندی در جهت نیل به هدف حل مسأله پژوهش، از این امر مستثنی نیست. لذا در این قسمت با ارائه محدودیت های پژوهش، سعی بر آن است که به خواننده این پیام داده شود تا بتواند در تعمیم نتایج پژوهش با آگاهی بیشتری عمل کند و در مورد فرایند پژوهش قضاوت عادلانه ای داشته باشد. در این راستا محدودیت های پژوهش حاضر به شرح زیر قابل ذکر است:
الف- به روز نبودن و عدم دسترسی مناسب به داده های آماری، از مهمترین محدودیتهای این پژوهش میباشند. قلمرو زمانی مطالعه حاضر از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۰ می باشد. بنابراین باید در تعمیم نتایج پژوهش به سال های قبل ۱۳۷۰ و بعد از ۱۳۹۰ با احتیاط عمل شود.
ب- در این پژوهش داده های مربوط به نرخ ارز تنها شامل نرخ دلار است. به دلیل تغییر نوع ارز در معاملات شرکتها در سالهای اخیر از دلار به یورو و حذف آثار ناشی از این تغییر بر شاخص قیمت سهام در سالهای اخیر امکان پذیر نبوده است.
۵-۵- پیشنهادها
در این بخش دو دسته پیشنهاد مطرح می گردد. نخست پیشنهادهای کاربردی برای که استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری و مالی به ویژه سرمایه گذاران را در امر تصمیم گیری یاری نماید و دوم، پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی که می تواند راهنمایی برای پژوهش های بعدی درباره موضوع پژوهش باشد.
۵-۵-۱- پیشنهادهای حاصل از نتایج پژوهش
با توجه به نتایج حاصل از پژوهش و اهمیت موضوع می توان پیشنهادهای زیر را ارئه نمود:
الف- سرمایه گذاران فعال در بورس اوراق بهادار و همچنین سرمایه گذاران جدید، میباید به تأثیر کوتاهمدت و بلندمدت شوکهای سیاست پولی بر شاخص قیمت سهام واقف باشند و تغییرات یکباره شاخص قیمت را ملاک سودآوری و انتخاب سهام جدید قرار ندهند.
ب- با توجه به اینکه شوکهای سیاست پولی از نظر مدیران، برونزا بوده و قدرت تأثیرگذاری بر آن را ندارند، مدیران مالی شرکتها باید در ارزیابیشان بیشتر به عملکرد واقعی شرکت و سودآوری آن توجه داشته باشند و در تحلیلها و تصمیمات خود دید بلندمدت را مد نظر قرار دهند تا موجب گمراهی آنها و اشتباه در تصمیم گیری نشود.
ج- تصمیم گیران و سیاستگذاران اقتصادی، در هنگام تدوین سیاستهای پولی در سطح کلان، آثار ناشی از تصمیمات مزبور را بر شاخص های بازار سهام و سایر بازارهای مالی دیگر، مد نظر قرار دهند.
۵-۵-۲- پیشنهادهایی برای پژوهش های آتی