۰.۵۷۵۴۱۸
۰.۵۳۰۶۱
۰.۷۷۸۴۰۵
۰
۰
f
۰.۶۲۴۳۷۷
۰.۵۹۶۳۰۹
۰.۵۱۶۹۴۶
۰.۸۰۹۱۳۱
۰.۵۸۲۲۳۹
۰
در نهایت یک دستگاه مختصات دکارتی ترسیم میشود. در این دستگاه محور طولی مقادیر D + R و محور عرضی براساس D - R میباشد . موقعیت هر عامل با نقطهای به مختصات (D + R, D - R) در دستگاه معین میشود. به این ترتیب یک نمودار گرافیکی نیز بدست خواهد آمد.
شکل ۴‑۱: دیاگراف تاثیر پذیری و تاثیرگذاری معیارها بر یکدیگر
با توجه به نتایج بدست آمده از گام پنجم و دیاگراف تاثیر پذیری و تاثیرگذاری معیارها بر یکدیگر(ماتریس بالا) نمودار شبکه روابط بصورت زیر ترسیم شده است، که جهت هر بردار، نمایانگر اثر گذاری عامل مبدا بردار بر عامل مقصد بردار می باشد.
شکل ۴‑۲: نمودار شبکه روابط
با توجه به نتایج تجزیه و تحلیل علی و معلولی دیماتل، معیارهای توانایی بنگاه و محیط اقتصادی، مهمترین تاثیر را در تصمیم گیری برای تامین مالی پروژه های صادراتی دارند. این نتایج همچنین حاکی از آنست که علاوه بر معیارهای ذکرشده، معیار جایگاه و شرایط بین المللی بنگاه به عنوان سومین عامل موثر بر تصمیم گیری در این زمینه از نظر خبرگان میباشد. از این رو تمرکز بر این سه معیار، تاثیر مثبتی بر ذهن تامینکننده مالی (شرکت سرمایه گذاری خارجی ایران) در رابطه با انتخاب شرکت متقاضی تامین مالی دارد. پس از این سه معیار، معیارهای سیاسی– قانونی، فرهنگی- اجتماعی و رقابتی به ترتیب در اولویتهای بعدی قرار میگیرند.
با توجه به نتایج به دست آمده از دیاگراف علی و معلولی، معیارهای محیط اقتصادی، محیط فرهنگی– اجتماعی و محیط سیاسی- قانونی به عنوان معیارهای علی و اثرگذار بر سه معیار توانایی بنگاه و شرایط و جایگاه بین المللی بنگاه و محیط رقابتی که معیارهای معلول و اثر پذیر هستند، شناخته میشوند. از نتایج استنباط می شود که شرکت ایران خودرو بایستی برای انتخاب بازار هدف خارجی خود به سه معیار فوق در آن بازار توجه نماید تا توانایی خود را افزایش داده و جایگاه و شرایط بین المللی و محیط رقابتی خود را بهبود بخشیده تا واجد شرایط تامین مالی از سوی شرکت تامین مالی کننده (شرکت سرمایه گذاری خارجی ایران) گردد.
تجزیه و تحلیل شبکه(ANP) به منظور اولویت بندی شاخص ها
در این مرحله که مرحله نهایی و مهم تحقیق میباشد، داده های حاصل از پرسشنامه (پیوست در ضمائم)، جمعآوری شده و برای یکی کردن جواب خبرگان تصمیم در پرسشنامه از میانگین هندسی استفاده شده است. به منظور بدست آوردن یافتههای تحقیق برای اجرای ANP، نرمافزار Super Decision بکار گرفته شده است.
ساختار مسئله در تحلیل شبکه به صورت شکل ۴-۳ میباشد:
شکل ۴‑۳: مدل فرایند تحلیل شبکه ای مسئله[۱۶۸]
ابرماتریس[۱۶۹] در تحلیل شبکه ای ANP
آقای ساعتی بنیاد تئوریک ANP را بر اساس ابزار قدرتمندی به نام ابرماتریس، برای سیستمهای با وابستگی متقابل و بازخورد بنیان نهاد. ابرماتریس، ماتریس جزءبندی شدهای است که در آن هر زیرماتریس از مجموعه ای از روابط میان دو خوشه تشکیل شده است (ساعتی، ۲۰۰۴: ۱۳۵).
ابرماتریس یک ماتریس دو در دوی عناصر در عناصر است. لذا برای هر عنصر، یک ماتریس تشکیل می شود که بردارهای حق تقدم که از مقایسات زوجی حاصل شده اند، در ستون مناسبی به عنوان زیر ستون ظاهر میشوند. انواع ابرماتریس در روشANP به صورت زیر بیان شده اند.
- ابرماتریس وزندهی نشده (ناموزون)
- ابرماتریس وزندهی شده (موزون)
- ابرماتریس محدود (حدی)
ابرماتریس ناموزون (وزندهی نشده)[۱۷۰]
ابرماتریس وزندهی نشده شامل ارجحیتهای داخلی است که از مقایسههای زوجی در کل شبکه حاصل شده اند. تمامی اطلاعات مربوط به ارجحیتهای داخلی را میتوان به صورت مستقیم در ابرماتریس وزندهی نشده مشاهده نمود. عدد ۱ نشاندهنده ارجحیت برابر و عدد (۰) نشان دهنده عدم وجود رابطه میباشد. جدول زیر بخش هایی از ابرماتریس وزندهی نشده (ناموزون) در مسئله تحقیق میباشد:
شکل ۴‑۴: قسمت هایی از ابرماتریس وزندهی نشده
ابرماتریس موزون یا وزندهیشده[۱۷۱]
ابرماتریس وزندهی شده از حاصلضرب تمامی عناصر در یک مؤلفه از ابرماتریس وزندهی نشده در وزن خوشهی متناظر به دست می آید. قسمت هایی از جدول ابرماتریس وزندهی نشده مسئله تحقیق به صورت زیر است:
شکل ۴‑۵: ابرماتریس وزندهی شده (موزون)
ابرماتریس حدی یا محدود[۱۷۲]
ابرماتریس محدود از به توان رسیدن چندین بار ابرماتریس وزندهی شده به دست می آید تا اینکه اعداد همه سطرها یکسان شود، در این حالت فرایند ضرب متوقف شده وابرماتریس محدود به دست می آید که جواب نهائی مسئله در این ابرماتریس موجود میباشد. جداول زیر قسمت هایی از ابرماتریس محدود مسئله تحقیق میباشد:
بخش هایی از ابرماتریس حدی (اعداد موجود در این ابرماتریس، اوزان نهایی معیارها میباشد که در ستون LIMITING در شکل مربوط به اولویت های بدست آمده نیز موجود میباشد).
شکل ۴‑۶: ابرماتریس حدی (محدود)
اولویتهای بدست آمده برای زیر معیارهای درون خوشه ها:
شکل ۴‑۷: اولویتهای بدست آمده برای زیر معیارهای درون خوشه ها