رویکردهای بسپوک (BA)
به طور کلی،BA متمایل است به اینکه به عنوان یک روش تک منظوره ارزیابی/انتخاب که پیشتر به وسیله یک صاحب ساخت و ساز نکته بین، و بنابراین آشنا و وارد، توسعه یافته است محسوب شود. آنان به ترکیب کردن چندین تکنیک تصمیم گیری به طور همزمان، و ثابت کردن مغایرتهای زیاد تمایل داشتند. بر این اساس به علت تبعیت نا متجانس آنها، دسته بندی رویکردهای بسپوک بر حسب یک پارامتر منفرد مشکل میباشد. مرحله ابتدایی BA معمولا مرتبط با داوری به وسیله یک شخص تصمیمگیرنده و در مورد صاحبان ساخت و سازهای بزرگ تر ترکیبی از تصمیم گیرندگان، میباشد. نوعا، این مرحله بررسی تابعیت و انقیاد پیمانکاران نسبت به معیارهای تطابق مقدماتی میباشد، که خیلی اوقات به عنوان “نقاط برش”[۶۲] یا بایدها نام برده می شود. چنین معیارهایی غالباً تابعی از تمایلات قبلی کارفرما میباشند. ظاهرا این یک راه منطقی و موثر برای کاهش مجموعه اصلی (نوعاً بزرگ) مطابق با پیش نیازها یا رجحانهای قبلی مالک میباشد. شرکت کنندگان در مناقصه که با این معیارها مطابقت دارند(برای مثال آنهایی که حذف نشده اند) سپس معمولا برای ممکن ساختن بررسی حوزه های خاص(برای مثال جنبه های مالی، بهداشت و ایمنی)تفکیک میشوند. مثلا بررسی نسبت های حسابداری و یا محاسبه ظرفیت حجم کار نمونه هایی بارز برای آزمون مالی میباشند. برای هر یک از این جنبه های تجزیه شده، تصمیمات دوتایی[۶۳] مرحله دوم بر حسب آنهایی که در بالا توضیح داده شد غالبا انجام میگیرد، و بار دیگر، پیشنهاددهندگانی که تطابق ندارند پذیرفته نمیشوند. در این پیوندگاه و با ملحوظ داشتن پیمانکاران مطابقت کننده، سپس یا؛ (۱) جاییکه ارزیابی مقدماتی برای هریک از پروژه ها انجام می شود پیشنهادها ممکن است مرور نهایی برای انتخاب تعداد مطلوب شرکت کنندگان در مناقصه داشته باشند؛ و یا (۲) پیمانکاران ممکن است برای دعوت نهایی به مناقصه داخل فهرست انتخاب و یا فهرست پیمانکاران معتبر قرارداده شوند. این مراحل اخیر بیشترین وابستگی به ذهنیت-غالباً کارکردی از تجزیه گذشته کارفرما/کارورز یا پیمانکار و یا داوری کارورز که منحصراً بر مبنای تجزیه فرایند قرار گرفته است-را دارا میباشند. ممکن است نقش کارورز در این رابطه قابل قیاس با نقش برآوردکننده پیمانکار در نظر گرفته شود؛ جاییکه تجربه، ظن و فراست نقشهای مهمی را به عنوان شایستگی های علمی ایفا می کنند.
تحلیل چند شاخصه (MAA)
MAA یک گزینه تصمیم را با توجه به چندین شاخص آن گزینه مد نظر قرار میدهد و در این ارتباط یک شاخص مشخصهای است که قابل سنجش میباشد. یک هدف خصوصیتی است که در مقابلش یک شاخص اندازه گیری شده و تا کامل شدنش باید مورد پیگیری قرارگیرد.از این جهت، ویژگی یک پیمانکار نشان دهنده یک جنبه از اختیار تصمیم با توجه به هدف کارفرما میباشد. شاخصها ممکن است به طور کمی و یا طور دیگر اندازه گیری شوند. در واقع، یک ویژگی MAA این است که ممکن است برخی یا همه شاخص ها قابل سنجش نباشند.
تئوری مطلوبیت چند شاخصه (MAUT)
MAUTبسط و گسترشی از MAA بوده و همانگونه که نشان داده خواهد شد خصوصاً متناسب با مسایل تحت مذاکره و مباحثه میباشد. MAUT،"مطلوبیت” را به منظور تعیین کمیت مولفههای ذهنی MAA مورد استفاده قرار میدهد.
ابتدا لازم است که مفهوم مطلوبیت درک شود. مطلوبیت سنجهای از درجه تمایل و خشنودی یک مشخصه(شاخص) یا یک گزینه(پیمانکار)میباشد. مقدار مطلوبیت، هم ارز انتزاعی یک شاخص مورد نظر از واحدهای طبیعی مانند سال، یا پیوند، به دنباله هایی از واحدهای تناسب پذیر(یوتیل ها[۶۴])بر روی مقیاس فاصله ای ۰ تا ۱ میباشد. چنین تبدیلی از مقادیر ممکن است، یا ممکن نیست، که یک تابع خطی باشد. این اصولاً به تصمیمگیرندگان یا کارشناسانی بستگی دارد که چنین توابعی از(نظرات)آنان استنتاج شده است.
به طور خلاصه، MAUT در مدلسازی ضوابط مشابه MAA می باشد ولی روشی کمی برای تعیین کردن مقادیر به منظور در بر گرفتن آنها را مورد استفاده قرار میدهد. از این رو، MAUT قادر است به طور کمی هر دوی شاخص های قابل سنجش(مانند سوابق ایمنی) و غیر قابل سنجش(مانند تصویر[۶۵] پیمانکار)را در جریان ارزیابی مورد ملاحضه قرار دهد.وجود چنین اندازه گیریهای ذهنی مسئله انتخاب پیمانکار را توصیف می کند.
رگرسیون چندگانه (MR)
MR یک شیوه آماری است که به وسیله آن معادله ای برای مشاهده و نهایتاً پیش بینی چندین متغیر وابسته بر روی یک متغیر مستقل ایجاد می شود. به بیان دیگر، یک معادله رگرسیون چندگانه یک نتیجه عددی را پیش بینی می کند(معین شده با )که تابعی از چند متغیر مستقل میباشد. برای طرح مفروض ؛ که با چندین بعد نمایش داده می شود؛ که نتیجه واقعی خواهد بود؛؛از تحلیل آماری جداگانه طرحهایی از آنها معادله رگرسیون چندگانه ممکن است ایجاد شود، به دست می آید. به طور آشکار، هر تفاوتی میان مقادیر پیش بینی شدهو واقعی، ممکن است که همانند فرموله شود؛ چنین تفاوتهایی در اصطلاح باقیمانده(ها)نامیده میشوند. هر چقدر تعداد این باقیمانده ها کمتر بوده و یا مقدار آنها کوچکتر باشد، صحت معادله رگرسیون چندگانه بیشتر میباشد. به منظور آسانتر کردن و همچنین مستدل و معقولانه کردن این کار، که ممکن است تعداد بی اندازهای از شاخص های پیمانکاران را درگیر کند، روش ویژه رگرسیون گام به گام ممکن است مورد توجه قرار گیرد. مطالعات اجمالی بسیار خوبی در زمینه شیوه گام به گام را میتوان در مطالعات تحقیقات کینیر[۶۶] و گری[۶۷] یافت. همچنین محسینی[۶۸] و دیویدسون[۶۹] را میتوان برای نمونههای کاربردی رگرسیون چندگانه در زمینه ساخت ملاحظه کرد.
تحلیل خوشه ای (CA)
ماهیت مسئله انتخاب پیمانکار، دامنه(مجموعه)نامحدود فرضی و تحقیقی از پیمانکاران را شامل می شود ولو اینکه این امر تابعی از مقررات بکار گرفتهشده در مناقصه خواهد بود. بنابراین، تقلیل دادن این مجموعه اصلی به مجموعههای کوچکتر و زیر مجموعه های کنترل پذیر دارای خصوصیات مشابه یکی از وظایف اصلی میباشد. به وسیله تحلیل این زیر مجموعهها، کیفیت(مانند شاخص ها)پیمانکاران مربوط را میتوان ملاحظه کرده و بهترین زیر مجموعهها را متعاقبا برای دعوت به مناقصه در صورت انجام شدن ارزیابی مقدماتی شناسایی کرد. در مرحله بعد،خصوصیات جهت عضو شدن در این زیر مجموعه ها به قرار دادن پیمانکاران در لیست پیمانکاران معتبر کمک خواهد کرد(برای مثال انواع کارهای ویژه یا اندازه پروژه ها). مزایای اصلی رویکرد تحلیل خوشهای این سه مورد میباشند:
استفاده از تعداد محدودی از معیارهای کنترل کننده ای که قبلا شناسایی شده اند برای تمامی مجموعه اصلی، فرایند ارزیابی را مستدل و معقول کرده و بررسی اثربخش همه اعضا را تسهیل می کند.
این روش، احتمال رد کردن پیمانکار خوب در یک مرحله اولیه از رویه را از بین میبرد(ریسکی مشابه با دیدگاه تصمیم دودویی در رویکرد بسپوک).
به انجام رسانیدن این روش به کاررفتن و درگیرشدن منابع مالک را به حداقل میرساند و لااقل بیشترین بازنده را بر روی هزینه جمعآوری اطلاعات و پردازش آن خواهد داشت از اینرو،حداکثر توان بالقوه را برای دستیابی به رضایت کارفرما از انتخاب بهترین گزینه(ها)را دارا خواهد بود.
نظریه مجموعه های فازی (FST)
مشخصه دیگری از مسئله انتخاب پیمانکاران این است که این مسئله شامل عدم قطعیت می شود، و تابع آن عبارتند از: عدم دقت، اتفاقی بودن و ابهام.نظریه احتمالات غالباً با اتفاقی بودن همبسته میباشد ولی چنین نظریه ای در تلاش است تا رویدادهای آتی را بر مبنای رویدادهای قبلی پیش بینی کند. متاسفانه انتخاب پیمانکار به سادگی دراین چارچوب قرار نمیگیرد زیرا هر انتخابی فقط یکبار صورت میگیرد و از این رو متفاوت میباشد. با این وجود، نظریه مجموعه های فازی می تواند با اطلاعات چند شاخصه که همچنین ممکن است غیر دقیق و ذهنی باشد، سروکار داشته باشد. این خصوصیات، مسئله انتخاب پیمانکار را توصیف می کنند. اصول تئوری فازی توسط زاده[۷۰] مطرح شدند و ممکن است بر حسب عضویت کامل و یا جزئی یک مجموعه در یک مورد معین در مسالهشرح داده شود.
تحلیل تفکیک کننده چند متغیره (MAD)
در اصل MAD، تفاوتهای مابین دو موضوع و یا بیشتر را با در نظر گرفتن چندین متغیر به طور همزمان بررسی می کند. در زمینه روش شناسیهای انتخاب پیمانکار، سپس به وسیله آزمون عملکرد گذشته پیمانکاران در محل انجام کار[۷۱] و خصوصیات آن پیمانکاران، می توان موارد زیر را تعیین کرد:
کدامیک از شاخص های پیمانکاران (در صورت وجود)تفکیک کننده هستند، بدین معنی که قابلیت پیش بینی عملکرد آتی در محل انجام کار را داشته باشند.
چگونه امکان دارد این شاخص ها را به منظور به دست آوردن ()[ارزیابی مقدماتی هر پروژه یا تفکیک کردن پیمانکاران]، درون الگوریتمی ترکیب کرد.
صحت هر یک از این قبیل معادلات استنتاج شده.
به طور مختصر، میتوان انواع اندازه های مختلف پیمانکاران را با گسترهای از متغیرهای انتخاب چند متغیره پشت سر هم مد نظر قرارداد. در چنین نمونههایی از تغییرپذیری در میان موارد و اندازه گیریها، تحلیل تفکیک کننده چند متغیره مناسب ترین شیوه میباشد.
جدول ۲-۲ مشخصات روش شناسی های انتخاب پیمانکار (هالت،۱۹۹۸)
چشم انداز آتی در رابطه با مساله | ماهیت خروجی | ماهیت داده های ورودی | درجه ذهنی بودن | کاربرد شناخته شده | روش شناسی | ردیف |
محدود به علت کمی بودن | دوتایی/توصیفی | توصیفی، دوتایی، زبانی، ذهنی | ورودی و خروجی بسیار ذهنی | پرکاربرد در میان شاغلین در صنعت | روش های بسپوک | ۱ |
محدود به علت کمی بودن | امتیازات عددی و بر این اساس رتبه بندی میان گزینه ها | فاصله ای و ترتیبی ولی غالبا ذهنی | ورودی های موثق بر روی ارزیابی ذهنی شاخصها | مدلهای امتیاز دهی ساده که در صنایع و محیط علمی کاربرد دارد |