ر) کوشینل[۱۱۰] (قرمزدانه)
ماده قرمز رنگی که منشاء حیوانی دارد و از لاشه خشک شده نوعی حشره ماده باردار بدست می آید و شامل ماده رنگی اسیدی کارمنیک است که دارای رنگ قهوهای مایل به قرمز تیره یا قرمز روشن میباشد. این رنگدانه در آمریکا و اروپا مجاز است.
اولین و مهمترین عامل بازدارنده در استفاده از رنگهای طبیعی، قیمت بسیار بالای آنها به دلیل استخراج رنگ از رنگدانه گیاه است (مثلا برای تولید ۱ کیلوگرم رنگ کاروتن ۱۰۰ کیلوگرم هویج لازم است) قیمت بالای تعرفه ورود کالا به کشور، میزان بالای مصرف این رنگها نسبت به رنگهای سنتتیک، تغییر رنگ در اثر تغییرات محیط از دلایل دیگر عدم استفاده از رنگهای طبیعی است، مزایا و معایب کار با رنگهای طبیعی با توجه به اینکه رنگهای طبیعی در واقع عصاره گیاهان یا بخشی از رنگدانه بدن جانوران هستند، دارای خواص و مزایای مصرف گیاهان بوده و میتوانند به عنوان غذاهای عملگر[۱۱۱] مورد استفاده قرار گیرند. با کشف رنگهای مصنوعی تقاضا برای رنگهای طبیعی کاهش یافت زیرا عصارههای طبیعی فاقد قوام لازم جهت ایجاد طیفهای مختلف رنگ بودند، همچنین مقاومت کافی در برابر نور و حرارت را دارا نبودند. رنگهای طبیعی تغییر پذیر بوده و اغلب استفاده از آنها نسبت به رنگهای مصنوعی مشکل تر میباشد. در طول دهه های گذشته به جهت بررسی های گسترده ای که انجام شد دانشمندان به این نتیجه رسیدند که رنگ های مصنوعی سلامت انسانها را تهدید می کند و باعث ایجاد بیماری سرطان می شود در نتیجه مصرف قسمت عمدهای از این رنگها در مواد غذایی غیر مجاز اعلام شد و رنگهای طبیعی جایگزین آنها شدند. رنگهای طبیعی ممکن است از منابع طبیعی به دست آیند و یا اینکه از طریق سنتز ساخته و تهیه شوند. بطور کلی افزودن این مواد، به مواد و محصولات غذایی کاملاً مجاز و آزاد است. به همین دلیل به آنها “رنگهای بی نیاز به تائید” میگویند.
۲-۶-۱-۱-۲- رنگهای مشابه طبیعی
این رنگها دارای فرمول شیمیائی هستند که در طبیعت وجود دارند اما به دلیل اینکه استخراج رنگ از گیاه، گران قیمت و مشکل میباشد در کارخانه فرموله میشوند، مانند بتاکاروتن. گاهی استخراج از مواد غذایی دارای توجیه اقتصادی نمیباشد و یا آن که به مواد اولیه دسترسی وجود ندارد بنابراین ساختمان شیمیایی رنگدانه های طبیعی مورد شناسایی قرار گرفته متعاقباً در صنعت تولید میگردد، نظیر بتاکاروتن در تهیه ماکارونی و مارگارین (آدامز[۱۱۲] و همکاران، ۱۹۷۶).
۲-۶-۱-۱-۳- رنگهای شیمیایی یا سنتتیک (مصنوعی)[۱۱۳]
این رنگها در آزمایشگاه و بر پایه ترکیبات شیمیایی ساخته میشوند مانند کارموزین[۱۱۴]. رنگهای سنتتیک، رنگهای سنتزی مشابه طبیعی نداشته و در حقیقت ترکیبات شیمیایی هستند که در طبیعت وجود نداشته و با بهره گرفتن از روشهای شیمیایی ساخته و سنتز میشوند، ساختمان شیمیایی آنها پیچیده و گسترده بوده و به موازات آن نامهای شیمیایی برای نامگذاری آنها استفاده میشود. افزودن رنگ در صنایع غذایی ممکن است برای برگرداندن رنگ اصلی ماده غذایی، یکنواخت کردن رنگ محصول، پر رنگکردن رنگ طبیعی ماده غذایی، جلب اشتها و نظر مصرف کننده، هویت دادن به ماده غذایی (مثلا رنگ نارنجی در نوشابه پرتقالی یا رنگ سبز در ژله طالبی)، رنگ دادن به محصولات بی رنگ مثل پاستیل، پیشگیری از بیرنگ شدن محصول تا رسیدن به مصرف کننده، تزیین ماده غذایی (مثل رنگ های مصرفی در قنادی) و در نهایت تاثیر بر ارزیابی کیفی محصول به وسیله مصرف کننده باشد. برخی رنگهای شیمیایی مصنوعی، ضرری ندارند و باعث بروز هیچ مشکلی نمیشوند. اما برای تهیه این رنگها باید به نکتههای خاصی توجه شده باشد. در تمام دنیا سازمانهای نظارت بر مواد غذایی و استاندارد روند تولید رنگهای صنعتی را زیر نظر دارند. از طرفی کشورهای واردکننده رنگهای مصنوعی، گواهی سازمانهای نظارتی مربوطه را از شرکت تولید و صادرکننده طلب می کنند. اگر رنگ به صورت فله عرضه شود، نمی توان بدون بررسیهای آزمایشگاهی متوجه شد که خوراکی است یا برای مصارف صنعتی دیگر تولید شده است. این رنگها در طبیعت وجود ندارند و از طریق سنتز ساخته میشوند. رنگهای مصنوعی موجود به طور معمول از نظر شیمیایی خیلی خالص بوده و از نظر قدرت رنگآمیزی نیز استاندارد شده اند. رنگهای محلول در آب و برخی ترکیبات حاوی مقادیر زیادی هیدروژن حل میگردند. قدرت رنگآمیزی آنها به طور مستقیم متناسب با مقدار رنگ شیمیایی موجود در آنهاست. رنگهای مصنوعی تجاری به صورت پودر، خمیر، دانهای و محلول میباشند. تقسیم بندی دیگری نیز برای رنگها از نظر قدرت حلالیت وجود دارد که از این منظر آنها به دو دسته محلول در آب و محلول در چربی تقسیم میشوند.
انواع رنگهای مصنوعی و کاربرد آنها عبارتند از :
-
- تارترازین[۱۱۵]: عامل رنگ زرد در فرآورده های شیری، سس ها، شوریها و…
-
- زرد کینولین[۱۱۶]: عامل رنگ زرد مایل به سبز روشن
-
- زرد درخشانFCF[117]: زرد پرتقالی
-
- کارموزین (آزوروبین)[۱۱۸]: قرمز مایل به آبی
-
- پانسیو[۱۱۹]۴R: قرمز روشن
-
- آمارانت[۱۲۰]: قرمز مایل به آبی
-
- آبی درخشان FCF[121]:آبی مایل به سبز روشن
-
- قهوه ای FK: قهوهای مایل به زرد
-
- شکلاتی FB: قهوهای شکلاتی
-
- سیاه درخشان BN[122]
-
- اریتروزین[۱۲۳]: قرمز
-
- سان ست یلو[۱۲۴]: زرد نارنجی
-
- ایندیگو کارمین[۱۲۵]: (آبی)
هر کدام از این رنگها در مکانهای خاصی کاربرد دارند. از این رنگدانهها در صنایع قنادی، فرآورده های شیری، نوشابههای غیر الکلی، فرآورده های نانوایی، صنایع مربا، شوری، ترشی، سس، دسرها، کنسروسازی و…. استفاده می کنند.
۲-۶-۱-۲- پانسیو ۴R
پانسیو ۴R(شکل ۲-۲) رنگی مصنوعی از خانوادهی رنگهای آزو است. پانسیو ۴Rبه نامهای دیگری از جمله رنگ گل شقایق، اسید رد۱۸[۱۲۶]،کوچینال رد[۱۲۷]A، بریلیانت سکارلت[۱۲۸] ۳R، بریلیانت سکارلت ۴R و فود رد ۷[۱۲۹] شناخته و همین طور با شماره E-124 و با شناسهیC.I.16255 شناخته می شود. نام آن از کلمهی فرانسوی پوپی[۱۳۰] گرفته شده. پانسیو ۴R یک پودر قرمز درخشان با فرمول شیمیایی و جرم مولکولی ۴۸/۶۰۴ گرم بر مول است که دارای بیشینهی جذب در محدوده ۵۰۶ نانومتر است. پانسیو ۴Rدر مقابل نور و حرارت پایداری خوبی دارد، قابلیت انحلال این رنگ در آب زیاد و در گلیسیرول و اتانول ضعیف میباشد. این رنگ دارای کاربردهای فراوان در صنایع و علوم مختلف از جمله صنایع غذایی، مواد آرایشی بهداشتی، داروسازی و غیره میباشد. از جمله کاربردهای آن در نوشابههای غیرالکلی، دسرها، یخمک، پاستیل، آدامس، انواع آبنباتها، کالباس، آبمیوههای صنعتی، مایع دستشویی و دارو را میتوان نام برد. با توجه به گسترش استفاده از رنگهای آرایشی، انتشار آنها در طبیعت می تواند یک خطر برای سلامتی نمونههای زیست محیطی و به خصوص نمونههای آب باشد. رنگ پانسیو۴R در چندین نمونه آب اندازه گیری شد..پانسیو ۴Rدر دستهی رنگ های با سمیت کم دسته بندی می شود ولی به علت حلالیت بسیار بالا می تواند در محیط زیست باعث ایجاد آلودگیهای زیست محیطی شود. رنگ پانسیو۴R منجر به پیش فعالی در کودکان شده و همچنین افرادی که به آسپیرین حساسیت دارند، عدم تحمل آنها را تشدید می کند، علاوه بر آن از طریق آزادسازی هیستامین باعث تشدید علائم بیماری آسم می شود و علائم سردردهای عصبی را نیز تشدید می کند. در برخی از کشورها از جمله آمریکا، نروژ و فنلاند جزء مواد سرطان زا شناخته شده و FDA سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا آن را جزء مواد مصرفی ممنوعه قرار داده است. در سال ۲۰۰۰ FDA محصولات غذایی وارداتی از چین مانند آبنبات و پاستیل که در آنها پانسیو۴R به کار رفته بود ضبط نمود.
شکل (۲-۲) ساختار شیمیایی پانسیو ۴R
در این تحقیق رنگ پانسیو ۴-آر برای اولین بار در مسائل آب و خاک و انتقال املاح به عنوان ردیاب استفاده شد.
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- مقدمه
برای دسترسی به اهدافی که در فصل اول پایان نامه بیان گردید، به یکسری تجربیات آزمایشگاهی نیاز است تا در سایه آنها بتوان چارچوب تحقیق را تشکیل و به تحلیل مسئله پرداخت. فصل حاضر تحت عنوان “مواد و روشها ” به طور خاص به روشهای اجرای آزمایشهای تحقیق می پردازد. در این فصل چگونگی انجام آزمایشها در یک مدل آزمایشگاهی مورد بررسی و مطالعه قرار میگیرد تا در کنار آنها بتوان به ارزیابی چارچوب نظری پژوهش دست یافت. در قسمت بعد نیز مدل Seep/w وCtran/w معرفی و شرایط مرزی اولیه برای آنها ارائه می شود.
۳-۲- تجهیزات آزمایشگاهی
به منظور انجام آزمایشهای مورد تحقیق، یک مدل آزمایشگاهی طراحی و ساخته شد. مدل آزمایشگاهی متشکل از چهار قسمت کلی، مخزن بالادست، مخزن پایین دست، لوله ستون خاک و تابلوی پیزومتری میباشد و همچنین میزان جذب محلولها به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر uv-vis بایوکروم ساخت کشور انگلیس قرائت شد.
۳-۲-۱- مخزن بالادست
از این مخزن برای ذخیره کردن آب برای انجام آزمایش استفاده می شود. ابعاد آن ۲۹×۲۹×۱۰۰سانتیمتر میباشد. جنس این مخزن از ورق پلاکسی گلاس به ضخامت پنج میلیمتر میباشد که درون یک چهارچوب فلزی قرار میگیرد. جهت قرائت تغییرات مکانی تراز آب در یک مخزن شکافی به قطر ده سانتیمتر برای قرار گیری استوانه آزمایش ایجاد می شود. (شکل ۳-۱).
۳-۲-۲- مخزن پایین دست
این مخزن برای جمعآوری آب خروجی از لوله مصالح و هدایت آن به شیر خروجی استفاده می شود. ابعاد این مخزن ۳۲×۳۲×۳۲ سانتیمتر است. این مخزن نیز مانند مخزن بالادست از پلاکسی گلاس و قاب فلزی تشکیل شده است. برای قرائت اختلاف تراز آب با مخزن بالادست خط کشی به طول ۳۲ سانتیمتر از کف مخزن تا لبه بالای آن نصب شده است (شکل ۳-۲).
۳-۲-۳- ستون خاک
ستون خاک لولهای به قطر ۱۰ سانتیمتر از جنس پلاکسیگلاس میباشد، که نمونه خاک مورد نظر در آن قرار میگیرد. جهت جلوگیری از ریختن نمونه خاک به مخازن بالادست و پایین دست، دو سر لوله، توری با شماره ۲۰۰ نصب گردید. در هر لوله مجموعأ هشت سوراخ به قطر هشت میلیمتر، در دو ردیف موازی و هم راستای چهار تایی جهت اتصال شیرهای خروجی برای نمونهبرداری و پیزومترها ایجاد شدند. چهار شیر خروجی و چهار پیزومتر به این ستون خاک متصل شدند. برای هواگیری از ستون خاک دو سوراخ بر روی لوله ایجا گردید (شکل ۳-۳).
شکل(۳-۱): نمایی از مخزن بالا دست شکل(۳-۲): نمایی از مخزن پایین دست
شکل(۳-۳): نمایی از ستون خاک
۳-۲-۴- تابلو پیزومتری
این تابلو متشکل از چهار عدد لوله پیزومتر شفاف است که یک خطکش مدرج به طول یک متر در کنار آنها برای قرائت تراز آب از روی پیزومتر تعبیه شده است. از این پیزومترها برای قرائت فشار آب داخل ستون مصالح استفاده می شود (شکل ۳-۴).
شکل (۳-۴): نمایی کلی از مدل آزمایشگاهی
۳-۲-۵- تجهیزات اسپکتروفتومتری