-دشتها
کردستان به علت تراکم زیاد کوه، فاقد دشتهای وسیع است و در نواحی مرکزی و غربی دشتهای کوچک وجود دارد. در برخی نواحی مانند قروه، گروس، کامیاران، مریوان و دیواندره دشتهای بزرگ و قابل توجه وجود دارند.دشتهای بزرگ و کوچک حدود ۴۵% از سطح استان را فرا گرفته است( جهاد کشاورزی استان کردستان).
۳-۲-۳- زمین شناسی وژئومورفولوژی استان کردستان
قسمت عمده اى از استان کردستان در پایانه شمال باخترى قلمرو ساختارى رسوبى , سنندج - سیرجان قرار دارد با وجود این بخش کوچکى از جنوب باخترى استان متعلق یه پهنه زاگرس و نیمه شمال خاورى آن به صورت ساختارهاى فروافتاده , متعلق به حاشیه جنوب باخترى ایران مرکزى است به همین رو ساختار زمین شناسى استان تا اندازه اى متنوع مى باشد(انجمن منابع طبیعی استان کردستان).
ناهمواریهای بین شهرستانهای قروه ، بیجار و سنندج با مشخصات ویژه ای از مناطق مجاور خود به خوبی متمایز شده اند.
خطوط اساسی چهره ناخواری دراین واحد را دشت های وسیع هموار تا عارضه دار تشکیل می دهد که به وسیله سدهای کوهستانی احاطه شده اند . سدهای کوهستانی حاشیه جنوب و غربی کردستان جزء واحد سنندج سیرجان محسوب می شود واز سنگهای رسوبی و دگرگونی ساخته شده است . درشمال کوه شاه نشین (۳۳۲۰ متر) و انشعابات آن کردستان را از آذربایجان جدا می کند و درمشرق نیز دشتهای کردستان به وسیله دیواره های کوهستانی زنجان محدود شده اند .
به استثنای کوههای اطراف سنندج ، درهمه جای کردستان شرقی ؛ دشت های وسیع به چشم میخورند این دشتها غالبا” به وسیله شبکه نسبتا” متراکمی از شعبههای قزل اوزن بریده شده اند . درنتیجه دشتهای مواج با طول های زیاد از مشخصات عمومی دشتهای نواحی شرقی کردستان به شمار می آیند . مرتفع ترین این دشتها ، هوه تو ( ۱۲۲۰ متر ) درشمال سنندج و دشت قروه ( ۱۹۰۰ متر ) میباشند . رود قزل اوزن تقریبا” ازنواحی مرکزی شمال شرقی کردستان می گذرد و با شبکه های گسترده خود آبهای سطحی این ناحیه را به سمت دریای خزر زهکشی می کند . چهره دیگرناهمواریها در واحد کردستان شرقی گبندهای طاقدیسی با چاله های ناودیسی مجاور میباشند . عوارض چین خورده عمدتا” از رسوبهای الیگو – میوسن و همچنین نهشته های نئوژن تشکیل شده اند . درقلمرو رسوبهای سست نئوژن ( مناطق شمال غرب بیجار ) طاقدیسها به صورت گنبدهای کم ارتفاع پهلو به پهلو با دامنههای ملایم و یکنواحت درآمدهاند . هرجا طبقات سخت آهک الیگوسن بین رسوبهای سست ظاهر شده اند ، درشکل ناهمواری اثر گذاشته وبه صورت صخره های عریان قلل کوهها را ساخته اند(سایت بهانه).
از ویژگیهای دیگر پیکرشناسی این منطقه وجود مخروطه های آتشفشانی است . این عوارض را بیشتر در اطراف بیجار میتوان مشاهده کرد. اصولا” منطقه بیجار یکی از تمرکز گاههای مهم فعالیتهای آتشفشانی وجوان در ایران بوده است. عمل آتشفشانی دراین منطقه عمدتا” بصورت فوران مرکزی در امتداد یک نوار خطی قوسی شکل موجب تشکیل قلل مخروطی ، سراجوق ، عربشاه ، طهمورث ، ندری و غیره شده است(سایت بهانه).
فلاتهای بازالتی از ساختهای دیگر فعالیتهای آتشفشانی منطقه محسوب میشوند . این فلاتها وسعتهای قابل ملاحظهای را میپوشانند. پس از تشکیل گدازههای بازالتی عمل فرسایش آبهای جاری سنگهای سست مجاور را از بین برده و درنتیجه بازالتها به علت مقاومت بیشتر به صورت فلاتهای وسیع ویا کم عرض با سطح هموار و جدار بریده نقش موثر درمنظره زمین پیدا کرده اند که عارضه پهنه بازالتی” بان ” بین قروه وبیجار مهمترین نمونه آن میباشد .
عوارض جنبی ناشی از فعالیتهای آتشفشانی نیز در خورد توجه است. عوارض آتشفشانی به شکل چشمههای معدنی سبب ایجاد رسوبهای آهکی تراورتن شده که به طور محلی نقش موثری درشکل ناهمواریها یافتهاند. عموما” فرسایش آبهای جاری این رسوبها را بریده و در نتیجه بقایای آنها بصورت فلاتهای تخت ویا تپه ماهوری از مناظر عمده ناهمواری بخصوص درشمال قروه درآمدهاند . یکی از معروفترین چشمه های آهک ساز منطقه ” چشمه های بابا گورگور ” درشمال شرق قروه میباشد(سایت بهانه).
۳-۲-۴- خاکهای استان
خاکهای استان کردستان به لحاظ وضعیت توپوگرافی و خصوصیات فیزیوگرافی در دو منطقه شرق و غرب گسترش یافته است. خاکهای شرق استان عمدتاً عمیق بوده و بر روی دشتها و فلاتها قرار دار دارد و دارای رژیم رطوبتی اردیک است و به سبب وجود سفره های آب زیر زمینی غنی و استحصال آب این مناطق به صورت چاههای عمیق و نیمه عمیق، محل عمده کاشت عمده محصولات زراعی آبی استان است. خاکهای غرب استان که خاکهایی کم عمقتر و بر روی اراضی شیب دار، تپه ماهور و کوهستانی قرار گرفته و دارای رژیم رطوبتی زریک است و به سبب وجود بارندگی بسیار مناسب و وجود جریانات سطحی و سرمنشاء آبخیزهای مهم کشور دارای پتانسیل خوبی برای تولید محصولات کشاورزی نظیر باغات محسوب می شود. خاکهای مناطق مختلف استان به غیر از مناطق غرب استان (نظیر شهرستانهای مریوان و بانه) عمدتاً آهکی بوده و دارای مقادیر زیادی کربنات کلسیم تجمع یافته می باشد که به فرم رشته های پراکنده در خاک، دانه های کوچک و بزرگ سخت و یا حتی به صورت لایه های نسبتاً ضخیم و سخت در افق های تحتاتی خاک گسترش دارد. منشاء کربنات کلسیم در این خاکها ناشی از مواد مادری آهکی است که در افق های خاک رسوب نموده و در اثر فرآیندهای خاکسازی تحت تاثیر قرار گرفته و در نهایت خاکهای این مناطق را به صورت حاضر بوجود آورده است. PH این خاکها قلیایی بوده و در حدود۲/۷-۷/۷ است که عمدتاً به دلیل وجود مقادیر قابل توجه از کربنات کلسیم است. خاکهای استان به غیر از لکه کوچک در منطقه چهار دولی از توابع شهرستان قروه که دارای خاکهای شور و قلیا است بقیه مناطق استان کردستان فاقد مسئله شوری و قلیایی است. بافت خاکهای استان عمدتاً از سنگین تا نسبتاً سنگین متغیر بوده و در سه گروه اصلی خاکهای رسی، رسی لومی و لوم قرار دارد. خاکهای استان کردستان در مناطق زراعی به دلیل کشت و کار مداوم و عدم مدیریت بعد از برداشت و باز نگرداندن بقایای گیاهی حاصل از برداشت و … با فقر مواد آلی مواجه بوده و نیاز است با اعمال مدیریت صحیح و بازگرداندن بقایای حاصل از برداشت و کشت گیاهان تیره لگومینوز و بازگشت آن به خاک، طی چند سال، وضعیت ماده آلی خاکهای استان را بهبود بخشید(سایت بهانه).
۳-۲-۵- پوشش گیاهی
پوشش گیاهی، مخصوصاً مناطق جنگلی یکی از مهمترین و زیباترین جلوه های طبیعی و یکی از جاذبه های توریستی در هر منطقه بشمار میرود. جنگلهای کردستان قسمتی از جنگلهای قسمت غربی کشور را تشکیل می دهند که از نظر اهمیت پس از جنگلهای شمال در مقام دوم قرار دارند. جنگلهای کردستان در حدود ۳۲۰۰۰۰ هکتار می باشند. مهمترین قسمت این جنگلها در قسمت غربی استان و از شمال بطرف جنوب کشیده شده است. بانه و مریوان عضو این مناطق جنگلی میباشند. درختان مشهور جنگلهای بانه و مریوان عبارتند از: درخت سقز فارسی، بلوط، گردو، گلابی، سیب، آلبالو، بید و درختان متعدد دیگری که در کنار رودخانه ها جلوه گر هستند. این مناطق در فصول سبز سال جلوه بسیار زیبایی دارند. بنابراین از توانایی خوبی برای جذب توریست برخوردارند http://aminfalahatpisheh.mihanblog.com)).
۳-۲-۶- جنگل و مرتع استان
جنگل های استان کردستان که در واقع بخش عظیمی از جنگلهای غرب کشور و زاگرس شمالی را تشکیل می دهد. در حوضه رودخانه های سیروان و زاب و شهرستان های بانه ، مریوان ، کامیاران و بخشی از سنندج گسترش دارد. مساحت جنگل های استان ۳۷۳۳۲۷.۸۱ بوده و شامل جنگل های طبیعی به مساحت ۳۷۱۲۲۷.۳۵ هکتار ( جنگل انبوه ۸۵۷۰۴.۱۹ هکتار، جنگل نیمه انبوه ۱۸۸۸۹۰.۸۲ ، جنگل تنک ۹۵۶۱۱.۲۴ ، بیشه زار ۱۰۲۱.۱۰ ) ؛ جنگلهای دست کاشت ۲۱۰۰.۴۶ هکتار بوده ، که حدود ۱۲.۹ % سطح استان را تشکیل میدهد . از نظر قدمت بر اساس بررسی های دیرینه شناسی ، این جنگلها حدود ۱۵۰۰۰ سال قدمت دارند و بلوط عنصر اساسی و اصلی جنگلهای استان کردستان است .
از نظر جنگل شناسی این جنگلها جزو جنگلهای تیپ مدیترانهای ، مناطق معتدل نیمه مرطوب به شمار میآیند . توده های انبوه جنگلهای حوزه مریوان ، جنگلهای دانه زاد نسبتاً انبوهی هستند که اهمیت تاج پوشش آنها در حفاظت آب و خاک بسیار با ارزش است و گونه های غالب این جنگل ها بلوط و بسته وحشی میباشد( http://www.ksh-frw.ir).
ارزش جنگلهای استان به لحاظ زیست محیطی بوده و نقش مهمی در حفاظت آب وخاک ایفاء و بعنوان بستر توسعه کشاورزی وپیشگیری از سیلابها وفرسایشهای سالیانه اهمیت دارد، که متاسفانه امروزه تخریب منابع جنگلی در اثر عوامل انسانی و طبیعی موجب کاهش تعادل اکولوژیک این اکوسیستم ها شده است .
از کل مساحت استان ، ۱۲۹۴۳۹۶.۸۳ هکتار آن (مراتع متراکم ۴۳۷۸۵۴.۷۱ هکتار ، مراتع نیمه متراکم ۴۹۴۲۱۲.۰۶ هکتار و مراتع کم تراکم ۳۶۲۳۳۰.۰۶ هکتار) معادل ۴۴.۵۷ % را مراتع با درجات مختلف تشکیل می دهد که ۱.۵ درصد سطح مراتع کشور را شامل می شود . این مراتع ییلاقی بوده و مناطق تحت پوشش آن عمدتاً شمال و جنوب استان می باشد . نمونه این مراتع در سارال ، سرشیو، شاهو و کوهسالان دیده می شود. پوشش گیاهی عمده این مراتع ، گیاهانی از تیره چتریان (کما و جاشیر ) و گندمیان (بروموس، اگروپایرون) و گونه های علفی و خاردار است( http://www.ksh-frw.ir).
۳-۲-۷- کشاورزی استان
بخش کشـاورزی در استان کردستان مجموعه ای از پتانسیلهای طبیعی، زیر ساخت های عمرانیوپایهای، ساز و کارهای پشتیبانی و سیاست گذاری و برخاسته از رسوم اجتماعی و فرهنگی کشاورزان و تولید کنندگان این منطقه است.
بر اساس مطالعات جامع توسعه اقتصادی اجتماعی استان کردستان ، واحدهای اراضی که برای زراعت آبی( به شرط تامین آب ) قابلیت دارند، مساحتی حدود ۵۴۰۰ هزار هکتار، واحدهای اراضی برای کاربری دیم ۷۲۰ هزار هکتار ، برای مرتع ۱۸۰۰ هزار هکتار معین شده است و اراضی مرتعی حدود ۱۴۰۰ هزار هکتار و جنگل حدود ۳۲۰ هزار هکتار می باشد، ارقام یاد شده نشان میدهد که استان با داشتن ۶۲/۱ درصد از زمین های آبی و ۴۶/۹ درصد زمین های کل کشور، در مقایسه با سایر استان ها در کشت آبی رتبه هیجدهم و در کشت دیم رتبه دوم را دارا می باشد و سالیانه ۸۶۰ هزار تن محصولات زراعی تولید می شود که معادل ۸۵/۱ درصد کل تولید کشور است. محصولات عمده زراعی استان، شامل غلات، حبوبات، نباتات علوفهای و سیب زمینی و محصولات باغی مثل انگور ، توت فرنگی ، گردو و دیگر محصولات باغی ویژه مناطق سردسیری می باشد. توت فرنگی استان کردستان به دلیل مرغوبیت بالای آن، جایگاه خاصی در بازارهای داخلی کشور دارد و به علت ارگانیک بودن آن جایگاه خاصیمی تواند در صادرات غیر نفتی داشته باشد.توسعه کشت محصولات باغی به ویژه مو دیم در اراضی شیب دار و فاقد پتانسیل زراعی در شهرستان های بانه و مریوان که دارای بارندگی قابل توجهاند،ازویژگیهای دیگر باغبانی استان است (خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)).
جدول (۳ - ۸) سطح زیر کشت محصولات زراعی استان کردستان را در سال ۱۳۸۵ نشان می دهد.
جدول (۳-۸) برآورد سطح زیر کشت محصولات زراعی در استان کردستان سال ۱۳۸۵
واحد هکتار | نام محصول | |||
جمع | دیم | آبی | ||
۵۲۰۰۰۰ | ۴۸۶۰۰۰ | ۳۴۰۰۰ | گندم | غـلات |
۲۹۰۶۱ | ۲۶۱۰۰ | ۲۹۶۱ | جــو | |
۲۰ | ۰ | ۲۰ |