سپتیسمی داشته باشد بنابرین پیشنهاد میگردد برای نتیجه گیریهای بعدی میتوان تحقیق مربوطه را در حجم بسیار وسیعی انجام داد و همچین با بهره گرفتن از راههایی مانند: استفاده از روش های ضد عفونی مناسب ، ضدعفونی کردن تمام سیستم آبرسانی مرغداری ، انجام آزمایشات باکتریایی قبل از جوجه ریزی هر دوره ، جلوگیری از دسترسی حیوانات به آب چاه یا مخزن آب و حفر چاههای آب دور از فاضلابها برای پیشگیری استفاده کرد.
کلمات کلیدی: آب آشامیدنی، اشریشیاکلی ، فارم گوشتی ، پیرانشهر(ایران)
مقدمه
Introduction
مقدمه
از نظر زیست شناسی آب یکی از مهمترین مواد شیمیایی محسوب میگردد آب به صورتهای جامد، مایع و بخار در طبیعت وجود دارد و یکی از اجسام سازندهی محیط زیست موجود زنده است. بطوری که فقدان آن سبب از بین رفتن زیست میگردد. آب بدن در سه محیط متمایز فضای درون سلولی(حدود۴۰درصد وزن بدن) و فضای بین سلولی(حدود ۱۵درصد وزن بدن)و درون رگها(حدود۵ درصد وزن بدن)وجود دارد. ادامه حیات در موجودات وابسته به آب است که فراوانترین ماده در بافتهای گیاهی وحیوانی و دنیای اطراف ما میباشد.بیش از ۸۰% سطح زمین را آب پوشانده است که به صورت آب نسبتاً خالص در رودخانه و دریاچه هاو محلول رقیق نمک در اقیانوسها و به صورت جامد تقریباً خالص در دشت های برف و رودخانه های یخی وپهنههای یخی قطبی وجود دارد.خواص غیر عادی آب اثر عمیقی بر ماهیت محیط زیست دارد.
با رشد جمعیت ، منابع آب طبیعی در حال تمام شدن هستند و این سبب نگرانی بسیاری از دولتها در سراسر دنیا شده است. امروزه دانشمندان معتقدد که در ۳۱۰۰ میلیون سال پیش که جانداران غیر هوازی به وجود آمده اند، آب دریا و مواد آلی محلول در آن را برای تغذیه و تکامل خود مورد استفاده قرار داده اند. خواص فیزیکی و شیمیایی آب در مقایسه با ترکیبات مشابه آن کاملاً متفاوت است. آب و یونهای سازنده ی آن یعنی یون هیدروژن و یون هیدروکسیل عامل مهمی در شناسایی ساختمان و خواص زیستی پروتئین ها ،قندها و لیپیدها به شمار میروند. آب یکی از ترکیبات اصلی در بسیاری از موادغذایی است واساساً بخش مهمی از بسیاری از اقلام غذایی را آب تشکیل می دهد.
آب بیش از ۶۵% تخم مرغ بدون پوسته را تشکیل میدهد، آلبومین مقدار زیادی آب دارد و بخش جامد آن شامل پروتئین ها به اضافه مقدار ناچیزی کربوهیدراتها می باشد . نیمی از ترکیب زرده آب است.
اهمیت آب در طیور به خاطر انتقال موا غذایی، شرکت در واکنش های شیمیایی،دفع مواد زاید و کمک به حفظ درجه حرارت میباشد. طیور در برابر تشنگی بسیار حساسند، به طوری که چند ساعت پس از محرومیت از آب سبب تلفات زیادی در گله ی طیور میگردد و در تنظیم حرارتی بدن ضروری است آب تقریبا ً۵۵-۵۷ در صد از وزن بدن طیور را تشکیل میدهد.
مقدار آب در بدن نسبت عکس با مقدار چربی دارد و افزایش چربی موجب کاهش آب بدن میشود. در زنان آب حدود۵۰% و در مردان حدود ۶۰% وزن بدن را تشکیل میدهد. قسمتی از آب به صورت ترکیب بوده و جزیی از ساختمان ذره ای مواد شیمیایی است که آن را آب پیوند شده (BOUND.WATER) مینامند. آلودگی باکتریائی در آب مصرفی طیور نشان دهنده آلودگی منابع آب مرغداری با آبهای سطحی و کودهای حیوانی می باشد. در صورت آلوده شدن منبع آب با باکتریهای بیماریزا، با توجه به اینکه آب به راحتی و در سطح وسیع در اختیار تمام پرنده ها قرار دارد ، بیماری سریعاٌ در گله پخش شده و همه گیر خواهد شد. وجود اجزای مدفوع در آب نشان دهنده امکان آلودگی آب با عوامل بیماریزا می باشد. آلودگی می تواند از منشأ آب مثلاً از چشمه یا داخل مزرعه اتفاق افتاده باشد. بنابرین هدف از این تحقیق:
۱- جداسازی باکتری اشریشیاکلی از آب آشامیدنی مرغداریهای گوشتی شهرستان پیرانشهر.
۲- بررسی رابطه بین آلودگی آب آشامیدنی و عملکرد گله .
۳- بررسی راهکارهای مناسب در جهت بهبود کیفیت آب آشامیدنی میباشد.
عثمان مهران فر
تابستان۱۳۹۲
فصل اول
کلیات
Review of Literature
اهداف تحقیق
۱-جداسازی باکتری اشریشیاکلی از آب آشامیدنی مرغداریهای گوشتی شهرستان پیرانشهر
۲-بررسی رابطه بین آلودگی آب آشامیدنی و عملکرد گله
۳-بررسی راهکارهای مناسب در جهت بهبود کیفیت آب آشامیدنی
پراکندگی آب در طبیعت
چیزی به نام آب طبیعی خالص وجود ندارد آب باران که خالصترین شکل آب طبیعی است دارای مقادیر کمی گازهای حل شده مانند اکسیژن، کربن دی اکسید و در نزدیکی مناطق صنعتی سولفوردیاکسید است. کلیه ی آب هایی که سطح زمین را می پوشانند یا نزدیک سطح زمین قرار دارند ئیدروسفر گویند.
اقیانوس ها به تنهایی حجمی برابر ۱۳۵۶۶۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ میلیون را در بر می گیرند دانشمندان معتقدند که این میزان آب ۱۴۱۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰ میلیون تن وزن دارد این فقط ۲۲% حجم زمین را تشکیل میدهد(حامدی،۱۳۸۷).
منا بع تا مین آب
آبی را که به مصرف آشامیدن و مصارف خانگی و یا صنعتی میرسانیم از منابع مختلفی به شرح زیرتامین میگردد:
۱-۳-۱-آب باران
باران از تقطیر بخار آب سرد شده ایجاد می گردد. بشر همواره برای باران اهمیت خاصی قائل بوده است و به وسیله ذخیره آب باران در آب انبارها و مخازن دیگر، از آن جهت شرب و سایر مصارف استفاده مینموده است.
۱-۳-۲- چشمه
خارج شدن آب های درون زمین بطور طبیعی و ظهور آن در سطح زمین چشمه نامیده می شود. چشمهها غالباٌ در کنار تپه ها و دامنه کوهستانها ظاهر می شوند. گذشتن آب از لایه های مختلف زمین و عبور آن روی سطح زمین موجب ناخالصی و آلودگی های بیش از حد این آب ها می گردد.
۱-۳-۳- قنات
قنات یا کاریز یک مجرای زیر زمینی تقریبا افقی است که آب را از عمق زمین که در فواصل دور و در شیب واقع است به سطح زمین انتقال میدهد. قنات ها را در نواحی آبرفتی که از قشرهای شنی و رسی تشکیل شده اند احداث می کنند.
۱-۳-۴- چا ه
چاه مجرایی استوانه ای قائمی است که سطح زمین را به یک مخزن آب زیرزمینی متصل می سازد که بر حسب ارتفاع چاه بصورت عمیق – نیمه عمیق و سطحی نامگذاری گردیده اند.آب اینگونه چاه ها توسط پمپ های مخصوص به سطح زمین انتقال پیدا می کند.
۱-۳-۵- آب دریاچه ها ودریا ها
در پاره ای از مناطق دنیا آب دریا چه ها و دریاها را شیرین و برای شرب مورد استفاده قرار می دهند. در ایران در قسمت جنوب کشور(بوشهر) دستگاه های آب شیرین کن بخشی از آب مصرفی شهر را تأمین می سازد. چیزی به نام آب طبیعی خالص وجود ندارد. آب باران که خالص ترین شکل آب طبیعی است دارای مقادیر کمی گازهای حل شده مانند اکسیژن، کربن دی اکسید و در نزدیکی مناطق صنعتی سولفور دی اکسید است (حامدی،۱۳۸۷).
ساختمان مولکول آب
فرمول شیمیایی آب : O2H2‹—۲O+2H2
مولکول آب از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن ساخته شده است. اما وضع قرارگرفتن اتمهای هیدروژن نسبت به اکسیژن به گونه ای است که این اتمها با یکدیگر زاویهای برابر ۱۰۵درجه میسازند.از این نظر مولکول آب از نظر الکتریکی حالت متعادل نداشته یعنی در طرف اتم اکسیژن بار منفی ودر طرفی که اتمهای هیدروژن قرارگرفتهاند مقداری بار مثبت وجود دارد.نتیجه آن که مولکول آب ترکیبی قطبیاست ودررابطه با مواد قطبی ،غیرقطبی عملکرد متناسب با این ویژگی از خود ظاهر میسازد بی تردید این ویژگی قطبی بودن برخورد مولکول های آب نیز تأثیر می گذارد و بین آنها ارتباط و پیوندهایی که پیوند هیدروژنی نامیده میشود به وجود می آورد هر مولکول آب تمایل به تشکیل پیوند هیدروژنی با چهار مولکولی مجاور دارد که به صورت شکل فضایی چهار شاخه در می آید و تشکیل یک مجتمع مولکولی می دهد. اتم اکسیژن در حالت اصلی دارای آرایش الکترونی زیر می باشد :
z¹P2, y¹P2,x²P2, ۲S2, ۲S1=8O
برای تشکیل آب دو اتم هیدروژن (²S1)در امتداد محور اوربیتال(py2)و(pz2) که دارای الکترون های جفت نشده یا منفردمی باشند فرو میروند و چون دو اوربیتال (py2)و(pz2) بر هم انتظار می رود که زاویهیH-o-H نیز۹۰ درجه باشد، اما وقتی که اتمهای هیدروژن در اوربیتالهای (Pz2)و(py2)فرورفتند و تشکیلدو پیوند کووالانس H-o-H دادند، چون اکسیژن منفی نسبی و هیدروژن مثبت نسبی میگردند، دو هیدروژن مثبت به علت نزدیک بودن تحت تأثیر نیروی دافعه الکترواستاتیکی همدیگر را دفع می کنند این نیروی دافعه سبب افزایش زاویه این پیوند میگردد این افزایش زاویه سبب هیبرید شدن دو اوربیتال (pz2)و(py2)اکسیژنو دو اوربیتال ۲S1هیدروژن ها می گردد و هیپراسیون مجدد تا آنجا که هر چهار اوربیتال به صورت هم ارز هیبدیداسیون درآیند پیش نمی رود و در نیمه زاویه بین اوربیتال های هیبرید شده از زاویه این اوربیتال های هیبرید نشده چهار وجهی می شود. در یخ آب به صورت مجتمع پنج مولکولی است . که یک مولکول در وسط و چهار مولکول دیگر به صورت چهار شاخهی فضایی قرارمیگیرند (فاطمی،۱۳۸۱).
شکل۱-۱: شکل ساختار مولکولی آب
خاصیت حل کنندگی آب
آرایش مولکول آب H- O- H سبب می شود که این مولکول از لحاظ الکتریکی ناقرینه و دارای برآیند دو قطبی شود. این انرژی از تأثیر متقابل مولکول های دو قطبی آب با یونهای باردار بدست میآید. اغلب ترکیباتی که ساختمان آنها قطبی است در آب به آسانی حل میشود، گروه دیگر از ترکیبات مانند قندها، الکل های ساده ،آلدئیدها و کتونها نیز در آب حل می شوند. اما این گروه دارای مولکول قطبی نیستند، حل شدن این ترکیبات باتشکیل پیوند هیدروژنی بین قسمت قطبی این مواد و مولکول آب توجیه میگردد. این مولکولها هر اندازه دارای بنیان قطبی بیشتری باشند بهتر در آب یونیزه میشوند. مولکولهای غیر قطبی ازقسمت قطبی مولکول وارد آب میشوند و اگر میزان قطبی بودن بنیان زیاد باشد، تمامی مولکول در آب به صورت محلول در می آید ولی اگر میزان قطبی بودن بنیان کم باشد مولکول ها وارد آب شده و به صورت ذرات ریزی بنام میسل پراکنده میشوند، قسمتهای غیرقطبی را که در آب به صورت میسل در آیند بنام آب گریز یا هیدروفوب مینامند، در صورتی که قسمت های غیرقطبی مولکولهای آلی را که در آب به صورت یونیزه در میآیند هیدروفیل(آب دوست) مینامند. بطور کلی قسمت قطبی مولکولهای آلی را لیوفیل و قسمت غیر قطبی مولکول را لیوفوب میگویند (ملک نیا و شهبازی، ۱۳۸۳ ).
یونیزاسیون آب
آب دارای مقاومت الکتریکی زیاد و قابلیت هدایت الکتریکی اندکی است ، زیرا که تنها تعداد کمی از مولکولهای آب یونیزه شده و به یونهای (+H) و (-OH) مبدل می گردند(ملک نیا و شهبازی، ۱۳۸۳ ).