۴ ۳ ۲ ۱
خیلی قوی قوی ضعیف خیلی ضعیف
د ) امتیاز وزن دارهرعامل رامحاسبه نمایید.بدین منظور امتیاز هر ردیف از عوامل درون سازمانی را در وزن نرمالیزه شده آن ضرب نمایید و در یک ستون جدید درج نمایید .
ه ) جمع امتیازات وزن دار را محاسبه نمایید که حداقل ۱ و حداکثر میباشد و میانگین آنها ۵/۲ میباشد . اگر نمره نهایی سازمان کمتر از ۵/۲ باشد یعنی سازمان از نظر عوامل داخلی من حیث المجموع دچار ضعف میباشد و اگر نمره نهایی بیشتر از ۵/۲ باشد ، بیانگر این است که سازمان از نظر عوامل درونی من حیث المجموع دارای قوت میباشد( خوشنام،صص۲۴-۲۵).
جدول۳-۴- جدول IFEسازمان(خوشنام،ص۲۸)
عوامل داخلی
امتیاز وضع شده
وزن یارتبه
امتیاز وزن دار
ارزیابی
نقاط قوت :
۱-
۲-
۳-
۴-
نقاط ضعف :
۱-
۲-
۳-
۴-
جمع
۱
پس از کسب نمره ارزیابی ،سازمان باید استراتژی مناسب خود را بکارگیرد تا مشخص کند در صورت عدم بکارگیری ظرفیت مناسب سازمان ، چه راهبرد ها و اقداماتی را باید دنبال کند.
۳-۶-۲-تعیین اولویت عوامل استراتژی تدافعی به کمک مدل برنامه ریزی AHP
۳-۶-۲-۱- فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP):
در علم تصمیمگیری که در آن انتخاب یک راهکار از بین راهکارهای موجود و یا اولویتبندی راهکارها مطرح است، چند سالی است که روش های تصمیم گیری با شاخصهای چند گانه «MADM[16]» جای خود را باز کردهاند. از این میان روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بیش از سایر روشها در علم مدیریت مورد استفاده قرار گرفته است. فرایند تحلیل سلسله مراتبی یکی از معروفترین فنون تصمیم گیری چند منظوره است که اولین بار توسط توماس ال. ساعتی عراقی الاصل در دهه ۱۹۷۰ ابداع گردید. فرایند تحلیل سلسله مراتبی منعکس کننده رفتار طبیعی و تفکر انسانی است(عادل اذر،ص۱۱). این تکنیک، مسائل پیچیده را بر اساس آثار متقابل آنها مورد بررسی قرار میدهد و آنها را به شکلی ساده تبدیل کرده به حل آن میپردازد (مهرگان،۱۳۸۳،ص۱۶۲).
فرایند تحلیل سلسله مراتبی در هنگامی که عمل تصمیم گیری با چند گزینه رقیب و معیار تصمیم گیری روبروست میتواند استفاده گردد(عادل اذر،ص۱۷). معیارهای مطرح شده میتواند کمی و کیفی باشند. اساس این روش تصمیم گیری بر مقایسات زوجی نهفته است. تصمیم گیرنده با فرآهم آوردن درخت سلسله مراتبی تصمیم آغاز میکند. درخت سلسله مراتب تصمیم، عوامل مورد مقایسه و گزینههای رقیب مورد ارزیابی در تصمیم را نشان میدهد. سپس یک سری مقایسات زوجی انجام میگیرد. این مقایسات وزن هر یک از فاکتورها را در راستای گزینههای رقیب مورد ارزیابی در تصمیم را نشان میدهد. در نهایت منطق فرایند تحلیل سلسله مراتبی به گونهای ماتریسهای حاصل از مقایسات زوجی را با یکدیگر تلفیق میسازد که تصمیم بهینه حاصل آید.
۳-۶-۲-۲-اصول فرایند تحلیل سلسله مراتبی
توماس ساعتی (بنیان گزار این روش) چهار اصل زیر را به عنوان اصول فرایند تحلیل سلسله مراتبی بیان نموده و کلیه محاسبات، قوانین و مقررات را بر این اصول بنا نهاده است. این اصول عبارتند از:
شرط معکوسی: اگر ترجیح عنصر A بر عصر B برابر n باشد، ترجیح عنصر B بر عنصر A برابر خواهد بود.